Nieuw ‘Quarantaine Kookboek’: smakelijk eten in tien dagen

Thuis in quarantaine doorbrengen kan een stuk leuker dankzij ‘Het Quarantaine Kookboek’ van Suzan en Emilie. Wie niet reizen mag, moet creatief zijn.

Door

“De timing voor ‘Het Quarantaine Kookboek’ kon eigenlijk niet beter,” beseffen samenstellers Emilie Verhaar (Den Haag, 24) en Suzan van Leeuwen (Alphen aan den Rijn, 22). De twee rondden vorig jaar juni hun studie commerciële economie aan de Hogeschool Leiden af, maar zagen door de coronacrisis hun reisplannen voor een tussenjaar sneuvelen.

En wat doe je dan? Emilie: “We hebben allebei een passie voor ondernemen en hadden altijd al bedacht dat we ooit iets samen zouden opzetten. Daarnaast houden we allebei erg van koken, en toen ik zelf in quarantaine moest vanwege een besmette huisgenoot ontstond het idee voor dit boek tijdens een van onze Zoom-sessies. Binnen twee maanden hebben we alles in elkaar gezet.” Het werd een kookboek met 45 recepten voor een smakelijke tiendaagse quarantaine.

Ze verzamelden naast hun eigen favoriete recepten ook gerechten van vrienden en familie. Zo kom je in het ruim honderd pagina’s tellende boek onder andere de erwtensoep van de oma van Emilie tegen en de befaamde nasi van de vader van Suzan. Maar ook broodjes, salades en natuurlijk zoete lekkernijen, want ‘je mag jezelf als je in quarantaine zit best een beetje verwennen met bijvoorbeeld een lekker stuk taart’. Maar gezondere gerechten kom je ook tegen, bijvoorbeeld halverwege, tijdens een ‘fit dag’ tegen de quarantainekilo’s. Favorieten van de dames zelf: de spaghetti gorgonzola en de paddenstoelenrisotto met truffel die ook op de cover staat; met die laatste kun je ook losgaan in de opmaak.

Netflix-party

Het boek is een totaalconcept; je vindt er naast recepten voor ontbijt, lunch en diner ook tips voor leuke activiteiten, zoals het houden van een Netflix-party, een work-out, een digitaal museumbezoek of een workshop ‘Bob Ross-schilderen’.

Het boek is ook leuk is als je níét in quarantaine zit; iedereen kan in deze tijden wel wat inspiratie gebruiken.
Emilie Verhaar (24)

 

Ook aan de muziek is gedacht: uplift tempo bij een gezonde dag of lekkere dinerjazz bij een uitgebreid etentje. Bij iedere dag wordt een Spotify-playlistsuggestie gegeven.

Emilie en Suzanne produceerden het boek helemaal zelf, van A tot Z. Emilie ontfermde zich over het ontwerp, Suzan schreef de teksten, de recepten kwamen van allebei. Voor de fotografie struinden ze Marktplaats af voor mooi serviezen en spannende ondergronden. Alle foto’s in het boek zijn gemaakt met een iPhone en er is geen uitgeverij aan te pas gekomen. Ondernemen zit de twee dus echt in het bloed.

Maar dan de hamvraag: hoe kom je aan de boodschappen als je aan huis gebonden bent? “Tsja, daar moet je toch iemand voor optrommelen,” aldus Emilie. “Hoewel het boek ook hartstikke leuk is als je níét in quarantaine zit; iedereen kan in deze tijden wel wat inspiratie gebruiken.”

Suzan van Leeuwen en Emilie Verhaar, ‘Het Quarantaine Kookboek’. Prijs: € 18,95. Verkrijgbaar via www.hetquarantainekookboek.com

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van