Coronaproof peeskamertje in kleinste kunstgalerie (foto’s)

Niemand verwacht een peeskamer aan de Mauritskade, maar in HOK Gallery toont Dana LaMonda in passende sfeer haar bordeelfoto’s.

Door

Maandenlang liep de Haagse kunstenares en fotografe Dana LaMonda rond als bedrijfsleider in een Amsterdams bordeel. Geïnspireerd op deze tijd maakte zij een peeskamer anno 2020 onder de noemer ‘One Minute’ in het kleinste atelier van Den Haag: HOK Gallery. De peeskamer is te vinden aan de Mauritskade, bijna op de hoek van de chique Denneweg.

 

Een kruk, bestemd voor de ‘klant’ van de peeskamer, staat voor het raam, of beter gezegd achter het raam. Daaraan is een rol plasticfolie bevestigd zodat er iedere keer een verse laag plastic over de kruk kan worden getrokken. Een plastic afscheidingswandje met drie gaten erin staat tussen de klant en de sekswerker.

[Tekst gaat verder onder foto]

Foto: DHC/Brian Mul

“De twee lagere gaten zijn ‘gloryholes’ waar lichaamsdelen of seksspeeltjes in kunnen worden gestopt. Het hoogste gat is een ‘peekhole’, dan kun je goed kijken naar het knalroze decolleté dat ik heb gefotografeerd,” zegt LaMonda.

De peeskamer van 2020

Een selectie van haar peeskamerfoto’s na de daad hangen in de moderne peeskamer die volledig coronaproof is. Bij de ingang staat het vol met schoonmaakproducten om de hygiëne nogmaals te onderstrepen. “De peeskamer van 2020 is onpersoonlijk, snel en klinisch. Klanten kunnen al na een minuut de deur uit zijn.”

“In de kunst wil je onthullen,” legt LaMonda uit. Dat was nog niet zo makkelijk, want eerst moest zij het vertrouwen winnen van de sekswerkers. “De eigenaresse van het privéhuis raadde mij aan om er als bedrijfsleider te starten. Dat deed ik één nacht per week in een grachtenpand in Amsterdam.”

‘Net theater’

Ze omschrijft het als een ‘theater’. “Als er geen klanten waren, dan zaten de vrouwen vaak te appen of iets anders te doen op hun telefoon. Zodra de deurbel klonk, gingen de borsten vooruit. Je zag de transformatie. Het grappige is dat de mannen denken dat zij een vrouw uitkiezen, maar dat is niet zo. Zij kiezen de man. Zodra er een drankje is gekocht, vaak dure champagne, dan is de regel dat een andere vrouw geen werk maakt van die klant.”

[Tekst gaat verder onder foto’s]

Foto’s: Dana LaMonda

 

De Haagse had als belangrijke taak om af te rekenen en dat gebeurde vaak nog voordat de klant een happy end had gehad. “Dan moest ik naar boven met een pinapparaat om tussendoor af te rekenen. Dat was in het begin heel ongemakkelijk.” Later werd dat makkelijker en nam LaMonda haar camera standaard mee de kamers in. “De meiden zeiden dan: ‘Dat is Dana, die maakt foto’s’.”

Veel mannen vonden het niet erg, maar wilden soms alleen deels op de foto. De meiden hielden er circa 90 euro per uur aan over en rekten dus een bezoek zo lang mogelijk. “Soms gebeurt er de eerste uren niets: wordt er gepraat of gemasseerd,” was haar ervaring. Een schril contrast met haar peeskamer, waar alles snel moet.

Transformatie

In de peeskamer in HOK Gallery staat een bureau met typemachine en is een hoekje met make-up en pruiken. Dat is het domein van Rosalie, die als sekswerker schuilgaat onder de naam Joe. De kleedkamer in het privéhuis was een favoriete plek van LaMonda. “Daar vindt de transitie plaats. Je zag de vrouwen hun rol van die dag achter zich laten en in een ander personage stappen.”

Dat leverde onder meer de foto op die de fotografe via een spiegel maakte van de kleedkamer. Je ziet delen van lichamen in ondergoed, een jointje en make-up op de tafel. “De één was student, de ander werkte er een paar maanden om vervolgens op reis te gaan, maar er waren ook vrouwen die dit echt als beroep deden en daar geen geheim van maakten,” vertelt LaMonda, die hoopt Hagenaars aan het denken te zetten over de prostitutiewereld. “Het is vooral een zakelijke transactie. Bovendien zie je in een privéhuis toch vooral zelfstandige vrouwen die hier bewust voor kiezen, bijvoorbeeld omdat ze het leuk vinden.”

 

De meiden zeiden dan: ‘Dat is Dana, die maakt foto’s’.
Dana LaMonda (Haagse kunstenares en fotografe)

 

Ze vindt dat sekswerkers een belangrijke functie hebben. “Het is gewoon broodnodig om het testosterongehalte van veel mannen in te tomen.” Ze denkt dat het niet slim is om de sekswerkers onder te brengen op locaties buiten het stadscentrum. “Dan is er toch minder zicht op.”

De kunstenares en fotografe vindt verborgen werelden interessant. “Je dompelt je toch even onder in een andere wereld,” besluit LaMonda, die eerder al met foto’s uit het bordeel exposeerde onder de noemer ‘The Velvet Zone’.

Dana LaMonda, ‘One Minute’, t/m zaterdag 8 augustus, op vrijdagen en zaterdagen, 13.00-18.00 uur (of op afspraak), HOK Gallery, Mauritskade 77. Maximaal drie personen tegelijk. Meer informatie: www.hokgallery.com

Dit artikel uit de papieren krant van donderdag 23 juli 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Klik dan hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van