Wethouders Madurodam maken multicultureel en vegetarisch kookboek

In de kleinste stad van Nederland, Madurodam, zet het college van B & W zich in voor een mooiere samenleving. Wethouders Sophie Vermolen (16) en Donna Mao (17) werkten aan een multicultureel en vegetarisch kookboek genaamd ‘Hoe jij en ik de wereld veranderen’. 

Door

Het gebeurt niet dagelijks dat DHC een wethouder over de vloer heeft en vandaag ontvangen we er zelfs twee! Sophie Vermolen (16) van het Haags Montessori Lyceum en Donna Mao (17) van het Dalton College geven een stevige hand in de vergaderruimte.

In hun inmiddels opengeslagen schriften staan de punten die deze wethouders van Madurodam (Donna is zelfs locoburgemeester) aan bod willen laten komen. Deze dames uit 5-vwo hebben geen communicatiemedewerker nodig die hen souffleert. Hun boodschap verkondigen ze zelf wel.

 

Dames, waarom zitten we hier?

Donna: “Als wethouders van Madurodam zetten we ons in voor een betere samenleving. Iedere wethouder organiseert aan een challenge. Sophie en ik hebben ons nu ten doel gesteld dat we mensen bewust willen maken van de impact van vlees op het klimaat. Daarnaast willen we diverse culturen met elkaar verbinden.”

 

Dat zijn nogal uitdagingen. Hoe pakken jullie dat aan?

Sophie: “Met eten. Want eten verbindt. We maken een kookboek ‘Hoe jij en ik de wereld veranderen’ met daarin zo’n dertig multiculturele plantaardige recepten en tips hoe je minder vlees kunt eten. Onlangs gaven we Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren ons eerste exemplaar in de Eerste Kamer. Ook gaan we speechen en adviseren bij politieke cafés. Pink!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, heeft al toegezegd dat ze ons boek gaan promoten.”

Donna: “Het receptenboek is vooral leuk om te lezen We gaan niet met een geheven vingertje verkondigen wat je wel en niet moet doen. De gerechten hebben we voornamelijk zelf verzonnen. Enkele komen van internationale koks.”

 

Kunnen jullie alvast wat gerechten uit het kookboek noemen?

Sophie pakt haar aantekeningen erbij. “Nou bijvoorbeeld bananenbrood, dumplings, lasagne, curry, sushi, bobotie, shakshuka. In de keuken van Madurodam hebben we wat dingen uitgeprobeerd.

 

Ik neem aan dat jullie collega-wethouders zich daarbij graag als proefkonijnen opwierpen?

Donna: “Dat niet alleen, onlangs hebben we onze veggiedogs met zoete aardappelfrietjes op zelfgebakken brood ook aan bezoekers laten proeven. En iedereen was positief. Als er in juni de nieuwste attractie ‘The Flying Dutchman’ wordt gepresenteerd in Madurodam worden tegelijkertijd onze vegetarische hotdogs geïntroduceerd.”

 

Eten jullie thuis ook vegetarisch?

Sophie: “Sinds een jaar of twee. Mijn eerste bedenkingen kwamen zo’n acht jaar geleden, toen ik de melkboerderij van mijn opa’s buurman bezocht. Ik zag hoe de moederkoeien vastgeketend zaten. De kalfjes werden meteen na de geboorte van hun moeder gescheiden, die met zuigers aan hun uiers in aparte hokjes zaten. De kalfjes die ik wilde aaien, probeerden aan mijn vingers te zuigen. Later besefte ik pas dat die kalfjes behoefte hadden aan hun moedermelk. Heel schrijnend, vond ik dat.”

 

En toen?

“Toen heb ik op een dag aan mijn ouders, broer en zussen verteld dat dieren net zo belangrijk zijn als wij mensen en dat het niet eerlijk is hoe wij ze behandelen. Blijkbaar kwam mijn verhaal zo overtuigend over dat ons hele gezin nu geen vlees meer eet. Overigens drink ik ook geen melk meer. Dat heb ik nu vervangen door havermelk, want amandelmelk vind ik vies.”

 

En jij Donna?

“Ik ben flexitariër, ’s ochtends en ’s middags mag ik zelf kiezen wat ik eet, ’s avonds eet ik met mijn ouders mee. Ik heb een eiwittentekort, dus af en toe eet ik iets dierlijks om mijn immuunsysteem op peil te houden.”

 

Hoe betrek je je eigen school bij dit project?

Sophie: “Laatste hielden we in het kader van de ‘Nationale week zonder vlees’ een veggieweek bij ons op school met alleen maar vegetarische gerechten in de kantine. Ondertussen vertellen we per klas over ons project. Ik merk dat veel scholieren nadenken over hun eetgewoontes. Wie meedoet met onze recepten, krijgt naderhand het kookboek.”

 

Jullie gokken op vijfhonderd exemplaren. Maar stel dat de lezers van DHC nu massaal jullie boeken willen aanschaffen, wat dan?”

Sophie: “Achter in het kookboek staan onze gegevens. Wie weet, kunnen we extra exemplaren laten printen. En anders maken we ons boek misschien digitaal. Daar zijn we nog niet aan toe gekomen.”

 

Pittige baan zeker, dat wethouderschap?

Donna: “Best wel, we vergaderen iedere twee weken. Maar het is ook leuk. Voordat ik wethouder van Madurodam werd, had ik nooit gedacht dat ik zo veel voor de maatschappij zou kunnen betekenen.”

Meer informatie: www.madurodam.nl

Wilt u meer over duurzame initiatieven van de Haagse jeugd lezen? Koop dan vanaf donderdag 19 maart Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. U ontvangt dan gratis de bijlage Junior bij de krant.

 

Bekijk meer van