Isabel Allende en 250 andere schrijvers steunen Crossing Border

Een groot aantal Nederlandse en buitenlandse schrijvers neemt het op voor het festival Crossing Border, dat zijn subsidie van de gemeente Den Haag dreigt te verliezen.

Door

Festival-directeur Michel Behre heeft dinsdagmiddag vierhonderd pagina’s aan steunbetuigingen afgeleverd bij wethouder Robert van Asten (D66, cultuur). Zo’n 250 schrijvers stuurden een steunbetuiging. Het verdwijnen van Crossing Border zou een ‘great loss’ zijn, schrijft de wereldberoemde Chileense schrijfster Isabel Allende in een aan Van Asten gerichte mail. Het festival is volgens haar een ‘instituut in wereld van cultuur en literatuur’.

Hillary Mantel

‘Dit is het festival waarvoor ik altijd uitgenodigd wil worden,’ schrijft de Britse Hillary Mantel die wereldfaam verwierf met haar historische romans. Als Crossing Border verdwijnt zou dat ‘een culturele ramp’ aldus de Britse auteur Salman Rushdie, die ooit onder auspiciën van het festival in Den Haag onder zware beveiliging een lezing hield. ‘There is no event that I look forward to more than the Crossing Border Festival,’ laat de Amerikaan Jonathan Safran Foer weten, auteur van onder meer de bestseller ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’.

Kees van Kooten

Ook vrijwel alle Nederlandse schrijvers van enig formaat hebben hun stem verheven tegen het advies om Crossing Border niet langer te subsidiëren. Een bijdrage van Kees van Kooten siert de omslag van de petitie die dinsdag op het stadhuis is aangeboden.

Kees van Kooten. | Foto: Michiel Hendryckx

Vroeger, zo schrijft Van Kooten, kon hij slechts dromen van een uitnodiging om als schrijver aan het festival te mogen deelnemen. Later genoot hij van ‘die onvervangbare mix van literaire en muzikale internationale kwaliteiten op een mondiale schaal; met een potentie en van een charme die je in Amsterdam of Rotterdam niet tegenkwam’.

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden is niet minder complimenteus. ‘Crossing Border is het beste festival waar ik ooit optrad, met z’n maximaal werkzame combinatie van muziek en literatuur,’ schrijft hij. ‘Een land met een krimpende cultuur is een land met een gezicht dat steeds meer gewond raakt. Het stopzetten van de subsidie aan Crossing Border is zo’n verwonding en geen geringe,’ vindt Mensje van Keulen.

Bart Chabot. | Foto: Jos van Zetten

Bart Chabot maakt zich vooral ook als Hagenaar boos. ‘Het is zonneklaar dat een kwalitatief zo hoogstaand festival als dit voor de stad behouden moet blijven. Eén keer een vertrek als dat van North Sea Jazz uit de stad, is meer dan genoeg’.

Ook mensen uit andere culturele sectoren steunen het festival, zoals cabaretier Arjen Lubach, fotograaf-cineast Anton Corbijn en jazzpianist Rembrandt Frerichs.

Commotie over commissielid

Robert van Asten en zijn staf zijn nog bezig met het opstellen, op basis van het advies, van een voorstel voor de subsidieverdeling voor de periode 2021-2024. Dat komt naar verwachting op woensdag 17 juni naar buiten. Eerder ontstond commotie over het advies, omdat commissielid Ellen van Walraven in de periode van de totstandkoming van het advies met succes bleek te hebben gesolliciteerd naar het directeurschap van het literatuurfestival Writers Unlimited. Dat het advies positief was over Writers, maar negatief over Crossing Border deed de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Maar volgens Van Asten en de commissie is alles ’transparant’ en ‘zuiver’ verlopen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van