Lange wachtlijsten bij bezorgservice Picnic in Den Haag

Online-supermarkt Picnic groeit hard. Nieuwe klanten staan soms weken tot maanden op de wachtlijst voordat ze gebruik kunnen maken van de boodschappenbezorgdienst.

Door

Op Prinsjesdag plaatste boodschappendienst Picnic een foto met een bezorgwagentje voor de Ridderzaal. Mocht de koning een nieuwe koets nodig hebben, dan hield de online-supermarkt zich aanbevolen. Onder het bericht veel reacties, de strekking van een deel: er zijn wachtlijsten en die zijn lang ook. In Den Haag zelfs nog langer dan in andere steden. Op dit moment heb je zeker tienduizend wachtenden voor je, als je je aanmeldt. ‘Waarschijnlijk kan ik pas bij jullie bestellen als ik honderd ben of zo,’ schreef een wachtende.

“De drukte in Den Haag is extreem,” erkent CEO en oprichter Michiel Muller. “Er zijn blijkbaar ongelooflijk veel mensen die er graag bij willen.”

Elke week worden er nieuwe mensen toegelaten, landelijk alles bij elkaar zelfs duizenden, maar er sluiten steeds weer nieuwe mensen aan, legt hij uit. De twee Haagse hubs van waaruit de elektrische bezorgwagens rijden – in de Schilderswijk en Ypenburg – kunnen de vraag niet bijbenen. “Als wij alle mensen op de wachtlijst morgen zouden binnenlaten, moeten we meer autootjes hebben en meer boodschappen kunnen inpakken, en die capaciteit hebben we op dit moment niet.”

De bezorgdienst wil niet dat klanten lang moeten wachten op de bezorging omdat alle tijdslots vol zitten. Wel geldt: als je eenmaal binnen bent, kun je altijd bestellen en is de wachtrij verleden tijd.

Picnic in Den Haag

Picnic is sinds het voorjaar van 2017 actief in Den Haag, twee jaar nadat het initiatief in Amersfoort startte. Omdat de vraag in het hele land toeneemt, opende de supermarkt recent een nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter in Apeldoorn.

 

De drukte in Den Haag is extreem. Er zijn blijkbaar ongelooflijk veel mensen die er graag bij willen.
Michiel Muller (CEO en oprichter Picnic)

 

In totaal rijden er in Nederland nu duizend elektrische bezorgautootjes, waarvan veertig in Den Haag. De online-supermarkt stelt goedkoper te zijn doordat ze geen gebruikmaken van fysieke winkels. Desondanks zijn ze continu op zoek zijn naar personeel: ‘shoppers’ in de distributiecentra en ‘runners’ voor in de steden, zoals Picnic de inpakkers en bezorgers noemt.

Coronacrisis

Dat de vraag naar het thuisbezorgen van boodschappen door corona is versterkt, is natuurlijk geen verrassing. “Sinds 15 maart hebben we drie keer zoveel vraag,” bevestigt Muller. “Klanten ging heel raar bestellen toen de crisis uitbrak en gooiden een week van tevoren hun wagentje al vol met toiletpapier. We vinden het heel vervelend, dat mensen daardoor nu nog steeds moeten wachten. We werken hard om het op te lossen.”

Hij wil niet klagen, want voor veel collega-ondernemers viel de vraag in coronatijd helemaal weg. Maar, zegt hij: “Van ons had dit niet gehoeven. Dat klinkt een beetje raar, maar ook vóór de uitbraak van corona waren we al elke dag bezig met het uitbreiden van de capaciteit. En daarbovenop kwam nog eens zo’n golf van extra klanten. Ook in operatie heeft dat veel voeten in de aarde. Het afstand houden bij het inpakken en het bieden van een veilige omgeving aan onze medewerkers.”

Het geduld van de wachtenden wordt gestild met het uitdelen van zogenaamde ‘wachtverzachters’. Een tros bananen, een flesje olijfolie. Eens in de zoveel tijd krijgen de mensen op de wachtlijst een e-mail waarbij ze een product krijgen aangeboden dat bij de eerste levering gratis wordt meegeleverd.

Achter de schermen

Achter de schermen wordt ondertussen continu gezocht naar een mogelijkheid om de capaciteit te vergroten. “We kijken wat we nog aan extra capaciteit bijeen kunnen schrapen in de bestaande hubs, maar we kijken ook of we een derde hub kunnen openen in Den Haag.”

Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. “We moeten ten eerste een gebouw vinden op een goede locatie, een eigenaar die het wil verhuren en investeren in een koelcel. Daarnaast moeten we nieuwe bezorgers vinden. Dat is het lastige van succes,” aldus Muller.

Meer informatie: www.picnic.app

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van