Tweede leven voor oude Amerikaanse ambassade

De voormalige Amerikaanse ambassade is weer van de stad. Voorlopig doet het gebouw van architect Marcel Breuer dienst als kunstcentrum.

Door

Hij is nu van ‘ons’, de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Vandaar de naam ‘Onze Ambassade’, die het nog altijd modern ogende complex nu draagt. Het is een ambassade voor ‘de kunst van nu’ en voor debatten en lezingen, zoals Marie-José Sondeijker het zaterdag (16 februari) bij de opening uitdrukte.

Zij is van (galerie) West Den Haag en heeft samen met Anna Vastgoed & Cultuur het plan bedacht om van het gebouw voorlopig een ‘culturele hotspot’ te maken. De gemeente Den Haag is daar als eigenaar enthousiast over. Te lang is de ambassade een dode hoek geweest, zeker in de jaren van de hekken en camera’s. De ‘re-integratie’ van het gebouw in de stad is begonnen, zoals schrijver en feestredenaar Christiaan Weijts het omschreef.

Grootschalige video-installaties

Op de eerste en tweede verdieping zijn kunstenaars aan de gang gegaan. De Zuid-Afrikaanse kunstenares Candice Breitz presenteert twee grootschalige video-installaties. In ‘Love Story’ horen en zien we de acteurs Alec Baldwin en Julianne Moore verhalen van vluchtelingen vertolken, maar dat blijft in feite nep. Daartegenover plaatst Breitz zes echte vluchtelingen. Over echt en onecht. In ‘Factum’ komen tweelingen aan het woord. Een project over overeenkomsten en verschillen.

De Taiwanees Tehching Hsieh maakte installaties over het thema ‘Time – Life’. De ene gaat over het door de prikklok bepaalde leven van een arbeider. De andere over een dakloze. Hsieh leidde beide levens gedurende twee opeenvolgende jaren.

Het Britse architectuurcollectief Assemble richtte twee ruimtes in voor workshops. Hier worden samen met geïnteresseerde Hagenaars meubels en stoffen gemaakt om een deel van de ambassade in te richten. Ook zijn er presentaties, lezingen en maaltijden. De achterliggende gedachte gaat terug op die van het Bauhaus, het Duitse cultuurcentrum uit het interbellum.

In de mooiste ruimte van het gebouw, de voormalige bibliotheek, is een project van Zero Sharp te zien. Dit gaat over de Franse absurdistische schrijvers Jean-Pierre Brisset en Raymond Roussel en de surrealistische kunstenaar Marcel Duchamp.

Niet berekend op openbaarheid

De opening, zaterdag, trok veel publiek. Dat maakte ook meteen de beperkingen van de voormalige ambassade duidelijk. Er ontstond een lange rij, want het gebouw is niet berekend op de openbaarheid. Het bestaat vooral uit kamers voor klerken. Het interieur is sober.

Alleen de oude bibliotheek en het kleine auditorium hebben een uitstraling die iets verder reikt dan die van een gemiddeld administratiekantoor. Het L-vormige complex, in 1959 ontworpen door de beroemde Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer, moet het vooral hebben van zijn uiterlijk: de strakke kalkstenen gevels met de trapeziumvormige ramen.

Terzijde: de nieuwe gebruikers hebben het op hun site over een ‘brutalist Bauhaus building’, maar brutalistisch is de schepping van Breuer absoluut niet, daarvoor is het gebouw veel te zorgvuldig gedetailleerd. Bovendien is nergens ruw beton te zien, hét kenmerk van het brutalisme.

Iets dat past bij Museumkwartier  

Galerie West en Anna Vastgoed & Cultuur zullen hier voorlopig gaan improviseren. Maar voor een echte toekomst als cultureel centrum à la De Balie in Amsterdam – zoals Christiaan Weijts en anderen willen – of als Eschermuseum – zoals het Gemeentemuseum wil, zal er nog heel wat verbouwd en gerenoveerd en mogelijk uitgebreid moeten worden.

En ook het asbestspook is al gesignaleerd. Het college van B en W, dat wil dat het gebouw 11,5 miljoen euro opbrengt, besloot in november een adempauze in te lassen. Tot 1 maart hebben externe partijen de kans het Escherplan nader uit te werken. Ook als dat niet doorgaat, verzekerde wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) zaterdag, wordt het alleen verkocht aan een initiatiefnemer die er iets van maakt dat een ‘toevoeging is aan het Museumkwartier’.

Maar voorlopig is het hier vrij baan voor de kunst van nu.

‘Onze Ambassade’, Lange Voorhout 102, dagelijks geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.westdenhaag.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over cultuur in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van