The Wine House, nieuw wijnspijsconcept opent in Kijkduin

Wat goed is, komt snel. En ondernemer-gastheer Ruben Dorland (22) is het allebei. The Wine House in Kijkduin moet nog opengaan, maar hij droomt nu al van andere steden voor zijn nieuwe wijn-spijsconcept. Denk het gevoel ‘Denneweg’.

Door

Het is even zoeken. The Wine House, een nieuw wijn-spijsconcept, ligt aan de nieuwe Deltapromenade nummer 304 in Kijkduin, maar geen bordje te bekennen. Bij Bakkerij van Kempen, na broodjeszaak Taste of Kijkduin het enige foodconcept dat momenteel open is, wijst het meisje achter de toonbank naar de achterkant van het gebouw. “U moet even omlopen.”

De familiebadplaats ondergaat een ingrijpende metamorfose. Het gemeenteplan Nieuw Kijkduin, dat Kijkduin Bad een betere uitstraling moet geven, bevat onder meer zeven woongebouwen en ruim 14.500 vierkante meter aan retail- en horecaconcepten. De afgelopen twee jaar was Kijkduin een bouwput en dat zal nog wel even zo blijven. Desalniettemin openen in de opgeleverde gebouwen steeds meer bedrijven. Beetje bij beetje komt de stoffige badplaats weer tot leven.

The Wine House

Nu nog met uitzicht op de zand scheppende graafmachines ligt achter de boulevard het hoekpand van The Wine House. Uit het niets komt eigenaar Ruben Dorland – lange, grijze jas, ruitjesbroek en witte Lacoste-schoenen – aangelopen. “Binnenkijken?”, vraagt hij. Dorland doet de deur open en draait in de grote, lege ruimte een rondje om z’n as. Zijn jas zwiept ervan op. “Daar in de hoek komt de wijnwinkel. En tot daar loopt het restaurant met vide. De winkel opent in april. Ik gok op mei, juni voor het terras. Dan kunnen we in elk geval tachtig mensen bedienen. Op de kaart staan wereldgerechten. Een klassieke zeetong, oesters, een steak, sushi. Je kunt bij ons binnen een halfuur weg zijn of juist een hele avond tafelen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Ruben Dorland in de nu nog lege ruimte van The Wine House. (PR)

Wie het al bijzonder vindt dat je als ondernemer juist in deze tijd in een horecaproject stapt, moet vooral niet naar de leeftijd van Dorland vragen. Hij grijnst: “Tweeëntwintig. Tja, het zat er vroeg in. Als we bij ons thuis gasten over de vloer kregen, was ik degene die de glazen wijn inschonk of langsging met kaasjes. Hoe oud ik toen was? Een jaar of acht.” Geen van zijn familieleden keek ervan op toen hij voor een hospitalityopleiding koos bij het ROC Mondriaan.

The Harbour Club

De jongen uit Loosduinen liep tijdens zijn studie vier dagen per week stage bij The Harbour Club, toen nog in de Tweede Haven. De andere vrije dag stond hij in het voormalige sterrenrestaurant Niven in Rijswijk. “Ja, of je nu vier of vijf dagen werkt,” merkt hij droogjes op. Bij The Harbour Club was het elke dag feest. “Het is best kikke als je als gastje van zestien iets mag vertellen over een fles wijn van vierhonderd euro.” Bij Niven ging het er wat strakker aan toe. “Daar leerde ik etiquette, het verwachtingspatroon van de gast lag hoger.”

 

De meeste energie haal je uit mensen met wie je kunt lachen.
Ruben Dorland

 

Bij zijn eindstage raadden zijn docenten hem aan iets anders te doen, buiten Den Haag. Het werd Hotel Okura Amsterdam met meerdere inpandige sterrenrestaurants. Dorland was net daarvoor, op 18-jarige leeftijd, Nederlands kampioen gastheer geworden. “Daarna regende het aanbiedingen.” Maar niet van Okura. “Dat vind ik juist wel leuk. Het onbereikbare toch bereiken.” Hij grijnst weer. “Nou, dat jaar heb ik dus niet afgemaakt. Veel te stijf. Bij Niven kon je nog een babbeltje maken met de gasten. Bij Okura mocht je alleen maar achter de tafel blijven staan en ja en amen knikken.”

Vertrouwen

Terug in Den Haag ging hij aan de slag bij The Fish Club, niet geheel toevallig in Kijkduin. “Als de projectontwikkelaars van Fred Developers kwamen lunchen, bespraken ze hun plannen aan tafel. Een eigen zaak was toen al mijn droom, maar ja, ik vond mezelf nog net wat te jong.” Pas na zijn managementfunctie bij het Noordwijkse vijfsterrenhotel Hotel van Oranje durfde hij de stap te wagen. De leveranciers met wie hij jarenlang had gewerkt, gaven hun vertrouwen. Daardoor was het voor Dorland makkelijker een investeerder te vinden.

De Hagenaar gelooft in de plannen van Nieuw Kijkduin. “Mensen die in de buurt wonen, houden van de rustige strandpaviljoens, maar voor een goed glas wijn gaan ze toch liever naar de Denneweg of de Fred. Ik ook, hoor. Dit concept gaat dat veranderen.”

Uit zijn eigen netwerk heeft hij inmiddels zijn personeel geselecteerd. Mensen met wie hij kan lezen en schrijven. “De meeste energie haal je uit mensen met wie je kunt lachen. Maar ik kan ook vrij autoritair zijn, er moet ook gewerkt worden.”

Nog voor The Wine House een feit is, denkt Dorland al aan zijn volgende stap: deze formule uitbreiden naar andere steden. “Ik heb er drie in gedachten: Leiden, Utrecht en Eindhoven. Maar goed, ik geef mezelf nog even de tijd.” En gelukkig voor hem: hij kan nog jaren mee.

The Wine House, Deltapromenade 304. Winkel (vanaf april) van 11.00 tot 19.00 uur. In de toekomst zal het restaurant open zijn van 11.00 tot 01.00 uur. Meer informatie: www.the-winehouse.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 4 maart 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van