‘Wandelpodcast’ van Firma MES: op ontdekkingstocht door je eigen stad

Met een ‘wandelpodcast’ binnen handbereik in broek- of binnenzak, en oortjes in, lukraak struinen door de binnenstad. De Haagse theatergroep Firma MES heeft met ‘De Affaire’ een ideale vertelvorm gevonden die het midden houdt tussen avontuurlijk theater en (ont)spannend luisterboek.

Door

Met wandelpodcast ‘De Affaire’ óp dan wel ín je oren dwaal je 45 minuten in fulltimestereo en op je dooie akkertje doodgemoedereerd langs en door enkele (on)opvallende straatjes en steegjes van een deel van de Stationsbuurt. Onvermoede verhalen en weetjes zijn voor je opgediept en vallen je nietsvermoedend ten deel. De stad als permanent bewegend decor. Als er zich iets onverwachts voordoet, weet je nooit of het geënsceneerd is of op toeval berust. En laat vooral je eigen fantasie daarbij de vrije loop. Constant een film in je hoofd terwijl je voortwandelt, hoe gaaf is dat?

‘De Affaire’ is niet het prototype stadswandeling maar veeleer een moderne voetreis, een tournee in minibestek langs paden en wegen maar ook langs eigen gedachten en soms ook die van anderen. De podcast, noem het verschijnsel een ‘draagbare opname’, is een ‘take away-versie’ van de theatrale audiotour die Firma MES in 2018 maakte. Het startpunt van deze wandeling is, net als toen, kunstinstelling The Grey Space in the Middle, aan de Paviljoensgracht 20.

Dat roept bij mij herinneringen op aan ‘JIJ – de stad’ van de Newyorkse theatermaakster Fiona Templeton. De Haagse kunstinstelling Het Gebeuren (annex Theater aan de Haven, voorganger van Theater aan het Spui) had met die productie in 1990 een nationale primeur te pakken door theater, zelfonderzoek, filosofisch debat en spannende theatertour ineen te weven.

Vragen van Firma MES

Zou jij je leven anders willen? Fantaseer jij er stiekem weleens over om het roer helemaal om te gooien, schepen achter je te verbranden, een ontsnappingsroute te nemen of, wie weet, geheel en al in het niets te verdwijnen? Dat zijn zo wat van de vragen die MES allengs in de podcast opwerpt. De Firma gooit tijdens het door haar uitgestippelde parcours en passant wat balletjes op en laat die eventjes glimmen – maar laat ook ruimte in het hoofd om ondertussen naar hartenlust zelf te kauwen op het aangereikte idee en de opgeworpen vragen.

Een ontsnappingsclausule vinden, iedereen wil dat weleens. De grote verdwijntruc instappen. Van baan veranderen, emigreren, een nieuwe liefde bijvoorbeeld. Of ontsnappen aan de coronacoma van de o zo slimme lockdown, aan de tijdgeest, aan de realiteit, de economie, de werkgever, het zeeklimaat. Of aan vriend(in), eega of kind(eren). Ontsnappingsroutes te over, natuurlijk, voor kortere of langere duur. In een park, op een bankje, op het strand of slenterend door de duinen. Maar wanneer durf je de stap echt te zetten? Neem je het besluit dat je hier niet meer past? Een ‘reset’ hebben we allemaal bij tijd en wijle nodig. Misschien was slash in de grotendeels opgelegde lockdown na honderd jaar eenzaamheid wel precies zo’n moment.

Ruim dertig jaar nu woon ik in de binnenstad. Naar tevredenheid, maar niet aldoor tot genoegen, eigenlijk vooral door de geregelde overdaad aan onvermijdbaar stadslawaai. Maar voor het overige begeef ik me graag te voet door de binnenste ringen van de hofstad, met in zulke gevallen over het algemeen de treinstations CS en HS als het einde van mijn te betreden wereld.

Fijn wandeltempo

Firma MES slaagde erin me naar plekjes te leiden waarvan ik na zo lang woongenot toch het bestaan niet wist, en daar mij onbekende weetjes op te dissen. Voeg daarbij een fijn wandeltempo dat in de podcast steeds wordt aangehouden, ontspannen muziek (van Micheal Denny) die op de achtergrond meedeint en het prettig-bekoorlijke stemgeluid van MES-actrice Roos Eijmers dat voortdurend je oren kust. ‘De Affaire’ is daardoor als het ware een gelukskoekje. Een verademing van de wandelende tak van de familie MES in een te druk gemaakt bestaan. Lock it down!

Tip: Voor niet-Hagenezen is er een versie die je op elke willekeurige plek kunt luisteren. Bijvoorbeeld tijdens het dagelijkse blokje om. En natuurlijk is alles honderd procent anderhalvemeterproof.

Firma MES, ‘De Affaire’, als podcast gratis te downloaden via de site www.firmames.nl of naar keuze ter plekke te beluisteren via Apple Podcast of Spotify.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 18 juni gratis aan. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van