Beeld en Geluid zorgt voor nieuwe start van museum COMM

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil het voormalige museum COMM aan de Zeestraat zo snel mogelijk weer heropenen als mediacentrum en tentoonstellingsgebouw.

Door

De naam verandert in ‘Beeld en Geluid Den Haag’. “De naam maakt meteen duidelijk hoe we verdergaan: als Haagse vestiging van Beeld en Geluid in Hilversum,” zegt Tom De Smet, de nieuwe directeur van het voormalige COMM, dat ooit begon als Postmuseum.

COMM wordt Beeld en Geluid Den Haag.

| Foto: DHC/Luka Valkenburgh

Na een roerige periode en een wisseling van directie en raad van toezicht van COMM, wil Beeld en Geluid aan de Zeestraat een nieuwe start maken. “In Hilversum is het media-archief het kloppend hart van Beeld en Geluid. In Den Haag, hart van de democratie, komen pers en journalistiek centraal te staan,” legt De Smet uit.

 

Bij media denken we al snel aan Hilversum en Amsterdam, maar ook in Den Haag wordt nieuws gemaakt.
Tom De Smet (de nieuwe directeur van het voormalige COMM)

 

In het complex aan de Zeestraat, vertelt programmeur Pelle Matla, worden lezingen en debatten gehouden over de media. “Bij media denken we al snel aan Hilversum en Amsterdam, maar ook in Den Haag zijn de media actief en wordt nieuws gemaakt. We willen zaken belichten als het gebruik van bronnen en data, fake nieuws en de rol van social media.”

Collecties Beeld en Geluid Den Haag

Het voormalige COMM is nu als museum gesloten, maar gaat begin volgend jaar weer open. De nadruk komt dan minder te liggen op de PTT-geschiedenis en meer op de rol van de media in de samenleving. Er komen veel audiovisuele presentaties. Tom De Smet (40) en Pelle Matla (50) werken aan een groot plan. “We bekijken hoe de collecties in Hilversum en Den Haag elkaar kunnen versterken,” aldus De Smet.

Matla: “Beeld en Geluid Den Haag wordt een locatie waar publiek, scholen, onderzoekers en mediaprofessionals terechtkunnen voor diverse activiteiten. Ik denk dat het ongelofelijk goed is om dit in Den Haag te hebben.”

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in de krant van 26 september 2019. Wilt u een uitgebreid interview met Tom De Smet en Pelle Matla lezen? Koop dan DHC bij een van de verkooppunten of klik hier voor een (proef)abonnement. 

Standaardportret
Bekijk meer van