Literatuurmuseum maakt online-expositie over de illustratoren van Annie M.G. Schmidt

25 jaar na de dood van de geliefde schrijfster Annie M.G. Schmidt is er een digitale tentoonstelling over de tekenaars die haar werk visueel tot leven brachten.

Door

Het werk van Annie M.G. Schmidt is nauw verbonden met dat van haar illustratoren. Hoe innig die band was en is, wordt duidelijk als je door de collectie ‘loopt’ van het Literatuurmuseum. Dat kan, 25 jaar na de dood van de geliefde schrijfster, via een nieuwe onlinetentoonstelling: ‘De illustratoren van de versjes van Annie M.G. Schmidt’.

Het bekendst is waarschijnlijk Fiep Westendorps verbeelding van Jip en Janneke. Hier is een volmaakte twee-eenheid bereikt tussen tekst en beeld. Samen vormden Schmidt en Westendorp, lezen we, ‘een elkaar inspirerende, tot grote hoogte opstuwende tandem die [daarna] klassiekers als Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje zou voortbrengen en internationaal onverwoestbaar zou blijken’.

Het getekende universum van Annie M.G. Schmidt

Maar veel meer kunstenaars droegen bij aan het getekende universum van Annie M.G. Schmidt. Via het scherm ontdekken we bijvoorbeeld het aantrekkelijke werk van illustrator van het eerste uur, Wim Bijmoer.

‘Alles reikte ze je aan, álles zat er al in. Want ook zonder illustraties zijn de versjes al zó sterk, dat je je als illustrator vaak afvroeg: Is die vent nou nog wel nodig?,’ merkte hij ooit over de samenwerking op. Een aardige foto van Schmidt overleggend met de tekenaar in het vermaarde Hotel Polen in Amsterdam laat iets van het overleg tussen de twee zien.

Kunstopvattingen

Van de inktzwarte pentekeningen van Bijmoer bereiken we, via vele tussenstations, de uitbundig gekleurde tekeningen van Sieb Posthuma en Noëlle Smit. Een panorama van zeventig jaar illustratiewerk is dan langsgetrokken. Aan de hand van de vele illustraties uit de collectie van het museum worden ook de verschillende werkwijzen en kunstopvattingen van de illustratoren zichtbaar.

‘Pas op voor de hitte’ door Wim Bijmoer. (Collectie Literatuurmuseum)

We zien bijvoorbeeld de quasislordige nonchalance van de potloodfiguurtjes van Mance Post, de schilderachtige prenten van Harrie Geelen en de naïeve tekenkunst van Margriet Heymans.

De online-expositie richt de schijnwerper op een paar beroemde versjes, om te tonen hoe elke tekenaar er een eigentijdse interpretatie aan geeft. Mede daardoor werd telkens een nieuw publiek gevonden. De uitgelichte klassiekers zijn: ‘Het fluitketeltje’, ‘Het beertje Pippeloentje’, ‘Dikkertje Dap’ en ‘Sebastiaan’.

De tentoonstelling is samengesteld door schrijver en journalist Joukje Akveld. Zij schreef eerder monografieën over Sieb Posthuma en Thé Tjong-Khing.

‘De illustratoren van de versjes van Annie M.G. Schmidt’, online-tentoonstelling. Meer informatie: www.literatuurmuseum.nl

De kunstredactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van