Commentaar: B en W moeten rapport rekenkamer serieus nemen en niet relativeren
Bouwers en ontwikkelaars hebben te veel macht en invloed in Den Haag. Het lijkt erop alsof ‘de Zwolsmannen’ terug zijn. Ook de rekenkamer waarschuwt in zijn Amare-rapport.
Het woord ‘projectontwikkelaar’ heeft voor velen een negatieve bijklank. In Den Haag is het nog altijd verbonden met de herinnering aan de zakenman Reinder Zwolsman. Als hij zijn zin had gekregen, was op Scheveningen ook nog het Kurhaus tegen de grond gegaan. Maar er zijn heus ook nette bouwers en ontwikkelaars. Cruciaal is wel dat de gemeente zoveel mogelijk de regie voert en niet wijkt voor dreigementen in de trant van ‘graag of niet’.
En daar schort het aan. De laatste jaren lijkt het erop alsof de Zwolsmannen terug zijn. Dat uit zich in uit de hand lopende projecten en, meer specifiek, de onmacht van de gemeente om afgesproken percentages sociale huurwoningen af te dwingen. Zowel bij de woontorens in het Spuikwartier als bij de nieuwbouw op het Koningin Julianaplein liet het stadhuis zich buitenspel zetten door de ontwikkelaars. In het ene geval komen de betaalbare woningen er gewoon helemaal niet, in het andere worden ze opgekocht door een belegger.
Verkeerde contactvorm
Maar er is nog meer aan de hand. Zoals uit het rapport van de Haagse Rekenkamer over cultuurtempel Amare blijkt, gaat het ook mis als de gemeente zelf de opdrachtgever is. Die rol ligt het stadhuis slecht. Er werd een verkeerde contractvorm gekozen, die tussentijdse aanpassingen van het plan uitsloot. Toch eisten het orkest, het dansgezelschap en het conservatorium die. Dat leverde een reeks slaande ruzies op met bouwer Volker Wessels, die in dit geval in zijn recht stond. Gevolg: een dikke extra rekening voor de stad.
Tegelijk poogde het stadhuis die bouwer op allerlei manieren te paaien, bijvoorbeeld met een miljoenenkorting op de grond rond Amare. Het onderzoek van de Rekenkamer hiernaar werd gedwarsboomd. Ook weigert het college opening van zaken te geven over de rol van een intussen vertrokken topambtenaar, die bijzonder goed met de bouwers kon opschieten.
Werkelijkheid onder ogen zien
Er dient dus veel te gebeuren. De gemeente moet een veel strakkere regie over de stadsontwikkeling voeren en niet alles overlaten aan ‘de markt’. Afspraken over sociale woningbouw moeten worden gehandhaafd. Het rapport van de Rekenkamer biedt een hoop bouwstenen om het beter te gaan doen. Maar dan moet het wel serieus worden genomen en dat doen B en W voorlopig niet. De belangrijkste conclusie – het onjuist informeren van de raad – wijzen zij af. Zo schiet het niet op. Aan dezelfde raad de schone taak om B en W te dwingen de werkelijkheid onder ogen te zien.
Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.