18 jaar cel en tbs voor doden HRC-rugbyster

Scheveninger Ferry T. krijgt 18 jaar celstraf voor het doden van de 23-jarige HRC-rugbyster Renée Barendregt in mei 2021. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging.

Door

Dit maakte de rechtbank in Den Haag eerder deze week bekend. De brandweer vond het lichaam van de Haagse rugbyster in de vroege ochtend van 23 mei langs het op de Doorniksestraat (Belgisch Park) gelegen fietspad. De 42-jarige T. heeft haar misbruikt, doodgestoken en in brand gestoken, zo oordeelt de rechter.

Deze schetste een onthutsend beeld over wat zich in de nacht van 22 op 23 mei 2021 afspeelde op en rond de Doorniksestraat. Na seksueel getinte foto’s van vrouwen te hebben bekeken reed T. kriskras door Den Haag op zijn scooter. Toen hij Renée Barendregt, die op dat moment naar huis reed na een avondje stappen met haar teamgenoten van de Haagsche Rugby Club, toevallig tegenkwam, reed hij achter haar. In de Doorniksestraat trok T. haar de bosschages in om haar te misbruiken. Het slachtoffer verzette zich hevig waarna hij haar meerdere keren in haar hals stak. Vervolgens stak hij haar ook nog eens in brand.

“Mensonterend,” aldus de voorzitter van de rechtbank. “Gruwelijk is de doodsangst, pijn en ademnood die het slachtoffer heeft moeten doorstaan toen zij werd onderworpen aan de betastingen en gewelddadigheden van de verdachte.” Drie weken geleden zei T. tijdens een zitting dat het niet anders kon dan dat hij schuldig was.

 

Gruwelijk is de doodsangst, pijn en ademnood die het slachtoffer heeft moeten doorstaan.
Voorzitter rechtbank Den Haag

 

Met de uitspraak volgt de rechter de eis van het Openbaar Ministerie. Ook neemt de rechtbank de conclusies van deskundigen van het Pieter Baan Centrum over. ‘De verdachte vormt onmiskenbaar een gevaar voor de veiligheid van anderen. Behandeling van zijn stoornissen is noodzakelijk en vereist is om herhaling van ernstige geweldsdelicten te voorkomen,’ zo staat in het vonnis. T. krijgt daarom tbs met dwangverpleging.

HRC

De dood van Renée Barendregt is extra schrijnend omdat zij speelster was van Ladies Xtreme, een team dat vernoemd is naar een ander HRC-lid, Ximena Pieterse. Deze Nootdorpse werd in 2012 op 15-jarige leeftijd met twintig messteken om het leven gebracht in een woning aan de Goudenregenstraat. Voor dit misdrijf werd de toen 20-jarige Stanley A. veroordeeld. Hij kreeg zeven jaar cel en tbs.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van