Amare vernoemt foyer naar Spinoza

Cultuurgebouw Amare heeft sinds deze week een Spinoza Foyer. Het gaat om een ruimte aan de zijde van het Spuiplein, met uitzicht op de Nieuwe Kerk.

Door

De vernoeming is een initiatief van de Stichting Spinoza Den Haag, die de herinnering aan de grote filosoof in De Haag levend wil houden. “Wij zijn hier heel erg blij mee. Spinoza moet als filosoof van vrede en vrijheid een icoon van de stad worden. Amare sluit zich daarbij aan,” zegt Jeroen Vervliet, voorzitter van de stichting.

Amare-directeur Jan Zoet ziet meerdere verbanden tussen het cultuurgebouw en de filosoof. “Wij staan als organisatie voor verbinding en tolerantie. Bovendien valt de Nieuwe Kerk ook onder ons. Spinoza is daar ooit begraven, in de tuin herinnert een monument daaraan.”

Amare heeft grote foyers bij de Concertzaal en de Theaterzaal. De Spinoza Foyer is een kleinere ruimte, vlak bij de Theaterzaal die het hoofdpodium is van het Nederlands Dans Theater. Oorspronkelijk was het idee deze ruimte ‘VIP-foyer’ te noemen. “Maar we willen juist uitstralen dat we een gebouw zijn voor de hele stad. Dus vinden de nieuwe vernoeming veel beter,” aldus Zoet.

Progressieve ideeën Spinoza

Benedictus of Baruch de Spinoza (1632-1677), was een filosoof van Joodse afkomst. Wegens zijn progressieve ideeën over vrijheid van geweten en godsdienst werd hij verstoten door de Joodse gemeenschap van Amsterdam en verbannen. Hij woonde later in Rijnsburg, Voorburg en Den Haag, waar hij zijn magnum opus ‘Ethica’ schreef. Hij woonde in het Spinozahuis aan de Paviljoensgracht, waar vanaf zaterdag 2 oktober een expositie van de stichting zal worden gehouden. Op woensdag 13 oktober houdt auteur Maxime Rovere in de Nieuwe Kerk de Spinoza Rede 2021.

Meer informatie: www.spinozadenhaag.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van