Geen rijksgeld meer voor West Den Haag

Kunstinstelling West Den Haag, gevestigd in de voormalige Amerikaanse ambassade, verliest zijn rijkssubsidie als het aan de Raad voor Cultuur ligt.

Door

De Raad voor Cultuur kwam donderdagmiddag met zijn advies voor de verdeling van ruim 196 miljoen euro, die jaarlijks in de rijksschatkist beschikbaar is voor de culturele ‘basisinfrastructuur’ (BIS). Dit ‘Kunstenplan’ – periode 2021-2024 – moet nog door minister Ingrid van Engelshoven (D66, cultuur) worden vastgesteld. Maar meestal wordt het advies grotendeels overgenomen.

Het niet honoreren van West, dat de afgelopen periode 290.000 euro per jaar kreeg, is opmerkelijk, want de Raad is wel positief over de instelling die de oude ambassade op het Lange Voorhout tot leven heeft gewekt. Maar omdat er te weinig geld was om de aanvragen van alle presentatie-instellingen te honoreren, viel West buiten de boot. De instelling had hoog ingezet: ze vroeg acht ton subsidie aan.

Writers Unlimited dit keer nul

Ook het literatuurfestival Writers Unlimited, eerder geen BIS-instelling, krijgt nul op het rekest; het had drie ton aangevraagd. Hier was het oordeel van de Raad diametraal tegengesteld aan dat van de Haagse culturele adviescommissie. Die adviseerde het festival 250.000 euro per jaar toe te kennen. Writers heeft ook nog een aanvraag lopen bij het Letterenfonds. Daarover wordt in augustus beslist.

Het advies bevat verder voor Den Haag geen verrassingen. De grote ‘spelers’ krijgen allemaal ongeveer het door hen aangevraagde bedrag. Een overzicht:

Het Nationale Theater en NT Jong: 3.650.000 euro;

Nederlands Dans Theater: 6.887.000 euro;

Residentie Orkest: 3.395.000 euro;

Korzo: 734.490 euro.

Andere, niet uitverkoren Haagse aanvragers zijn: het orkest New European Ensemble, Holland Dance Festival en TodaysArt. De Raad voor Cultuur schrijft in de inleiding bij zijn advies dat bewust gekozen is voor meer instellingen en gezelschappen buiten de Randstad. Ook speelde vernieuwing een rol. Van die laatste wens profiteert Den Haag door de honorering van Korzo.

Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van