Invictus Games in Den Haag opnieuw jaar uitgesteld

De Invictus Games zijn opnieuw uitgesteld. Het sportevenement voor militairen die tijdens hun dienst of missie fysiek of mentaal gewond zijn geraakt, staat nu voor 2022 op het programma.

Door

Het internationale evenement zou dit jaar van 29 mei tot en met 5 juni plaatshebben in het Zuiderpark, maar dat wordt nu het voorjaar van 2022. De exacte data zijn nog niet bekend.

Het is de tweede keer dat deze Spelen worden verplaatst. Het evenement zou eigenlijk vorig jaar worden gehouden maar vanwege de coronacrisis werden de Invictus Games The Hague 2020 toen al met een jaar uitgesteld.

Verschuiven Invictus Games ‘noodzakelijk’

De organisatie benadrukt dat opnieuw schuiven noodzakelijk is ‘omdat de doelstelling, namelijk het bespoedigen van het herstelproces van de deelnemers, met de huidige coronamaatregelen en de bijbehorende onzekerheid niet te realiseren is’. Het organisatiecomité wilde aanvankelijk inzetten op digitale oplossingen, maar zag hier vanaf. ‘Wij weten dat de beste resultaten op weg naar herstel van gewonde militairen worden geboekt als de Invictus-gemeenschap in levenden lijve bij elkaar komt,’ zo licht de organisatie toe.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft ‘volkomen begrip’ voor het besluit. “De veiligheid voor deelnemers, hun dierbaren, vrijwilligers en de toeschouwers staat voorop.”

 

Onze doelstelling is met de huidige coronamaatregelen en de bijbehorende onzekerheid niet te realiseren.
Organisatiecomité Invictus Games

 

De Invictus Games zijn het geesteskind van de Britse prins Harry. Hij bedacht de deze Spelen in 2014, waarna het evenement plaatshad in achtereenvolgens Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Voor de editie in Den Haag staan tien sporten op de rol, onder meer atletiek, handboogschieten, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen.

Special Olympics

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni staan in Den Haag de Special Olympics op het programma. Dat is een nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier ligt de vraag of het door kan gaan nog op tafel. “Het bestuur neemt op 1 maart een definitief besluit,” vertelt voorzitter Anja Overhoff, die wél positief gestemd is over het doorgaan van de Special Olympics. “Wij willen er vol voor gaan. In tegenstelling tot de internationale Invictus Games zijn de Special Olympics een Nederlands evenement. Er zijn dus minder reisbewegingen.”

En er is meer, benadrukt Overhoff. “Als het goed is, is onze doelgroep in juni ingeënt. Dat neemt niet weg dat er nog wel grote zorgen zijn, bijvoorbeeld over de vrijwilligers. Het wordt nog spannend. En we moeten realistisch zijn: een grote opening met vijfduizend toeschouwers in het ADO-stadion wordt lastig. Maar we willen er alles aan doen om, binnen de geldende coronamaatregelen, de Special Olympics tot een groot succes te maken.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van