World Press Photo in Beeld en Geluid: onvoorstelbare beelden, ook met hoop

Het nieuwbakken museum Beeld en Geluid Den Haag heeft met World Press Photo 2020 de eerste tijdelijke tentoonstelling in huis.

Door

Het ondenkbare zichtbaar maken, gevat door een koudbloedige beeldsensor, gevangen met de bits van een CCD- of CMOS-chip. Nochtans verontrustende foto’s, onvoorstelbare beelden: World Press Photo heeft er patent op. Ook editie 2020, nu als eerste tijdelijke tentoonstelling in het nieuwbakken museum Beeld en Geluid Den Haag.

Soms lijken ze in 3D op je af te komen. Neem de foto van Ivor Pritchett. Hij brengt een Syrische jongen in beeld die namens de Syrische Democratische Strijdkrachten aan het front vocht en daar met hevige bandwonden vandaan kwam. Hij ligt nu met zijn derdegraads verbrande gelaat in het ziekenhuis, waar zijn vriendinnetje hem zojuist is komen opzoeken. Eerst durfde zij de kamer niet in, uit angst voor wat ze onder ogen moest gaan zien. Maar nu heeft ze zijn hand vast, teder, al houdt ze daarbij de blik wel strak van hem afgewend. Wat gaat er door haar heen, en wat door hem?

Bij de kijker wekt het tafereel behalve compassie ook vervreemding op, omdat het beeld in fototechnische zin en door de compositie zo mooi is. Die tweeslachtigheid doet zich vaker voor in deze ‘foto-expo’. Zo onderga je als kijker bijna aan den lijve de vuurzee die Australië vorig jaar teisterde, ook al gaat het om een foto. De hittegloed maakt ook meteen de onmogelijke opdracht duidelijk waar brandweerlieden voor moeten hebben gestaan. Of neem de foto van de Muur die Donald Trump op een deel van de grens met Mexico liet oprichten. Je ziet een bij voorbaat onneembare vesting met rollen prikkeldraad – maar met op de voorgrond een renkoekoek die de muur van nabij lijkt te vorsen en van plan is te trotseren.

Hoop

Natuurlijk is er ook plaats voor hoop. Lee-Ann Olwage legde de pauwelijke trots van een drag queen in lhbti-weerbarstig Zuid-Afrika vast. Daniële Volpe laat een vrouwenvergadering van de onderdrukte Ixil-stam in Guatemala zien. Gezeten in een zaaltje luisteren ze, gehuld in hun kleurrijke klederdracht, naar een toespraak met bijna collectief een Beats by Dre-koptelefoon op.

[Tekst gaat verder onder foto’s]

In het onderdeel ‘Digital Storytelling Contest’ is ook plek ingeruimd voor video. Met stuk voor stuk indrukwekkende verhalen, waarvan vooral de documentaire ‘The Hour of Lynching’ je treft. Daarin is te zien hoe moslims, in India een minderheid, koeien houden voor hun levensonderhoud, en dat moeten doen met gevaar voor eigen leven, want hindoe-knokploegen zijn vastberaden de heilige koe ten koste van alle mogelijke exploitatie te beschermen.

Categorieën World Press Photo

De wat gedrongen ogende opstelling omvat ruim 150 foto’s, gerangschikt naar nieuws, portretten, sport, natuur en milieu. Er zijn 44 fotografen bij betrokken uit 24 landen, bij de digital storytelling zijn dat negen makers uit acht landen. Onder hen zitten geen Nederlanders. Rode lijn in de keuze is de rol van de burger bij het agenderen van maatschappelijke kwesties. World Press Photo sluit daarmee aan op een belangrijk thema dat het medio september officieel te openen museum wil aansnijden, dat van de burger als mediamaker.

De verplichte eenrichtingsverkeersroute in Beeld en Geluid Den Haag, zoals momenteel in ieder museum, gevoegd bij het tijdslot dat je onwillekeurig op de hielen zit, maakt het niet makkelijk om ontspannen te grasduinen of even adem te halen. Slalommen, dat kan nu niet. Dat is jammer. Maar daar staat tegenover dat de fotoselectie van World Press Photo je zoals altijd brengt naar gebeurtenissen, mensen en verschijnselen waarvan je het bestaan maar nauwelijks wist. Beeld en Geluid, gevestigd in het voormalige Museum voor Communicatie, heeft hiermee uiteraard een prachttentoonstelling in huis in de aanloop naar het officiële startsein.

World Press Photo 2020, t/m zondag 30 augustus, Beeld en Geluid Den Haag, Zeestraat 82. Meer informatie: https://denhaag.beeldengeluid.nl

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van donderdag 30 juli gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van