Twijfels over haalbaarheid Eschermuseum in ambassade
De kosten vormen een obstakel voor de verhuizing van het Eschermuseum naar de voormalige Amerikaanse ambassade. De huurprijs van 850.000 euro, zoals vermeld in vertrouwelijke stukken in handen van deze krant, is naar de maatstaven van de museumsector erg hoog.
“Er wordt gepuzzeld,” zegt directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum waar het Eschermuseum onder valt. “Ik ga ervan uit dat we niet in één keer de commerciële prijs hoeven te betalen, maar dat er een ingroeimodel komt. We moeten het museum natuurlijk wel eerst opbouwen.”
Het probleem met het vorige maand met veel optimisme gelanceerde plan is dat het Eschermuseum een commerciële huurprijs moet gaan betalen. En dat is weer het gevolg van het feit dat met twee marktpartijen wordt samengewerkt: ontwikkelaar IQNN en belegger Syntrus Achmea.
Huursom Eschermuseum
Uit berekeningen van deze bedrijven blijkt dat het Eschermuseum een huursom van 8,5 ton voor zijn kiezen zou krijgen. Dat bedrag is gebaseerd op een vierkantemeterprijs van ongeveer 150 euro. Nu betaalt het museum voor het Paleis Lange Voorhout, waarin het is gevestigd, zo’n 80 euro per vierkante meter.
Volgens Syntrus Achmea is de ‘business-case’ van het project nog niet klaar. “Er zijn sommen gemaakt, ja, maar daar kan ik verder niets over zeggen,” meldt Walther van Leeuwe, ontwikkelingsmanager bij Syntus Achmea.
“Het is wel duidelijk dat als de voormalige ambassade prachtig wordt verbouwd, daarvoor moet worden betaald. Daar gaan we samen met de gemeente en het Gemeentemuseum naar kijken. Alle partijen willen dat dit gaat lukken. Dus ik heb er alle vertrouwen in.”
Zoals de cijfers er nu liggen, lijkt mij het niet haalbaar.
Het Eschermuseum krijgt nu jaarlijks 450.000 euro subsidie van de gemeente. Die wordt door IQNN en Syntrus Achmea al ingeboekt onder het kopje ‘Huur museum gegarandeerd door de gemeente’.
Niet haalbaar
De overige vier ton moet het museum zelf uit de exploitatie, onder meer de entreegelden, halen. Maar dan is alleen nog maar de huursom gedekt. “Zoals de cijfers er nu liggen, lijkt mij het niet haalbaar,” zegt Marie-José Sondeijker van (Galerie) West Den Haag, de instelling die de voormalige ambassade nu gebruikt.
“Er zijn ook nog de personeelskosten en de kosten van tentoonstellingen. Hoe gaat het museum dat allemaal betalen?,” vraagt iemand anders uit de cultuursector, die anoniem wil blijven, zich af. “De kans is groot dat het museum straks komt met een aanvraag voor extra subsidie. De gemeente zal die, gezien het grote belang dat aan dit plan wordt gehecht, niet kunnen weigeren. Maar dat gaat dan ten koste van andere instellingen.”
Benno Tempel ontkent dat dit zal gebeuren. “Dat is niet de afspraak die met de gemeente is gemaakt. Wij behouden onze huidige subsidie. Verder moeten we zelf het nieuwe museum tot een succes maken.”
Wilt u meer lezen over de mogelijke verhuizing van het Eschermuseum naar de voormalige Amerikaanse ambassade? Koop dan nu de DHC van donderdag 11 juli, of neem een abonnement.