Vogelwijker gooit het roer om: Salesman Jacco de Hooge wordt thuiskok

In zakelijke hotelboekingen zag salesmanager Jacco de Hooge in coronatijd geen brood meer, dus volgde de Vogelwijker thuis zijn passie: koken. En nu eet de hele buurt mee. Lekker, met kerst voor de deur.

Door

Het enorme kookeiland van Jacco de Hooge ligt bezaaid met eten. Limoenen, tomaten en pompoenen. De stukken zalm, kabeljauw en gerookte schelvis – nu nog op het snijplank – zijn straks bedoeld voor de fish cakes. Al ruikt het in zijn keuken aan de Pauwenlaan nu niet bepaald naar vis, eerder naar citroengras. “Klopt,” zegt De Hooge, die de deksel van de oranje pan omhoog tilt en de inhoud toont. “Die zit in de tom yum kung, Thaise garnalensoep.” Hoe pittig je ’m wilt, kun je aangeven bij de bestelling. ‘Dingdong’. De deurbel gaat. “Daar is de buurvrouw al.” Thuiskok De Hooge kijkt naar de soepen die klaarstaan. “Er is er één zonder garnalen. O ja, dit is ’m.” En weg is hij.

Sinds september staat Jacco de Hooge (48) in de Vogelwijk te boek als ‘De Buurman Kookt’. Zijn werk als salesmanager bij Horse21.pro, een onderneming voor zakelijke hotelboekingen, kwam door Covid-19 stil te liggen. “Waarom ga je niet doen waar je hart ligt?”, vroeg zijn zus hem tijdens een vakantie in Frankrijk.

Complimenten voor de thuiskok

De Hooge, die in de zomer vaak barbecuet met zijn buren, kreeg van hen ook al vaak complimenten over zijn kookkunsten. Eenmaal thuis maakte hij in no time een site en kon hij aan de slag. De Hooge, die zachtjes een visbal op de plaat platdrukt: “De eerste week verkocht ik 32 maaltijden, nu zit ik op het dubbele. Laatst, toen ik short ribs op het menu had staan, heb ik daarvan honderd maaltijden verkocht.” Lachend: “Ja, je hoeft hier in de buurt niet met vegagerechten aan te komen, hoor. De meeste mensen hier zijn op leeftijd en zijn gehecht aan vlees.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Jacco de Hooge in actie. (Foto: DHC/Sam Sampat)

Ook de Cornish pasty (een halfronde pastei uit Cornwall met aardappel, koolraap, rundvlees en ui) die hij maakt met meel van een molenaar uit Woerden (‘daar woont mijn zus’) is populair. “De pasteien zijn regelmatig te vinden bij scharrelslagerij ’t Oude Ambacht in de Reinkenstraat waar ik mijn vlees koop. “John, de slager, vond ’m eerst te flauw.” Grinnikend: “Snap ik wel, ik kook bijna zoutloos, maar met een snufje zout erbij kreeg ik zijn akkoord.” De Hooge ruikt aan zijn soep. “Dit gaat de goede kant op.”

Appeltaart

De liefde voor koken zit Jacco de Hooge in de genen. Zijn vader was banketbakker. Als er thuis appeltaart werd gebakken, mocht kleine Jacco de appels schillen en in stukken snijden. “Ik mocht vooral het voorwerk doen.” Maar De Hooge keek op zijn dertiende ook al naar filmpjes van chef-koks op televisie. “Authentiek Chinees koken was in de jaren tachtig in de mode,” vertelt hij terwijl hij de appels snijdt voor de witlofsalade. “Dan maakte ik bijvoorbeeld Chinese pannenkoekjes met lente-ui.”

Tegenwoordig kijkt hij het liefst naar Engelse kookprogramma’s, zoals ‘Cook, Eat, Repeat’ van de bekende culinaire schrijver en columnist Nigella Lawson of naar ‘The Hairy Bikers’ Comfort Food’. Hij wijst naar de fish cakes. “Dat recept is van de Hairy Bikers bijvoorbeeld.” ‘Dingdong’. Daar staat de volgende buurvrouw voor de deur.

Kerstmenu

Kookt hij trouwens alleen voor mensen uit de Vogelwijk?, vragen we hem als hij klaar is met zijn praatje. “Oh nee, er komen ook mensen uit Bohemen en de Bomen- en Bloemenbuurt.” Bestellen kan elke werkdag tot 13.00 uur. De maaltijden à 8 euro kunnen vervolgens tussen 16.00 en 17.00 uur worden afgehaald. Bezorgen doet De Hooge alleen in bepaalde gebieden (zie site). Ervan rondkomen lukt hem nog niet, maar hij heeft inmiddels al wel weer een klus voor een bed & breakfast-site. En met de kerstkookworkshops die hij deze maand live vanuit huis uitzendt, verdient hij ook aardig.

Over kerst gesproken: dan maakt De Hooge een bijzonder driegangenmenu voor 25 euro klaar. Je kunt kiezen uit een paling-appelsalade en een warme wortelsalade, daarna volgt de stoofschotel van konijn, haas én kalkoen met kastanje-aardappelpuree, gestoofde peer en rode kool. Als toet: lemon baked cheesecake of salty chocolatetaart. Het kerstmenu kun je op 24 december ophalen. Grote kans dat dan ook De Hooge sr. in de keuken staat. “Die mag dan lekker wild plukken en in stukken snijden. Haha, dat is mijn revanche. Nu sta ík aan het roer!”

Meer informatie: www.debuurmankookt.nl

Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van