Topvioliste Simone Lamsma speelt haar eerste concert als ‘artist in residence’ in Amare

Op Prinsjesdag speelt topvioliste Simone Lamsma haar eerste concert als ‘artist in residence’ in Amare. Dit seizoen is zij verbonden aan maar liefst drie Haagse instellingen.

Door

Violiste Simone Lamsma is in het seizoen 2021-2022 ‘artist in residence’ bij het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het nieuwe cultuurgebouw Amare. Ze is blij dat deze organisaties haar gevraagd hebben. “Een residency ontstaat vaak uit een gezamenlijk verleden. Ik ben al zo’n vijftien jaar heel regelmatig te gast bij het Residentie Orkest, maar ik speel ook graag kamermuziek in de Nieuwe Kerk. Mijn residency biedt een heel mooie kans de band verder uit te bouwen. Muziek gaat bij uitstek over verbinding, menselijkheid, het delen van ervaringen. Vanuit ieders eigen leven brengt muziek individuen samen.”

Die verbinding zoekt Simone Lamsma natuurlijk allereerst via concerten. “Ik breng met het Residentie Orkest drie projecten. Op Prinsjesdag spelen we het Dubbelconcert van Brahms, dat we een paar weken geleden in Amsterdam hebben gespeeld. Voor het eerst met de nieuwe chef-dirigent Anja Bihlmaier, en met cellist Johannes Moser. Ik zie ernaar uit om dat programma nu te herhalen in Amare.”

“Later in het jaar speel ik het Eerste Vioolconcert van Sjostakovitsj, een concert waar ik enorm veel van houd, en later nog de ‘Poème’ van Chausson en ‘Tzigane’ van Ravel. Ik zal ook een recital geven in de Nieuwe Kerk, met Boris Giltburg, een fantastische pianist, met op het programma onder andere een wereldpremière van een werk voor vioolsolo van Thomas Larcher, specifiek geschreven voor deze residency. Larcher is een Oostenrijkse componist, een groot kunstenaar, zijn muziek is enorm expressief. En dat is ook waar het wat mij betreft om gaat: muziek moet emotioneel iets teweegbrengen. Ik ben dan ook heel blij met deze kans om zijn muziek in Den Haag te kunnen delen.”

 

Politiek en samenleving staan niet genoeg achter de kunsten, daar is nog een lange weg te gaan.
Simone Lamsma

Hoopvol én moeilijk

In een introductievideo spreekt Lamsma van een ‘hoopvolle tijd’ voor cultureel Den Haag. “Daarmee bedoel ik met name de instellingen die nu in Amare terechtkunnen, nadat ze al lang zonder vaste basis zijn. De tijden in het algemeen vind ik juist heel moeilijk en onzeker voor cultuur. Politiek en samenleving staan niet genoeg achter de kunsten, daar is nog een lange weg te gaan. Al vóór corona heb ik daar veel over nagedacht, maar de afgelopen anderhalf jaar nog meer, en ik moet bekennen dat ik het ingewikkeld vind. Ik hoop dat er weer een tijd komt dat cultuur als iets noodzakelijks wordt gezien. Hoe er op dit moment mee wordt omgegaan, vind ik heel triest. Ik hoop dat wij daar verandering in kunnen brengen, zodat meer de waarde zal worden gezien; wat het je brengt in het leven. Ik hoop daaraan bij te kunnen dragen.”

Een belangrijke taak voor de culturele sector ziet Lamsma dan ook bij de jeugd. “Wij kunnen niet verwachten dat er een nieuw publiek komt als we niet zelf zorgen dat klassieke muziek deel van de opvoeding is, op school. Dat kan ik niet in mijn eentje teweegbrengen, maar ik kan er hopelijk aan bijdragen, bijvoorbeeld door kinderen op te zoeken. Zij moeten de kans krijgen al jong in aanraking met muziek te komen. Dat is het allerbelangrijkste punt van aandacht nu, ook voor de politiek.”

Masterclasses van Simone Lamsma

Zelf gaat Lamsma masterclasses geven aan het Koninklijk Conservatorium. “Ik vind het werken met conservatoriumstudenten heel inspirerend. Het heeft mij, toen ik zelf studeerde, heel veel gebracht om de ideeën van verschillende musici mee te krijgen.”

 

Klassieke muziek is voor iedereen, en ik zou heel graag jong en oud willen uitnodigen voor mijn concerten in Amare.
Simone Lamsma

 

“Maar ik hoop ook iets voor jongere kinderen te kunnen betekenen tijdens deze residency, bijvoorbeeld het bijwonen van een repetitie en een vraag-en-antwoordsessie. Tijdens concertreizen heb ik af en toe scholen bezocht, het spelen en praten met kinderen is ontzettend leuk. Kinderen zijn enorm open en willen graag van alles tot zich nemen.”

Emotionele ervaring

Lamsma hoopt dat ze mensen enthousiast kan maken voor klassieke muziek. “Klassieke muziek is voor iedereen, en ik zou heel graag jong en oud willen uitnodigen voor mijn concerten in Amare en de Nieuwe Kerk. Er zijn misschien mensen die een drempel voelen om naar een klassiek concert te gaan, maar ik hoop dat ik mensen een zetje kan geven om het gewoon te proberen, iedereen is welkom! Wanneer mensen met open hart en nieuwsgierigheid komen luisteren, denk ik dat ze een bijzondere en vooral emotionele ervaring rijker zullen worden.”

Prinsjesdagconcert, met het Dubbelconcert van Johannes Brahms, nieuw werk van Thomas van Dun en ‘Dansen uit Galanta’ van Zoltán Kodály. Simone Lamsma en Johannes Moser met het Residentie Orkest o.l.v. Anja Bihlmaier, dinsdag 21 september, 20.00 uur, Amare. Meer informatie: www.residentieorkest.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van