De Prael brouwt nieuwe bieren met Haags duinwater (foto’s)

Den Haag is weer een brouwerij rijker. Het proeflokaal van de van origine Amsterdamse brouwerij De Prael aan het Esperantoplein is uitgebreid met een brouwinstallatie waar nieuwe bieren gebrouwen worden met Haags duinwater.

Door

In de Haagse locatie van de inmiddels vierde vestiging van De Prael in Nederland (naast één in Groningen en twee in Amsterdam) is ruimte genoeg. Het pand, dat is gevestigd in het oude magazijn van de Haagse Energiecentrale, is maar liefst 1000 vierkante meter groot. Direct naast de ingang is de enorme brouwinstallatie in werking te zien.

Voor de installatie werd ruim 400 meter aan leidingen gebruikt die het bier door de verschillende ketels en vergistingstanks leiden. In deze nieuwe installatie kan iedere maand 10.000 liter Haags Praelbier gebrouwen worden. Met het brouwen van de eerste batch De Prael Bitterblond werden de ketels ingewijd. Dit eerste Haagse Praelbier kan vanaf begin juli, vers uit de tap, geproefd worden in het proeflokaal.

Brouwerij De Prael

De Prael ontstond in 2001 als brouwerij ‘de parel’ en als sociaal project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Een idee van Fer Kok, die op dat moment werkzaam was als verpleegkundige in de psychiatrie en nu brouwmeester is van De Prael Amsterdam.

 

Foto’s: DHC/Brian Mul

 

“Wij wilden de mensen die wij behandelden weer aan het werk krijgen, maar ze wel iets stoers laten doen, iets serieus. Met mijn collega, die hoofd resocialisatie was, brouwde ik al bier, dus leek het ons een goed idee om dit ook te doen met onze mensen, want bier is een geweldig sociaal product. We schreven meerdere fondsen aan en konden een kleine brouwerij starten op een industrieterrein in Amsterdam. Na twee jaar hadden we al veertig medewerkers en een lange wachtrij voor nog meer personeel. Ook moesten we toen onze naam veranderen, omdat er al een ander bier was in Nederland dat ‘Parel’ heette. We draaiden twee letters om en daar ontstond ‘De Prael’.”

Soorten bier

In alle jaren dat De Prael bestaat, zijn er al meer dan honderd soorten bier gebrouwen. In de vestiging in Den Haag zijn nu twintig bieren op tap verkrijgbaar, waar in juli dus de nieuwste versie, De Prael Bitterblond, aan het assortiment wordt toegevoegd. Jonge brouwer Stefan McCandlish mocht samen met Fer Kok aan de slag om dit eerste bier te brouwen, dat hij zelf omschrijft als een ‘easy going blond beer’.

 

Brouwen is een beetje als het spelen van een stuk van Chopin.
Fer Kok (brouwmeester De Prael Amsterdam)

 

Voor dit bier wordt hetzelfde recept gebruikt als in Amsterdam, maar ‘echte kenners’ zouden verschil kunnen proeven,” aldus Kok. Verschil in smaak ontstaat door onder meer het gebruik van een andere brouwinstallatie, maar ook door de degene die het bier brouwt, door de brouwer. “Het is een beetje als het spelen van een stuk van Chopin: iedereen beschikt over dezelfde noten, maar iedereen speelt het toch net een beetje anders,” legt Kok uit.

Er is dus weer leven in brouwerij De Prael Den Haag. Ook nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, wordt het langzaam weer drukker. Fijn, want het proeflokaal beschikt ook over een uitgebreide keuken, bakkerij en restaurant.

De Prael Den Haag, Esperantoplein 20. Meer informatie: www.deprael.nl/de-prael-den-haag

De culinaire redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 11 juni 2020 gratis aan. Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van