Alles vers en geen suiker in De Bij Keuken aan de Columbusstraat
Aafke Hofman, vooral bekend van de Buitenontbijtjes, heeft deze week De Bij Keuken geopend aan de Columbusstraat. Meer groenten, minder vlees is het uitgangspunt.
Stel je voor dat geld geen rol speelt, wat zou je dan het liefst doen?, vroeg iemand haar drie jaar geleden. Aafke Hofman (32) was de laatste vijf jaar telkens van baan gewisseld, van het gerenommeerde pr-bureau Weber Shandwick naar het Voedingscentrum naar uiteindelijk manusje-van-alles bij lunchroom Anne & Max.
In de ogen van de meeste collega’s was het elke keer een stap terug. “Eigenlijk was ik nergens op mijn plek, de pr-banen gingen me heel makkelijk af, maar ik vond het een lege wereld. Bij het Voedingscentrum dacht ik: nu ga ik echt iets doen met eten, maar het bleek vooral veel tekstwerk. Wat me ook niet lekker zat: Nederland moet minder suiker eten, vonden ze daar. Maar zelf hadden we bijna elke week een taart op kantoor als iemand jarig was.”
Nieuw-Zeeland
Na twee jaar nam ze er ontslag. “Niet alleen omdat ik niet op mijn plek was. Het hele leven ging me te moeiteloos af, ik wilde weleens weten wat er gebeurde als ik de touwtjes helemaal zou loslaten.”
Hofman verkocht haar huis en ging reizen. In Nieuw-Zeeland volgde ze een Vipassana-meditatiecursus waarbij je tien dagen niet met elkaar mag praten. “En ik praat normaal gesproken echt veel,” grinnikt ze. Het ging haar desondanks goed af. “De stilte beviel.”
Biologisch eten
Er was nog iets wat haar bezighield: het biologische eten. “Het was zo goed en met zo veel liefde bereid dat ik, elke ochtend als om vier uur de gong ging, mijn best moest doen om tijdens de meditatie niet alleen maar aan het eten te denken.”
In ongeveer twee uur leer ik je vijf recepten die je in een halfuur op tafel kunt zetten.
Na de cursus streek ze neer op een biologische boerderij. Op een dag vroeg de groep haar: ga je mee naar de stad of hiken? “De stad klonk veilig, hiken had ik nog nooit gedaan.” Met alleen een flesje water, en dus geheel onvoorbereid, begon Hofman aan de 36 kilometer lange tocht. “Het was afzien, en tegelijk: de natuur was zo overweldigend. Toen kwam ik erachter dat ik, terwijl ik ben grootgebracht op een boerderij, de binding met de natuur was kwijtgeraakt.”
Buitenontbijtjes
Dus toen ze bij terugkomst in Den Haag de vraag kreeg wat ze het liefste zou doen, antwoordde ze: ‘Verse ontbijtjes maken in de natuur.’ Inmiddels is Buitenontbijtjes een begrip in Den Haag. “Vanaf dag één ben ik volledig volgeboekt.”
’s Zomers brengt Hofman de vegetarische ontbijtjes rond op vier plekken in de Haagse natuur (Clingendael, Landgoed Oosterbeek, het Haagse Bos en het Zuiderstrand). ’s Winters levert ze de ontbijtjes aan huis af of mag je ze zelf komen halen. Maar ja, dat afhalen bij haar thuis was niet ideaal, helemaal niet als er een jaar met slecht weer tussen zit.
“Daarom keek al drie jaar naar pandjes. Niet alleen voor Buitenontbijtjes, ik wilde ook graag met mensen één op één koken. Meer groenten, minder vlees is het uitgangspunt. In twee uur leer ik je vijf recepten die je binnen een halfuur op tafel kunt zetten.”
De Bij Keuken
En toen zag Hofman dat er een pand in het Regentessekwartier te huur stond. De buren waarschuwden: ‘doe het niet!’ Het pand aan de Columbusstraat 266, waar voorheen trofeeënwinkel Toerback zat, zou van discutabele eigenaren zijn. Aafke Hofman maakte toch een afspraak met de makelaar, die een van de eigenaren bleek te zijn.
Alles wat ik maak, is hier te koop. Alleen de yoghurt slinger ik niet zelf.
“Toen ik binnenstapte, zag ik wel hoe ranzig het allemaal was, de kelder stond onder water en het gas, licht en water deelde ik met de buren hierboven.” Hofman schreef alles op wat er gedaan moest worden en bedong ook nog een lage huurprijs. Daarna bouwde zij met haar broer (‘vrijeschoolkinderen zijn meestal heel handig’) zelf de keuken en doopte ze haar nieuwe project De Bij Keuken.
Alles vers in De Bij Keuken
“Het is zo heerlijk om alles zelf te bepalen. Bij Anne & Max moest ik de granaatappelpitjes tellen die in de shake gingen, om vervolgens de overgebleven pitjes aan het eind van de dag weg te gooien. Zo zonde. Bij mij geen verspilling, geen geraffineerde suikers en alles is vers in De Bij Keuken: de jam, de pindakaas, de granola. Alles wat ik maak, is hier te koop. Alleen de yoghurt slinger ik niet zelf.” Op dit moment legt ze de laatste hand aan haar kookboek. “Ik ben nog nooit zo dicht bij mezelf geweest”, zegt ze stralend. “Maar, als dit volledig faalt, is dat ook oké.”
De Bij Keuken, Columbumbusstraat 266. Meer informatie: www.buitenontbijtjes.nl
Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.