Wat zijn de beste Haagse restaurants van 2020?

Maar liefst zes restaurants ontvingen dit jaar een 8+ van onze culinaire redactie: Baardman, Stan&Co, Gallery 61, Ñ, La Storia en Restaurant Christian in de Nieuwe Veenmolen. Ze zijn daarmee de beste restaurants van 2020.

Door

We keken er zelf ook een beetje van op. Zes winnaars dit jaar bij de Eetrubriek, dat is nog niet eerder gebeurd. Een dikke acht ging dit jaar naar: Baardman, Stan & Co, Gallery 61, Ñ, La Storia en restaurant Christian in de Nieuwe Veenmolen. Dat een daarvan (Ñ) zo’n hoog cijfer ontving tijdens de lockdown is een extra compliment. Want nu moeten we het doen zonder beleving, entourage en contact met de gastheer of gastdame. Wat een gemis!

Baardman

Christl Visser heeft het geluk dat ze in september tussen twee lockdowns restaurant Baardman in de Theresiastraat bezoekt. ‘Comfortabele stoelen, granito vloer, jazzy achtergrondmuziek, prima sfeer dus,’ merkt de recensent op. En het eten? ‘Heerlijke, mollige, licht geschroeide hapjes inktvis met blokjes aardappel, pistachecrème en geroosterde paprika. Daarna de gnocchi met grote garnalen in een prima schaaldierensaus. Voor herhaling vatbaar, en dat zeggen we niet gauw.’

La Storia

Een gastvrouw die ‘precies in de gaten heeft hoe het er bij ons aan tafel voor staat’ is wel zo fijn, aldus Daphne Wray-Browne tijdens haar bezoek aan La Storia, een Italiaan in de Kettingstraat. ‘Op aanraden van Laura kiezen we voor ravioli met een heerlijke aardse vulling van paddenstoelen en een romige saus voorzien van geschaafde truffel. Als je verdwaalt in het grote aanbod van pasta’s is dit een fantastische keuze.’

Stan&Co

Annerieke Simeone eet bij Stan&Co op het Buitenhof ook al zo’n goed bord gevulde ravioli. ‘De short rib en de stevige rodewijnjus smelt bijna op je tong. Gebakken parmezaankoekje erbij. Een mooi winters gerecht.’

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Stan&Co. (PR)

Daarbij valt ook het roze interieur op van de Haagse ontwerper Rein Rambaldo. ‘Je moet er niet aan denken om zo te wonen – tenzij je Barbie heet natuurlijk – maar als horecaconcept is het best geinig.’

Ñ

Ñ, het Spaans-Portugese restaurant in de Nobelstraat, scoort met het ‘quaraintaiñe menu’ waar veel vegetarische gerechten op staan, zoals koolrabicarpaccio, diverse bereidingen van biet en meiraap met pistache. ‘Als je elke dag zo groente kunt eten, zou iedereen vegetarisch worden!’ aldus Simeone.

Gallery61

‘Het moge duidelijk zijn, bij Gallery61 in de Passage staan vaklui in de keuken,’ concludeert Jelle Vermeulen midden in zijn recensie. Hij is vooral onder de indruk van de botersaus bij de perfect gegaarde tongschar.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Gallery61. (PR)

‘Het kleine hintje mosterd, een drupje appelazijn. Om je bord bij af te likken.’

Restaurant Christian

Het hoogtepunt bij Restaurant Christian in de Nieuwe Veenmolen aan de IJsclubweg is niet alleen ‘de toetjeskar van mede-eigenaar en patissier Margot waar onder meer chocoladetaart met kersen, een glaasje rood fruit met zelfgemaakt ijs en de niet te missen citroenmeringuetaart op staan’. Het is ook de chef die je een rondleiding door de molen geeft. En het uitzicht op ‘meerkoetjes die met hun snavel prikken in een uit de boom gevallen appel’. En op ‘de sloot waar de chef-kok rivierkreeftjes vangt om ze vervolgens aan de gasten te serveren’.

Het is te hopen dat álle restaurants deze lockdown goed doorkomen. Schroom vooral niet met afhalen of bezorgen. Er is genoeg keuze in Den Haag.

Wilt u meer lezen over Haagse gastronomie? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van