Nieuw restaurant Vegane Glorie is helemaal vegan (foto’s)

Het ideale pand bleek een bouwval, maar het weerhield Marie-Louise Sekrève en Rob Wakelkamp er niet van hun droom te verwezenlijken: restaurant Vegane Glorie is een feit.

Door

Wat waren ze blij toen ze na lang zoeken een locatie hadden gevonden voor hun nieuwe veganistische restaurant Vegane Glorie. Tussen het Statenkwartier en Scheveningen in, een perfecte plek. Een bevriende strandpaviljoeneigenaar was met Marie-Louise Sekrève (39) en Rob Wakelkamp (44) naar het pand gaan kijken aan de Douzastraat 1. Samen concludeerden ze: dit heeft potentie. En bovendien, in de wijde omtrek is er geen vegetarisch, laat staan een veganrestaurant te vinden.

Met een lik verf dachten ze al een heel eind te komen, maar toen de toog eruit werd gehaald, kwamen er bakken elektriciteitsdraden uit die nergens aan vastzaten. Daarna ging het van kwaad tot erger: in het schoonmaakhok was een lekkage, wc’s stroomden over, tegels vielen van de muur, de open haard bleek brandgevaarlijk, de balken van de vloer waren doorgerot en er lag een open riool. Als klap op de vuurpijl was het plafond niet stabiel genoeg.

Sekrève: “Dat kwam naar beneden.” De eigenaren voor hen hadden er iets tegenaan getimmerd. “Zo’n zeven lagen telden we. Het voordeel is wel: het benauwde van een laag plafond is nu helemaal weg.” De planning was om begin december open te gaan, maar door het kluswerk is die datum verschoven naar deze week.

 

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

Sekrève, van beroep kinderboekenschrijver en illustrator, voorziet de muren momenteel van teksten en tekeningen. “Zij is de creatieve geest van ons twee,” vertelt Wakelkamp trots.

Vuilstortcontainer

Sekrève wijst naar een rode lichtbak. “Heb ik uit een vuilstortcontainer gevist. Ziet er toch leuk uit?” De lampen aan het plafond maakte ze van vazen uit de kringloop. Wakelkamp: “Daar heeft mijn vader de hele middag gaatjes in lopen boren. Een klus!” Voor de grote tafel van de vorige eigenaar hadden ze ook een idee. “Het houten blad hebben we in stukken gezaagd en gebruikt voor de bar en drie kleine tafels.”

Wakelkamp, een autodidact, gaf ooit een kookdemonstratie bij supermarkt Ekoplaza. “Na de enthousiaste reacties, ben ik in restaurants gaan werken: De Zon, Water & Brood en de Hagedis. Allemaal in Den Haag en allemaal vegetarisch.”

Pinda-spinaziestoof

Waarom dan nu veganistisch? “Omdat de tijd er rijp voor is, omdat het leuk is. Veel mensen komen naar ons toe om te vertellen dat ze zo blij zijn dat er nu eindelijk een veganrestaurant in hun buurt komt.”

 

In de zomer ga ik een yoghurtcurry maken.
Rob Wakelkamp (eigenaar Vegane Glorie)

 

Wakelkamp opent de site op zijn telefoon. “Dit staat er op het menu.” Polentapizza met paddenstoelen, groentepannenkoekjes met citroenlinzen en olijven, gevulde paprika met pinda-spinaziestoof, paprikacrème en hazelnoten. Bij alle hoofgerechten zitten salades. Gezond allemaal. Tijdens zijn reis naar India (‘ik moet af en toe kunnen reizen’), schreef Wakelkamp recepten op in een boekje.

Twee van die gerechten staan ook op de kaart: groentetempura met korianderdip en Indiase curry met basmatirijst, pakora’s en chutney. “In de zomer ga ik een yoghurtcurry maken.”

Terrasvergunning voor Vegane Glorie

De zomer. Die lijkt nog zo ver weg. Maar de twee eigenaren zijn er al op voorbereid; de terrasvergunning is binnen. Straks staan er zo’n 35 stoelen buiten. Sekrève: We hebben hier de hele dag zon. Als je terugkomt fietsen van een dagje strand, kun je hier wat eten en drinken. O ja, ook nog leuk om te vertellen: onze veganwijnen levert Henry II aan de Westduinweg, praktisch onze buurman. Hij is, net als wij. pas voor zichzelf begonnen, dus dat gunnen we hem.”

Vegane Glorie, Douzastraat 1, geopend: woensdag t/m maandag van 17.00 tot 21.30 uur. Meer informatie www.veganeglorie.com

Wilt u meer lezen of meer weten over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Bekijk meer van