Broodbrouwers, nieuwe bakkerij en bistro in voormalig bierdepot (foto’s)

Brood en bier worden even smakelijk als gezellig bij elkaar gebracht in een verrassende bakkerij plus bistro onder de naam Broodbrouwers. Het grootschalige project geeft een nieuwe impuls aan de Rivierenbuurt.

Door

In het voormalige Bredase bierdepot De Drie Hoefijzers, nabij de Trekvliet en Hollands Spoor, start begin april een groot culinair project: De Broodbrouwers, een bakkerij en een bistro met tachtig zitplaatsen en een zonneterras. Gerechten die goed passen bij brood en bier staan straks op de kaart, zoals stoofpotten en hamburgers.

Voor ondernemers Ad Overgaag van bakkerij Lekker Brood en Jasper Kool, eigenaar van Happy Tosti, is het tevens een maatschappelijk project. Overgaag: “Minimaal zestig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogen hier aan de slag in de keuken, de bediening of de spoelkeuken. Het is wel de bedoeling dat het leuk is voor deze doelgroep.”

Indrukwekkend

Het in 1912-1913 door K. Meijer & H.E.M. Rademaker architecten ontworpen bedrijvencomplex is nog altijd indrukwekkend. Overgaag wil dan ook eerst een rondje langs het pand lopen, voordat we naar binnen gaan. Aan de achterkant – nu een kale vlakte waar binnenkort appartementen komen – was vroeger een paardenstal.

Het voormalige bierdepot De Drie Hoefijzers. Foto: DHC

Overgaag: “Honderdtwintig jaar geleden werd het bier gewoon nog met paard en wagen door de stad vervoerd. Daarom was de ligging ook perfect, de aanlevering van bier gebeurde vlak bij het spoor en langs het water.”

Op het terrein stonden naast de stal ook een koelhuis en een kantoorgebouw. Overgaag is weer doorgelopen. Voorbij het kantoor van de klerken (‘die de facturen uittikten’) wijst hij naar het glas-in-loodraam boven een kleurrijk tegeltableau, een met drie hoefijzers erop. “Daar woonde de Haagse chef.”

[De tekst gaat verder onder de afbeeldingen]

Artist's impressions: DID interieurmakers

 

Tot eind jaren zestig bleef het bierdepot eigendom van De Drie Hoefijzers, waarna er onder meer een houthandelaar en een autosloopbedrijf in huisden. De laatste jaren ging de staat van het pand hard achteruit.

Residentieweek, Haagsche bedrijven optocht, deelname N.V. Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers (1936). Foto: Collectie Haags Gemeentarchief/Gompers

Om verder verval te voorkomen, besloot Stadsherstel het complex aan te kopen. Een geluk voor Overgaag, die ruimte tekortkomt in zijn bakkerij aan de Herengracht. “Ik kan de vraag bijna niet meer aan. Slechts dertig procent van mijn klanten komt bij ons brood halen, het merendeel lever ik aan bedrijven: musea, strandpaviljoens, de Eerste en de Tweede kamer. Dan is tachtig vierkante meter wel klein, hoor.”

Broodbrouwers: bistro boven, bakkerij beneden

De ondernemers waren meteen verkocht toen ze zagen welke mogelijkheden déze locatie bood. “Op de historische bouwtekeningen bleek dat er een flessenkelder lag, die gebruiken we straks als bakkerij. En de ingrediënten voor het brood komen van boven. Zien?”

Hij loopt naar de ingang, waar het een komen en gaan is van werklui. Overgaag lijkt er al aan gewend. Bij de aangebouwde glazen entree stapt hij over wat snoeren en buizen en blijft rustig staan terwijl de mannen hem voorbijlopen. Gewichtig zegt hij: “Dit is een van de laatst bewaard gebleven historische bedrijfscomplexen in de stad, daarom is deze entree demontabel, een eis van de gemeente.”

 

Dit is een van de laatst bewaard gebleven historische bedrijfscomplexen in de stad
Ad Overgaag (ondernemer)

 

Daarna spreidt hij zijn armen als een dominee. “Hierboven komt de bistro en hier beneden de bakkerij.” Eenmaal het trappetje op: “Meteen links komt de bierbar met hoge zitjes en aan de andere kant het restaurant met tafels en stoelen. Overal waar je zit, heb je uitzicht op de bakkerij.”

Om het te demonstreren haalt hij de oranje plastic hoes van de glazen vide af. “Daar gebeurt het straks.” Met een grote stok die hij van de grond pakt, wijst hij daarna de gaten in het plafond aan. “Terwijl je je broodje eet, ben je getuige van een ingenieus glazen buizensysteem dat grondstoffen van boven naar de bakkerij transporteert. Water, tarwe, meel. Dit wordt het eerste bakkersorgel in de wereld.”

IJsblokken

Maar wat zit er dan boven? Overgaag is er alweer vandoor. Via de nieuwe trappen (‘hoe ze vroeger op de bovenverdieping kwamen, is me een raadsel’) betreden we een donkere zolder met grote, lege stenen bakken.

De bakker legt uit: “Uit Oostenrijk en Zwitserland werden honderdtwintig jaar geleden enorme ijsblokken met de boot aan land gevoerd, die ze vervolgens met de hijsbalk omhoog takelden en in deze bakken opsloegen. Zie je die gaten boven en beneden? Van boven werd warme lucht door het ijs gedrukt, waardoor de koude lucht naar beneden zakte en het bier op de juiste temperatuur hield.”

 

Achter de bierbar maak ik een kleine broodunit.
Ad Overgaag (ondernemer)

 

Nu staan er in een van de ruimtes twee met biologisch meel en bloem gevulde silo’s. De andere ruimte zal dienstdoen als kantoorruimte, vertelt Overgaag. “Maar wie weet starten we in de toekomst wel een brouwerij. Mochten we ooit tarwe gaan malen. Dan kun je bierbostel weer gebruiken in het brood. Heel gezond.”

De Rivierenbuurt lijkt misschien op het eerste gezicht niet de meeste logische plek voor een eetgelegenheid. Maar met de transitieplannen voor het nabijgelegen Binckhorst zal ook deze wijk in rap tempo veranderen, verwacht Overgaag. “Steeds meer architectenbureaus vestigen zich hier en naast ons gebouw zit New Wold Campus, een broedplaats met innovatieve en duurzame bedrijven.”

Bierborrel bij De Broodbrouwers

Laatst gaven De Broodbrouwers een Bierborrel voor de buurt. Enthousiasme alom. Eén ding drukten ze de ondernemers op het hart: leuk, een bakkerij, maar we willen ook brood kunnen kopen. Overgaag komt ze graag tegemoet. “Achter de bierbar maak ik een kleine broodunit”. En wat gebeurt er met de Herengracht? “Die blijft gewoon open. Maar in het voorjaar gaan we daar op een professionelere wijze belegde broodjes en banket maken.”

De Broodbrouwers, Dintelstraat 46, woensdag t/m zondag van 08.00 tot 23.00 uur. Maandag en dinsdag alleen geopend voor partijen. Meer informatie: www.debroodbrouwers.nl

Wilt u meer lezen of meer weten over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk meer van