Lelijke rellen bij ADO na dramatische finale

Na afloop van de promotiefinale vonden bij het ADO-stadion in de wijk Leidschenveen grote ongeregeldheden plaats. Supporters bestormden het veld en bekogelden de feestende Excelsior-aanhang met vuurwerk.

Door en

De Mobiele Eenheid moest het veld ‘schoonvegen’. Ook buiten het stadion zochten hooligans de confrontatie met de oproerpolitie. ‘De relschoppers waren daarbij erg agressief en gebruikten grof geweld,’ stelt de politie in een persbericht. ‘Zij gooiden met vuurwerk, stenen en straatmeubilair.’ Vier agenten zijn gewond geraakt, meldt de politie. De club heeft inmiddels excuses aangeboden. ‘Het is te gênant voor woorden,’ schrijft ADO in een statement.

Er zijn zeven aanhoudingen verricht. Deze zaken worden ‘zo snel mogelijk’ beoordeeld door het OM. Alle verdachten zitten nog vast. ‘Komende tijd worden alle beschikbare camerabeelden uitgekeken, op basis daarvan worden nog meer aanhoudingen verwacht. Ook kan dit leiden tot (levenslange) stadionverboden van ADO Den Haag of de KNVB,’ zo schrijft de Haagse driehoek (burgemeester, officier van justitie en politie) in een reactie.

Gestaakt

Het was de beschamende afloop van een even spectaculaire als voor ADO traumatische voetbalavond, waarop de groen-gelen een zorgeloze 3-0 voorsprong verspeelden, nota bene tijdens het Haags kwartiertje. Al vroeg in de wedstrijd legde scheidsrechter Danny Makkelie het spel stil. Nadat hij een penalty had toegekend aan de bezoekers, kreeg een grensrechter een Jägermeisterflesje naar zich gegooid.

Ook toen Excelsior in de blessuretijd de gelijkmaker scoorde, zag Makkelie zich genoodzaakt de wedstrijd te staken. ADO-supporters hadden zich verzameld rond de reclameborden in afwachting van het laatste fluitsignaal, waarna ze op het veld de promotie wilden vieren. Na de late Excelsior-goal, die in de derde minuut van blessuretijd viel, lieten de gedesillusioneerde supporters zich niet terugsturen. Pas toen iedereen na zo’n twintig minuten weer op de tribune zat, een eis van de scheidsrechter, kon de verlenging beginnen.

In deze extra dertig minuten leek ADO alsnog promotie naar de eredivisie veilig te stellen. Spits Sacha Komljenovic scoorde in het eerste deel van de verlenging de verlossende 4-3. Maar opnieuw knokte de Rotterdammers zich terug. Tien minuten voor het einde van de verlenging kopte Redouan El Yaakoubi de 4-4 binnen. Dit was de eindstand, waardoor strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen.

Brandende fakkels

Na het verlies van de bloedstollende penaltyserie betraden alsnog tientallen supporters het veld, veelal hun hoofden afgedekt met capuchons en sjaals. Een deel zocht ADO-spelers op om hen te troosten. Een andere groep rukte op naar het uitvak, waar ze het Excelsior-publiek uitscholden en bestookten met brandende fakkels.

De spelers van Excelsior konden hun promotiefeestje amper met de meegereisde fans vieren. Luttele seconden na afloop van de strafschoppenserie moesten de Kralingers al noodgedwongen naar de kleedkamer om te vluchten voor de opgefokte ADO-aanhang. Twee spelers van Excelsior zeggen toch klappen te hebben gekregen. Pas rond middernacht keerde de rust terug in en rond het Cars Jeans Stadion.

Dirk Kuijt naar ADO?

ADO-trainer Giovanni Franken was zondagavond evenmin een toonbeeld van zelfbeheersing. Na een afgekeurde Excelsior-goal kreeg zijn technische staf het al even aan de stok met die van Rotterdammers. Bij de 4-3 in de verlenging verloor Franken alle zelfcontrole. Uitzinnig tierde hij tegen het ADO-publiek achter zich, waarbij hij achteroverviel en opgevangen moest worden. Collega’s trokken de nog altijd opgewonden Franken naar de dug-out.

De 42-jarige interim-coach, die eerder dit jaar de ontslagen Ruud Brood opvolgde, zal overigens volgend seizoen niet meer voor de groep staan. Franken beschikt (nog) niet over de juiste trainersdiploma’s. De kans is groot dat oud international Dirk Kuijt hem opvolgt, zo meldt sporttijdschrift Voetbal International.