Voorlopig geen Eschermuseum in voormalige Amerikaanse ambassade
De verhuizing van Escher in het Paleis naar de voormalige Amerikaanse ambassade is voorlopig van de baan. De betrokken ontwikkelaars eisten financiële garanties waaraan de gemeente niet kon voldoen.
Dat schrijft het college van B en W in een woensdag verzonden mededeling aan de gemeenteraad. “Voor de haalbaarheid werd een meerjarige financiële zekerheid gevraagd in het kader van het Kunstenplan die wij niet kunnen bieden.” Dit zegt wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad) in een toelichting.
Daarnaast zou ook van andere, eerder vastgelegde uitgangspunten zijn afgeweken. Dat levert voor de gemeente een juridisch risico op, omdat eerder afgevallen marktpartijen dan bezwaar zouden kunnen maken.
B en W houden wel vast aan het uitgangspunt dat ‘de nieuwe invulling van dit pand een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van het Museumkwartier’. Om het huishoudboekje van de gemeente kloppend te houden, blijft een belangrijke voorwaarde dat het gebouw, dat gemeentelijk eigendom is, wordt verkocht en 11,5 miljoen euro opbrengt.
Reële mogelijkheid
In juni van het vorig jaar leek een verhuizing van het Eschermuseum naar de voormalige Amerikaanse ambassade nog een reële mogelijkheid. Toenmalig wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) presenteerde destijds een samenwerking met belegger Syntrus Achmea en ontwikkelaar IQNN Development. Die zouden het gebouw kopen en verbouwen ten behoeve van een nieuw Eschermuseum en een klein hotel.
We hebben nu wel meer inzicht in wat kan en niet kan. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het plan alsnog kan doorgaan.
Deze krant onthulde daarna dat deze twee partijen uitgingen van een normale commerciële opbrengst. Dat zou betekenen dat het Eschermuseum, dat deel uitmaakt van het Kunstmuseum Den Haag, een huursom van acht ton per jaar voor zijn kiezen zou krijgen. Ruim de helft daarvan, 450.000 euro, werd gedekt door de gemeentelijke subsidie.
Dat bedrag kwam als vast gegeven voor in de rekensommen van Syntrus en IQNN. Volgens Bruines reikt de horizon van de gemeente echter niet verder dan vier jaar. Daarna komt er weer een nieuw Kunstenplan met nieuwe subsidiebedragen.
Juridische risico’s
Opmerkelijk is dat Benno Tempel, directeur van het Kunstmuseum, ontkent dat de Kunstenplan-problematiek het belangrijkste obstakel vormde. “Daarover hadden we in mijn beleving al afspraken gemaakt.”
Volgens Tempel waren het de juridische risico’s, verbonden aan een aantal wijzigingen in het plan, die voor B en W de doorslag gaven om de stekker uit het project te trekken. Tempel hoopt het Eschermuseum alsnog te kunnen verhuizen naar de ambassade. Hij merkt wel teleurgesteld op dat ‘wij nu drie keer een plan hebben gemaakt’.
Het lichtpuntje dat hij ziet is dat nu alle gegevens over het gebouw en de vereisten voor het museum op tafel liggen. Ook Bruines ziet dat als voordeel. “We hebben nu wel meer inzicht in wat kan en niet kan. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het plan alsnog kan doorgaan.” Dat vindt Tempel uiteraard ook. “Het zou een grote blunder zijn als Den Haag deze kans laat lopen.”
West gebruikt voormalige Amerikaanse ambassade
Voorlopig is de voormalige ambassade in gebruik bij kunstinstelling West. West wil zich omvormen tot ‘Kunstforum’ en permanent de helft van het gebouw in gebruik nemen. Dat plan ligt nu bij de gemeente en wordt beoordeeld in het kader van het Kunstenplan 2021-2024.
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over cultuur in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.