Indonesische streetfoodsnack valt in de smaak: ‘Martabak manis is echt een hype’
In deze tijden het vakantiegevoel terugkrijgen is goud waard. Wie in de Reinkenstraat een martabak haalt, waant zich al snel in Zuidoost-Azië, waar deze Indonesische streetfoodsnack razend populair is.
De allergekste bestelling? Jason Laurens denkt na voordat hij zijn eerste beslag in de pan giet. “Die kwam van een zwangere dame uit Londen. Zij plande speciaal een weekendje Den Haag om onze martabak te kunnen proeven. In het hotel waar ze sliep, heb ik een doos afgeleverd. Daarna liet ze op Instagram een foto achter met het bericht dat ze hier al de hele tijd naar had verlangd.”
Sinds Laurens, wiens ouders in Indonesië zijn geboren, in de Kitchen Kita Foodbar in de Reinkenstraat de Indonesische lekkernij verkoopt, komen er mensen vanuit heel Nederland, en soms dus daarbuiten, om de martabak die je in Zuidoost-Azië op alle hoeken van de straten vindt, te proeven. “Toen ik nog bezorgde, reed ik op een dag weleens van Zwolle naar Zuid-Limburg. Martabak manis is echt een hype.” Bescheiden: “De ingrediënten van de martabak zelf zijn niet eens zo bijzonder, maar niemand anders in Nederland is nog op het idee gekomen. Mensen die naar Zuidoost-Azië zijn geweest en het daar hebben gegeten, verlangen weer terug naar dat moment. Even dat vakantiegevoel.”
Martabak in twee varianten
De martabak is er in twee varianten: de ‘telor’ is hartig en is gevuld met ei en vlees, de ‘manis’ is een zoete variant, meestal gevuld met gecondenseerde melk. De originele martabak, afgeleid van het Arabische ‘mutabbaq’ oftewel ‘gevouwen’, lijkt op een loempia of dubbelgevouwen pannenkoek. Die verkocht Laurens voor het eerst in 2016 tijdens de Tong Tong Fair op het Malieveld. Nu maakt hij meer mini’s, omdat je die makkelijker kunt verpakken. “Als je ze koopt, kun je ze nog vier dagen in de koelkast bewaren.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding]
Laurens keert de ronde cake nog eens om. “Net poffertjes, maar dan iets groter,” grinnikt hij. Hij heeft een Chinese mooncakepan aangeschaft voor de mini’s. “De kleinere versies passen hier precies in.” Daarna is het wachten. “De eerste duren altijd het langst, daarna gaat het sneller.” Ondertussen pakt hij de toppings. “Wil je de Original proeven?”
Veel smaken
Laurens heeft ondertussen een heel arsenaal aan smaken: Orry is gevuld met Oreokruimels, Bastogny met karamelpasta en fijngemalen bastogne, Nutty met Nutella, Speculosy met speculoospasta en schuddebuikjes. Die laatste lopen volgens hem samen met de Original (pure chocolade en pinda’s) het hardst. We krijgen de original mini op een bordje aangereikt. Een dikke poffer inderdaad, maar de buitenkant is krokanter en de binnenkant zachter en zoeter door de gecondenseerde melk.
De eigenaresse van Kitchen Kita Foodbar haalde Laurens afgelopen juni binnen om daar zijn creaties te verkopen. “Er hingen toen nog vitrages voor de ramen, niemand had door dat dit een toko was. Na een paar maanden vroeg ze of ik de hele toko wilde draaien. Mijn goede vriend en ontwerper Tommy Setiadi en ik hebben vervolgens de hele zaak en de vormgeving aangepakt. Wat de dame in kwestie nu doet? Ze bestiert ook restaurant D’Javas aan het Muzenplein.” Laurens wijst op de bakken met onder meer sayur lodeh, saté ayam en sambal goreng telor. “Dat is natuurlijk de ideale marketing. Mensen die hier voor de martabak komen, nemen gelijk een portie indo mee en andersom.”
Martabakker/Kitchen Kita Foodbar, Reinkenstraat 3. Meer informatie: www.martabakker.nl
Wilt u meer lezen over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal.