Amare is opgeleverd, geen boete voor aannemer

De cultuurinstellingen zijn akkoord met de oplevering van Amare. Twee weken geleden weigerden ze de sleutel, omdat het gebouw nog te veel gebreken had.

Door

Na overleg zijn het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en de gebouwdirectie zaterdag alsnog akkoord gegaan met de oplevering van het even prestigieuze als geplaagde cultuurcomplex aan het Spui. Wethouders Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) en Robert van Asten (D66, cultuur) melden de doorbraak vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Twee weken geleden kon de geplande oplevering niet doorgaan. De toekomstige gebruikers van Amare weigerden het te aanvaarden, omdat het pand nog te veel losse eindjes vertoonde. ‘Restpunten’, hield Mulder vol. Inmiddels hebben de wethouders de cultuurinstellingen ervan kunnen verzekeren dat aannemer Cadanz de technische gebreken tijdig zal verhelpen, zodat de cultuurtempel begin september kan opengaan voor publiek.

 

Van meet af aan was de bouw van Amare een politieke achtbaan

 

Met de aanvaarding van het gebouw is Amare tóch op tijd af, en ontloopt Cadanz een boete. De deadline van oplevering was 1 juli, maar omdat de aannemer op 29 juni het gebouw heeft aangeboden en de gemeente tot vandaag bedenktijd had, is Amare net op tijd af. De komende anderhalve maand zal Cadanz de overgebleven gebreken oplossen. Als stok achter de deur is er een nieuwe boeteregeling. Vóór 1 augustus moeten de restpunten zijn weggewerkt.

Conflicten Amare

Van meet af aan was de bouw van Amare een politieke achtbaan. Het toch al omstreden project viel duurder uit en resulteerde in meerdere conflicten tussen stadhuis en bouwbedrijven. Cadanz wijst naar de cultuurinstellingen als boosdoener, die telkens aanvullende eisen zouden hebben gesteld. Uiteindelijk betaalde de stad 31 miljoen euro bij, waarmee de bouwsom opliep tot 223 miljoen euro. Ook kreeg de aannemer anderhalf jaar uitstel.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van