Sant Honorat, Spaanse bakker met devotie opent aan Piet Heinstraat
Vlak voor kerst opende Sant Honorat aan de Piet Heinstraat. Een ambachtelijke, Spaanse bakker waar vader Alfredo de broden bakt en zijn vrouw en drie zonen hem assisteren met onder andere koffie, tapas, verse hammen en bijzondere Spaanse wijnen.
“We konden alle hulp gebruiken,” reageert de van origine Mexicaan Alfredo Lira, die samen met zijn vrouw eigenaar is van de kersverse Spaanse bakkerij aan de Piet Heinstraat 76, lachend op de vraag waar de naam van hun zaak vandaan komt. Sant Honorat, de Catalaanse schrijfwijze van deze Franse heilige Saint Honorat, is de naam van de beschermheilige van bakkers, maar ook van molenaars en bloem- en tarweverkopers, ofwel van iedereen die bijdraagt aan het geven van ons dagelijks brood.
Het beeld van de heilige heeft een ereplek in de prachtig ingerichte zaak. Aan het plafond met ornamenten hangen klassieke, handgemaakte kroonluchters boven de robuuste houten bar/toonbank om de vele soorten ambachtelijk gebakken brood zo optimaal mogelijk te verlichten. Aan een paar kleine tafeltjes kunnen straks tapas gegeten worden. “Deze plek is niet alleen een bakker waar je brood haalt, het moet een sociale plek worden waar je blijft hangen met een koffie of een glas wijn met een tapa.”
Alfredo werkte ruim 25 jaar lang voor grote internationale transportbedrijven en was hierdoor altijd onderweg. Gezond, goed en regelmatig eten schoot er daardoor vaak bij in en gebeurde vaak achter het stuur of als hij wachtte op een vliegveld. Als hij in de weekenden thuis was, wilde hij naast tijd doorbrengen met zijn gezin vooral ook goed koken. Doordat het maken van brood een tijdrovend principe is, mede door de lange wachttijd voor het rijzen, kon hij deze twee doelen mooi combineren: hij was lang thuis en zorgde voor lekker brood op de plank.
Bakkersgilde
Hoewel. Op zijn eerste brood was hij zo trots dat hij het naar een goede vriend bracht. Toen hij de volgende dag vroeg hoe het brood gesmaakt had, antwoorde de vriend dat hij het baksel nog achter zijn voordeur had staan. Het was zo hard, dus het voldeed prima als wapen tegen inbrekers. Er was nog wel wat werk aan de winkel voor Alfredo.
Wij bedienen natuurlijk ook heel graag onze Nederlandse klanten en die houden, in tegenstelling tot de Spanjaarden, van gesneden brood.
In de zomer van 2019 volgde hij een intensieve cursus van zes weken aan de gerenommeerde Spaanse school Gremi de Flequers in Barcelona, hét traditionele bakkersgilde van Spanje. Deze cursus was voor hem meer een welverdiende vakantie dan een opstap naar het hebben van een eigen bakkerij. Tot Covid-19 zijn intrede deed en Alfredo zijn baan dreigde kwijt te raken. Dit was het moment om het te doen. “It was now or never,” volgens Daniella, Alfredo’s half-Spaanse vrouw. Ze gingen op zoek naar een geschikt pand en kwamen op de Piet Heinstraat uit, in een van de vier panden waar voorheen Ed Alter sanitair zat, en maakten hier met hulp van het hele gezin een huislijke, sfeervolle bakkerij van.
Hele familie werkt in Sant Honorat
De hele familie Lira is hier nu aan het werk. Vader Alfredo bakt vanaf drie uur ’s ochtends het brood, oudste zoon Tito is de barista en verkoper, zoon Mimo assisteert zijn vader met brood bakken en Eduardo, de jongste, noemt zichzelf trots ‘El carnicero’, de slager, want hij ontfermt zich over onder meer het snijden van de verschillende soorten ibericoham en chorizo die ook verkocht worden. Moeder Daniella heeft eigenlijk de belangrijkste taak, zij keurt alle recepten voordat deze gebruikt worden voor het brood dat uiteindelijk verkocht gaat worden. Na de lockdown gaan de Lira’s vanaf 17.00 uur ook Spaanse en soms Mexicaanse tapas serveren die het heerlijk zullen doen bij de diverse Spaanse wijnen die het stel zelf importeert uit kleinschalige wijnhuizen, zoals Otto Bestué of de wijnen van Coca i Fitó.
In de manden op de toonbank zijn verschillende, veelal Catalaanse broden te vinden, zoals de barra Catalana, de Spaanse versie van het Franse stokbrood, of de Pan de Pagès, brood op basis van tarwe en roggebloem. Maar ook verkopen de Lira’s huisgemaakte briox, de bekende briochebroodjes, en hogaza de León, een groot rond tarwebrood van ruim een kilo. Achter de toonbank prijkt tussen al dat Spaanse geweld toch iets heel erg Nederlands: een snijmachine voor brood. “Wij bedienen natuurlijk ook heel graag onze Nederlandse klanten en die houden, in tegenstelling tot de Spanjaarden, van gesneden brood. Ik ben dol op de machine,” glimlacht Daniella.
Sant Honorat, Piet Heinstraat 76. Meer informatie: www.santhonorat.nl
Wilt u meer lezen over Haagse gastronomie? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.