Cultuuradvies slaat gaten in Haags cultuuraanbod

Geen Crossing Border-festival meer, twee wijktheaters weg, theater Branoul dicht en geen bijzondere kunst meer in de Elektriciteitsfabriek.

Door

Dat staat er te gebeuren wanneer het voorstel van de externe Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024 (verdeling jaarlijkse kunstsubsidies) wordt overgenomen.

Voorzitter en musicus Johannes Leertouwer overhandigde het document vrijdagmorgen aan wethouder Robert van Asten (D66, cultuur). De titel is ‘Kracht en Kwetsbaarheid – Op weg naar een verbindende kunstsector in een veranderende stad’. In het totaal gaat het om de verdeling van een jaarlijks bedrag van 55,6 miljoen euro.

‘Uitstel cultuuradvies om corona niet wenselijk’

Leertouwer zei dat is overwogen de hele procedure stil te leggen in verband met de coronacrisis. “Maar dat vonden we toch niet wenselijk. De subsidies voor de periode 2021-2024 moeten toch worden verdeeld.” Tegelijk erkende hij dat het hele advies ‘op drijfzand is gebouwd’ als de overheden de kunstinstellingen nu geen noodhulp geven.

“Het advies moet toch los worden gezien van de huidige situatie. De uitkomsten van dit Kunstenplan zijn voor de sector en voor ons juist nodig om vooruit te kijken en plannen te maken voor de toekomst,” voegde Van Asten daaraan toe.

Commissievoorzitter Johannes Leertouwer (links) en wethouder Robert van Asten. Foto: Gemeente Den Haag

De commissie heeft 1o3 aanvragen beoordeeld. Zij deden dit onder meer op het artistieke gehalte, visie, relevantie en bedrijfsvoering. Dat vergde harde keuzes. Want er is niet voldoende geld om alles mogelijk te maken. Zo raakt het iconische Crossing Border, festival voor muziek en literatuur, bij overname van het advies zijn hele gemeentelijke subsidie van 4,5 ton kwijt.

De commissie vindt onder meer dat het festival te veel leunt op subsidies. Bovendien weigert Crossing Border volgens de commissie samen te werken met het andere grote literaire evenement, Writers Unlimited/Winternachten (dat behoudt zijn subsidie wel).

Twee cultuurankers op nul gezet

Een ander onverwacht oordeel van de commissie is dat twee van de acht wijktheaters (‘cultuurankers’) hun subsidie kwijtraken. Dit zijn Muzee Scheveningen, dat ook een museum is, en Theater Diamant in Haagse Hout (Mariahoeve). Die keuze is in strijd met een eerder door B en W geformuleerd uitgangspunt. Dit liet Van Asten na de presentatie desgevraagd weten. “We willen in principe door met de acht cultuurankers, dus hier gaan we nog eens goed naar kijken.” Dat wil zeggen dat dit deel van het advies vrijwel zeker niet wordt overgenomen.

Tot de ‘verliezers’ behoren ook: theatergezelschap Dégradé, muziekensemble Ciconia, muziekfestival Classical Encounters, de Dutch Don’t Dance Division, de Elektriciteitsfabriek (kunstprojecten), galerie Heden, Lonneke van Leth Dans, Museum Bredius, Theater Branoul, het festival TodaysArt, het Matangi Strijkkwartet, het Zuiderparktheater en theatergezelschap Drang.

Zeven nieuwkomers

Daar staan zeven nieuwkomers tegenover: het Grauzone festival (underground), het multiculturele Haags Theaterhuis, de broedplaats iii in Moerwijk, het danscollectief OFFprojects, kunstenaarsuitgeverij Page Not Found, het multiculturele productiehuis Story Academy en Topaze, een creatieve werkplaats in de Julianakerk in Transvaal.

Er zijn ook vijftig ‘blijvers’. In die laatste categorie moeten sommige het wel met minder geld doen, zoals museum Escher in het Paleis (3,5 ton, een ton minder dan voorheen) en de Jan Campert-Stichting (70.000 in plaats van 93.000 euro), die de prestigieuze Haagse literaire prijzen beheert. Remco Campert roept de stad op deze weg niet in te slaan. ‘Den Haag, koester de Jan Campert-Stichting die ooit door je eigen gemeenteraad werd opgericht. Koester de literatuur, koester het lezen. Het kost je bijna niets, ja liefde voor de leescultuur. Dat wel,’ liet hij via het Literatuurmuseum weten.

Het college van B en W komt nog voor de zomer met een eigen voorstel, waarin het advies zwaar meetelt. De gemeenteraad beslist in het najaar over de uiteindelijke verdeling van het geld.

Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van