Eindelijk is het zover: Amare is open

Cultuurgebouw Amare is open. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren donderdag aanwezig bij de overdracht van het complex aan de stad.

Door

Officieel is de opening pas in november. Maar na alle uitstel van de oplevering en omdat de eerste voorstellingen er aankomen, kozen de gemeente en de Stichting Amare toch voor een vroeger feestelijk moment. In de Concertzaal droeg de bouwcombinatie Cadanz het complex officieel over aan de gemeente. Directeur Harold van Steeg kon en wilde zijn opluchting niet verbergen. “Er waren veel hobbels. Het is een heel ingewikkeld gebouw, dat alleen door de tomeloze inzet van onze mensen gerealiseerd kon worden.”

Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling), de zevende wethouder die het Spuiforum/OCC/Amare-project onder zich heeft, stak evenmin onder stoelen of banken dat het een gedoe is geweest. “Eindelijk zijn we samen in Amare en wat is het mooi.” Hij erkende ook het bestaan van een imagoprobleem. “Wat voor de een visie is en ambitie, is voor de ander geldsmijterij.” Mulder onderstreepte dat Amare is bestemd voor alle Hagenaars. “Ik verheug mij erg op het concert van de Dolly Dots op 7 januari!” Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest (RO), vroeg om applaus voor Cadanz en voor de gemeente en dat kwam er.

Compositie en time-lapse

Koning Willem Alexander en koningin Máxima leken het gebouw vooral als Hagenaars te bezoeken. Geen plechtige entree met applaus en geen Wilhelmus. Ze gingen gewoon in de zaal zitten, na eerder rondgeleid te zijn door de verschillende andere zalen en studio’s. Daar werd onder meer gesproken met studenten van het Koninklijk Conservatorium (KC) en dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT), de andere ‘bewoners’ van Amare.

Gesprek met het circustrio Tea Time Company. | Foto: Stichting Amare

Artistiek hoogtepunt was donderdagavond de uitvoering van een compositie die studenten van het KC maakten bij een ‘time-lapse’ van de bouw. Dat is een versneld afgespeelde beeldregistratie van het bouwproces. Te zien was onder meer dat dag en nacht en in weer en wind is doorgebouwd.

Nader onderzoek Amare

Amare wordt deze maand langzaamaan verder in gebruik genomen en ingericht. Het RO is er al, het NDT is aan het verhuizen en het KC volgt eind dit jaar, al hebben al een paar afdelingen de sprong gewaagd. Politiek is het Amare-dossier nog lang niet afgesloten.

De gemeenteraad stelt nog een onderzoek in naar het hele proces en ook de gestegen kosten (van 177,4 tot 223,3 miljoen euro). Wethouder Mulder wilde er donderdag niets over zeggen. “Het is aan de raad om uit te maken wat er gaat gebeuren.” Oud-burgemeester Jozias van Aartsen nam daarentegen geen blad voor de mond. “De raad moet niet eindeloos gaan nakaarten. Nu het gebouw er staat, moeten we vooruit kijken.”

Applaus voor het RO en de compositiestudenten. | Foto: Stichting Amare

Klik hier voor de agenda van Amare.    

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van