COMM geen museum meer na fusie met Beeld en Geluid

Het Museum voor Communicatie, COMM, houdt nog deze maand op te bestaan als museum. Samen met Beeld en Geluid in Hilversum wordt gewerkt ‘aan een nieuwe programmering’.

Door

Dat heeft de directie vrijdag bekendgemaakt. ‘COMM sluit op 20 juli aanstaande de deuren van zijn museum voor individuele bezoekers,’ aldus een persbericht. Daarmee komt er een einde aan een geschiedenis van 90 jaar, die begon toen de PTT het Postmuseum stichtte aan de Zeestraat. De afgelopen twee jaar is het kwakkelende museum, tot woede van omwonenden, al langzaam omgebouwd tot partycentrum. Het persbericht is daar duidelijk over. Het museum gaat dicht, maar ‘de zalen van het gebouw blijven geopend voor de verhuur van zakelijke vergaderingen en events’. Begin dit jaar werd door  directie en bestuur nog ontkend dat de museumfunctie zou worden afgebouwd.

Rel over optreden directeur Walraven

Over die transformatie ontstond in januari een rel door het eigengereide en geldverkwistende optreden van de intussen vertrokken directeur Tobias Walraven. Een klokkenluider onthulde wat er gaande was aan de onderzoekssite Follow the Money.

Tobias Walraven. | Foto: LinkedIn

Het omvangrijke gebouwencomplex is ondershands verkocht aan een op Schiphol gevestigde stichting. Met de opbrengst en met geld uit een fonds dat voor het museum was bestemd, zijn museumzalen verbouwd tot feest- en ontmoetingsruimten. Tegelijk moet COMM nu zijn eigen gebouw voor veel geld terughuren van de nieuwe eigenaar. Walraven kende zichzelf hoge managementvergoedingen toe en speelde opdrachten door naar eigen bv’s.

Het museum als partycentrum

Den Haag Centraal onthulde vervolgens hoe Walraven de gemeente op allerlei manieren onder druk heeft gezet, om van controles op geluidsoverlast af te komen en vergunningen binnen te halen. Uiteindelijk bleek dat de stad door een lacune in het bestemmingsplan een vergunning voor de exploitatie van het museum als partycentrum niet kon weigeren.

De ‘eventzaal’ van COMM. | Foto: PR

Intussen was de kritiek op Walraven en zijn bijzonder coöperatieve Raad van Toezicht dermate aangezwollen, dat de directeur eind januari verongelijkt  opstapte. Walraven was eerder de man achter de compleet mislukte wildwaterbaan Dutch Waterdreams in Zoetermeer.

Pers en journalistiek centraal

Wat er nu precies aan de Zeestraat gaat gebeuren blijft vaag. Er komt dus een soort fusie met Beeld en Geluid en in die combinatie zit ook het in 2017 als zelfstandige organisatie opgeheven Persmuseum in Amsterdam. Gezamenlijk wil men zorgen voor een ‘mediawijzere’ samenleving. ‘In Den Haag komen pers en journalistiek centraal te staan’, meldt het persbericht. ‘COMM wordt een locatie waar publiek, scholen, onderzoekers en mediaprofessionals terecht kunnen voor diverse activiteiten’. Er kunnen ‘mediabronnen’ worden geraadpleegd en er komen workshops. De collectie van COMM wordt in ‘een bredere context’ geplaatst. Wat er dan met alle PTT-objecten gaat gebeuren – de hoofdmoot van de collectie – is onduidelijk. Eerder is overigens al de verzameling postzegels, een van de rijkste collecties ter wereld, overgedragen aan het Nationaal Archief.

Beeld en Geluid en COMM hebben op 2 juli een samenwerkingsovereenkomst getekend.  Het bestuur van COMM wordt uitgebreid met de algemeen directeur van Beeld en Geluid, Hagenaar Eppo van Nispen tot Sevenaer. Tom De Smet van Beeld en Geluid wordt algemeen directeur van COMM. De huidige directeur Adriaan Wagenaar en adjunct-directeur Sarah-Jane Earle worden respectievelijk zakelijk directeur en hoofd museale zaken. In het najaar wordt gestart met de nieuwe programmering.

Standaardportret
Bekijk meer van