Haagse horeca zucht onder corona-sluiting: ‘Klappen vallen vooral bij starters’

Nu nog zijn de ‘Binnenkort te huur’-borden aan de Haagse horecagevels slechts ironisch bedoeld. Maar als er niet snel een betere compensatie komt, vrezen ondernemers inderdaad dat zij snel hun zaak moeten sluiten. ‘Een buffer? We hebben geen buffer.’

Door

Wat begon als een ludiek idee bij een ‘bakkie koffie’, resulteerde in een verbaasde reactie van René van der Gijp op tv. “Ik reed gisteren door Den Haag en ieder café stond te huur. Ieder café!,” vertelde de oud-voetballer in het programma ‘Veronica Inside’. Het fragment van 14 december is terug te zien op de Facebookpagina van Lokaal Duinoord. Eigenaar Alexander Roep plaatste er wel even een disclaimer bij.

De symbolische rozebordenactie ‘Binnenkort te huur – horecamakelaardij Koolmees, Wiebes & Hoekstra’ die hij met een aantal andere Haagse horecaondernemers verzon, namen sommige mensen wel heel erg letterlijk. “Vaste gasten stonden hier met tranen in de ogen. Bij Club Westwood werd spontaan een crowdfundingsactie gestart. Dat was ook niet helemaal de bedoeling.” Hij neemt een hijs van zijn sigaret. “Wat wij hiermee willen aangeven, is: we zijn gesloten vanwege het algemeen belang, compenseer ons dan ook behoorlijk, anders moeten straks heel veel ondernemers hun tent sluiten.”

Al is de campagne inmiddels overgewaaid naar andere delen van Nederland, niet elke horecaondernemer doet mee. “De sfeer is al zo negatief, met zo’n bord accentueer je dat alleen maar,” vindt Allie Simonis, die met zijn familie zeven viswinkels en -restaurants bestiert in deze stad. “Alleen aan mijn restaurants op de Denneweg hangt zo’n bord, daar heb je het meeste verkeer,” vertelt Marcel van der Kleijn. Maar voor de chef-kok van vijf Haagse restaurants weegt het oordeel van zijn huurbazen ook mee. “Ik ken mijn pappenheimers. Bij BIT hangt ie niet, dat zit vast aan hotel Corona. Zie je al voor je dat een toerist met zijn trolley komt aanlopen en denkt dat het hotel opeens te huur staat? Dat geeft een vertekend beeld.”

Roze bord

Bij Hendriks, Fish & Drinks hangt het roze bord al geruime tijd. “Mensen schrikken er nog steeds van,” vertelt Reina Hendriks. Tot nu toe weet de eigenares van het visrestaurant in de Prins Hendrikstraat de boel draaiende te houden dankzij een flexibele huurbaas en leveranciers die de openstaande rekeningen hebben bevroren. “Die achterstand moeten we wel een keer terugbetalen. Een buffer? We hebben geen buffer. De NOW 3-aanvraag (tegemoetkoming loonkosten, red.) is bij ons afgewezen en we komen niet in aanmerking voor de TLV (tegemoetkoming vaste lasten, red.). We ontvangen nu bijzondere bijstand van 1500 euro per maand. Daar moet ik met mijn partner van rondkomen, terwijl onze huur alleen al 1300 euro bedraagt. Mijn ouders helpen ons nu financieel.”

 

Door onze afhaal- en bezorgklussen kunnen we een deel van het salaris voor ons personeel betalen, maar het kan niet nog maanden duren.
Reina Hendriks (Hendriks, Fish & Drinks)

 

Tijdens de eerste lockdown sprong Hendriks bij in de zorg. Maar daar ziet ze deze keer van af. “Alles wat ik daarmee verdien, gaat van onze bijstand af.” Hendriks hoopt dat de kerstbestellingen nog wat aantrekken. “Door onze afhaal- en bezorgklussen kunnen we een deel van het salaris voor ons personeel betalen, maar het kan niet nog maanden duren. Voorzichtig hoopt ze dat de restaurants vanaf 1 februari weer open mogen. “Dan zitten we weer vol. Dat weet ik zeker.”

Voor Marcel van der Kleijn is de situatie niet zo penibel. Al moet hij elke maand uit eigen zak 40.000 euro aan personeelskosten ophoesten, hij zingt het voorlopig nog wel even uit, zegt hij. Datzelfde geldt voor Allie Simonis die normaal gesproken 80 procent van de omzet uit zijn twee horecazaken haalt. Een klein lichtpuntje voor de visfamilie is dat de winkels nu beter verkopen dan ooit. Ook de bezorgingen trekken aan sinds de hotels hun restaurants moesten sluiten.

Mastodonten

Dat de twee mastodonten deze lockdown waarschijnlijk overleven, komt onder meer door hun lange staat van dienst. Of, zoals Maarten Hinloopen van de Grote Markt Groep (Zwarte Ruiter, Zèta, Hoender en Hop, September, Boterwaag, Vavoom) het omschrijft: “De kosten komen voor de baten. Wij doen dit al dertig jaar, onze hypotheken en leningen zijn afgelost. De klappen vallen vooral bij startende ondernemers. Sommigen zijn al technisch failliet, maar worden nog in de lucht gehouden door regelingen die je uiteindelijk weer aan de fiscus moet terugbetalen.” Alle medewerkers van de Grote Markt Groep ontvangen voorlopig hun salaris. “De situatie is zuur, maar niet onoverkomelijk.”

Alexander Roep en zijn vrouw zouden deze kerst het zevenenhalf-jarig bestaan van hun eetcafé aan de Obrechtstraat vieren. “Ik heb al die jaren een goed lopende zaak gerund, nu heb ik meer schulden dan toen ik begon.” Zodoende is Roep genoodzaakt in januari zijn personeel te ontslaan. Met het betalen van de huur is hij inmiddels ook gestopt. “Je moet er maar niet te lang over nadenken, anders word je gek. Ik schat dat we op eigen kracht tot 1 februari verder kunnen, daarna is het klaar.”

Tijdens het telefoongesprek steekt hij een nieuwe sigaret op. “Ik vind het niet leuk om te zeggen, maar minister Eric Wiebes doet het best goed. Hij is verantwoordelijk voor de Nederlandse economie. Door ons te slachtofferen, blijft die economie draaien. Wij zijn geen bouwstenen van de economie. Desondanks is het erg onfatsoenlijk om op deze manier je burgers te laten vallen.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van