Voormalige Amerikaanse ambassade wordt tijdelijk cultureel centrum

De voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout wordt volgend jaar voorlopig ingericht als ‘platform’ voor culturele exposities, evenementen en rondleidingen.

Door

In afwachting van de definitieve verkoop van het pand heeft de gemeente aan twee partijen opdracht gegeven om een tijdelijke programmering op te stellen. Dat zijn ANNA Vastgoed & Cultuur en presentatie-instelling WEST Den Haag.

WEST gebruikt onder meer het oude gebouw van de Hoge Raad elders aan het Voorhout tijdelijk als galerie.

Koffiecorner

ANNA en WEST willen ‘een samenwerking creëren waarbij de betrokkenheid van mensen bij kunst en de stad het uitgangspunt vormt’, volgens een mededeling van de gemeente. Vooral jonge, creatieve makers en kunstenaars krijgen een kans. ANNA Vastgoed & Cultuur gaat verschillende ruimten aanbieden als werkplek of presentatieplek voor culturele en particuliere bedrijven. Ook wordt er een koffiecorner ingericht.

WEST Den Haag wordt verantwoordelijk voor de culturele programmering. Dit bevat onder andere exposities van kunstenaars die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Verder komen er lezingen en debatten in de voormalige Amerikaanse ambassade.

Bovendien zorgen de twee instellingen samen voor wekelijkse rondleidingen door het gebouw. De voormalige ambassade, voltooid in 1959, is een schepping van de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer. Het gebouw richt zich qua maat en volume naar de historische omgeving. Toch heeft het pand een moderne uitstraling. Het staat op de rijksmonumentenlijst als bijzonder voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Nieuwe invulling voor Amerikaanse ambassade

Het hele project is tijdelijk. De gemeente hoopt het gebouw eind volgend jaar te kunnen verkopen. De voorwaarden waaronder dat gaat gebeuren, worden nu nader uitgewerkt. Een van de uitgangspunten is ‘dat de nieuwe invulling van het gebouw een bijdrage levert aan de versterking van het Museumkwartier’.

De gemeente ziet geen kans om zelf in het gebouw te investeren en er bijvoorbeeld een Eschermuseum van te maken. Dit wil het Gemeentemuseum Den Haag graag wil. De voormalige Amerikaanse ambassade moet zo’n 11 miljoen euro opbrengen. Dat geld is al ingeboekt op de meerjarenbegroting.

Standaardportret
Bekijk meer van