NDT schrapt balletten Sol León en Paul Lightfoot

Choreograaf Paul Lightfoot (53) en zijn artistiek partner Sol León (51) verlaten na 35 jaar dansen en choreograferen het Nederlands Dans Theater (NDT).

Door

Op 31 maart maakte het internationale dansgezelschap bekend dat Paul Lightfoot en Sol León op respectievelijk 1 december en 1 oktober uit dienst treden.

Maar dat is niet het enige: van het duo zal voorlopig geen nieuw werk te zien zijn bij het NDT. Twee balletten voor het aankomende seizoen zijn ingetrokken. Daarbij laat woordvoerder Judith Vrancken weten dat ook de overige circa zestig balletten van Lightfoot en León voor onbepaalde tijd niet meer te zien zullen zijn. “Het is de wens van de raad van toezicht om Emily Molnar (de Canadese nieuwe artistiek directeur, red.) meer vrijheid te geven om haar eigen artistieke koers te varen,” aldus Vrancken.

Kylián

Een positie als ‘associate artists’, waarbij Lightfoot en León één choreografie per jaar voor het NDT zouden maken, hebben zij volgens de NRC afgewezen. Het NDT maakte zoiets al eerder mee toen dansgrootheid en voormalige artistiek directeur Jiří Kylián in 2014 voor drie jaar zijn werk terugtrok.

In een eerder interview met deze krant zei Kylián hierover: ‘Het heeft ze heel veel goeds gedaan. De schaduw van de oude directeur die de hele dag over hen heen viel, verdween.’

Paul Lightfoot en Sol León koesteren geen wrok

Paul Lightfoot neemt het nieuws volgens Vracken sportief op. “Het is volgens hem een mooie, pijnlijke beslissing. Hij en Sol koesteren absoluut geen wrok tegen de beslissing.” Lightfoot en León hebben vooralsnog geen duidelijke plannen voor de toekomst.

Wilt u meer lezen over cultuur in de Haagse regio? Koop dan op donderdag de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro. 

Bekijk meer van