Tweede fase Nieuw Kijkduin van start: luxe foodcourt geopend, woontorens uitverkocht

Een grootschalig vastgoedproject moet van Kijkduin een luxe woon-, shop- en horecahotspot maken. De contouren worden langzamerhand steeds beter zichtbaar. “Het wordt de mooiste badplaats van Nederland”

Door

De veelbesproken transformatie van Kijkduin is in volle gang. Vorig jaar werden de eerste drie torens van het masterplan Nieuw Kijkduin opgeleverd en inmiddels hebben ook de eerste bewoners en ondernemers zich er gevestigd. Daarmee is fase één van het project, de nieuwbouwcomplexen op de voormalige parkeerplaats van het Deltaplein, afgerond.

De torens van de tweede fase verrijzen op de locatie van het oude winkelcentrum van de badplaats. De bouw werd op deze manier gefaseerd om de ondernemers aldaar de gelegenheid te geven hun zaak zo lang mogelijk open te houden. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Vanwege de werkzaamheden bleven de bezoekersaantallen achter en kwamen veel ondernemers in zwaar weer. Zij werden hiervoor naar eigen zeggen niet genoeg gecompenseerd.

Het leidde tot conflicten, die meerdere malen door de rechtbank moesten worden beslecht. Inmiddels is het oude winkelcentrum gesloopt, zijn er truckladingen zand over het oud zeer gestort en gaat fase twee met volle kracht vooruit. Het startschot werd vorige week vrijdag gegeven tijdens de feestelijke opening van foodcourt Daily Taste.

Chic

Met de nieuwe bebouwing wordt ook het imago van Kijkduin grondig gerenoveerd. Het toch wat kneuterige winkelcentrum uit de jaren zeventig maakt plaats voor blinkende nieuwbouwtorens met namen als Sirocco, Tramontana en Lombarde. De gelikte foodmarket Daily Taste moet het kloppende hart worden van dit chique Nieuw Kijkduin.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Nieuw Kijkduin

Foto: Jurriaan Brobbel

Zomaar een greep uit het aanbod: een luxe viswinkel, een wijnbar en -handelaar, kwaliteitsslagerij Vleeschmeester en een hippe koffiezaak in een omgebouwde Citroën HY. Dit alles is vormgegeven door een toonaangevend interieurontwerpbureau uit Amsterdam.

 

We wilden geen wand aan zee maken, maar een verzameling van appartementengebouwen, op een goede afstand van elkaar.
Willem-Joost de Vries (architect)

Hangende panelen van verweerd hout en een zacht tintenpalet dat verwijst naar het omliggende duinlandschap moeten de bezoeker het gevoel geven dat hij zich in een mediterrane kustplaats voor de jetset bevindt. Dit kosmopolitische voorkomen wordt ietwat ondermijnd door het felle oranje licht van de Coop supermarkt die pal tegenover de speciaalzaken ligt. Maar een gewone supermarkt tussen al dat chique ‘food’ is tekenend voor de insteek van Nieuw Kijkduin, dat een badplaats moet zijn waarvan niet alleen mensen van buitenaf kunnen genieten, maar waar vooral ook wordt gewoond.

Volgens Willem-Joost de Vries, de architect van het masterplan, is er daarom op architectonisch vlak veel aan gedaan om Nieuw Kijkduin een persoonlijke sfeer te geven. “We wilden geen wand aan zee maken, maar een verzameling van appartementengebouwen, op een goede afstand van elkaar. Hierdoor blijft de horizon vrij en de zee overal voelbaar. De winkels en de horeca liggen op het beganegrondniveau en volgen een route die parallel ligt aan de boulevard, maar dan vierenhalve meter lager. Zo wordt de promenade intiem gehouden, en beschermd tegen de wind. Op het plein voor het Atlantic Hotel komen kunstmatige duinpannen waar helmgras wordt ingeplant, om het duinlandschap door te trekken en te verbinden met de gebouwen. ”

Nieuw Kijkduin als familiebadplaats

Het past allemaal in het plaatje dat de gemeente en ontwikkelaar voor ogen hebben: Kijkduin moet de mooiste badplaats van Nederland worden. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, stadsdeel Loosduinen) schetste bij het knippen van het traditionele openingslint van de Daily Taste nog maar eens de ambities. “Kijkduin is altijd een familiebadplaats geweest, en dat moet ook zo blijven. We willen dat Kijkduin naast Scheveningen onze tweede grote badplaats wordt, maar dan op net een andere manier, met net een andere beleving.”

We willen dat Kijkduin naast Scheveningen onze tweede grote badplaats wordt.
Hilbert Bredemeijer (wethouder)

Ook Wethouder Saskia Bruines (D66, economie) benadrukte de status van Kijkduin als een familiebadplaats en een ‘badplaats van de Hagenaars’. De vraag is of dat familiaire gevoel wel te waarborgen is, als er straks flink meer van die Hagenaars boven de duinen komen wonen.

In totaal worden er namelijk zo’n 266 koop- en huurwoningen gerealiseerd, plus ongeveer 17.000 vierkante meter aan commerciële ruimte. Vrijwel alle torens zijn al uitverkocht, ook die van de tweede fase die nog niet zijn gebouwd. Slechts één woning is nog beschikbaar: een penthouse van een slordige twee miljoen euro. Het leidt tot zorgen bij veel bewoners en bezoekers die al hun hele leven graag in Kijkduin komen. Zij zijn bang dat Kijkduin te veel een toeristische trekpleister wordt en daarmee het eigen karakter verliest. De plannen zouden te grootstedelijk zijn, te megalomaan, te veel als Scheveningen.

Meer informatie: www.nieuwkijkduin.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van