Na Berlijn, Wenen en Praag heeft Den Haag ook een L’Osteria-pizzeria
Lekker grote pizza’s in een klein zaakje deden twee Duitse vrienden ooit besluiten die pizzeria over te nemen. L’Osteria Pizza e Paste telt inmiddels 126 grote vestigingen. En Den Haag heeft er nu ook een.
Tussen de schuifdeuren van L’Osteria Pizza e Paste staan twee tegen elkaar geschoven tafeltjes met daarop een bordje ‘take-away’. “Welke pizza kies jij?”, vraagt de man van middelbare leeftijd aan zijn collega die net is komen aanlopen. De dame, eveneens gekleed in een oranje veiligheidshesje, pakt de kaart erbij. “Doe mij maar gewoon een Margherita.” Nina Bons herhaalt de bestelling. “Eén Margherita en één Nduja Calabrese. Prima, ik kom zo weer terug,” zegt de blonde floormanager.
Met een groots feest opende de tweede Nederlandse vestiging van de Duitse franchiseketen op 12 februari haar deuren in de voormalige Kijkshop aan de Grote Markt. De oppervlakte bedraagt 800 vierkante meter, waarbij in het restaurantgedeelte plek is voor precies 263 zitplaatsen. Het terras op de begane grond niet meegerekend.
Aan de Amstel
De andere Nederlandse L’Osteria zit in Amsterdam, aan de Amstel. Samen met Frankrijk (Marseille), Zwitserland (Biel) en Tsjechië (Praag) is Nederland nog een betrekkelijk kleine speler als je het vergelijkt met Duitsland (110 vestigingen) en Oostenrijk (12). In Engeland, zitten er ook twee, gek genoeg niet in Londen, maar in Bristol en South Hampton.
De sfeer is familiair. Er staat een piano in de zaak, en in de kelder is een speelruimte voor kinderen.
Het succesverhaal begon in 1999, vertelt Tom van Straelen, general manager van L’Osteria Netherlands, ons telefonisch. “De vrienden Friedemann Findeis en Klaus Rader kwamen graag over de vloer bij een kleine pizzeria. Onder meer vanwege de grootte van de pizza’s. Toen de Italiaanse eigenaar Tino verliefd werd op een Braziliaanse schone en naar haar geboorteland vertrok, dachten de twee: ‘En onze Italiaan dan?’ Ze trokken de stoute schoenen aan en kochten de zaak.”
Schappelijke prijzen bij L’Osteria
Twintig jaar later telt het bedrijf 126 vestigingen en een eigen L’Osteria-fabriek in Neurenberg, waar verse pasta’s worden bereid. Findeis en Rader zijn ook de bedenkers van Vapiano, een andere bekende Duitse keten, waar de nadruk ligt op selfservice. Bij L’Osteria wordt de gast wél bediend.
Van Straelen: “De sfeer is familiair, ontspannen dus. Er staat een piano in de zaak, en in de kelder is een speelruimte voor kinderen. Kunnen de ouders rustig van hun pizza’s genieten die nog steeds over de rand van het bord steken. De prijzen zijn schappelijk: voor een Margherita betaal je 7,95. Een flink glas huiswijn kost 4 euro 50.”
Het liefst werken Findeis en Rader samen met (horeca)ondernemers die hun sporen al geruime tijd hebben verdiend, zodat zij in staat zijn meerdere vestigingen te openen in een land, maakt Van Straelen duidelijk. Jaap Schalken (jarenlang verantwoordelijk voor de bakkerijketen Kamps) kende Findeis en Rader. “Het horecawereldje is nu eenmaal niet zo groot.” Schalken vroeg zijn goede vriend Stephan van Kruisselberge (CEO van modebedrijf Oilily) erbij, samen met Raymond Groenteman. “Toen ging het balletje rollen.”
Ze lieten hun oog vallen op de toen al noodlijdende Kijkshop en legden contact met de eigenaar, de bekende Haagse vastgoedondernemer Rob Brinkel. Toen het contract afliep, kon L’Osteria erin.
De keukens zijn groot, dus die anderhalve meter afstand halen we wel. Ook de hygiënevoorschriften zijn opgeschroefd.
Uiteraard ligt er inmiddels wel een uitgewerkte strategie op tafel. Zo krijgt het lokale team een interne opleiding. Ook Van Straelen moest leren pizza’s te bakken. Grinnikend: “Nog best lastig. Ik ben beter met pasta’s. Een carbonara kan ik nog wel maken.” Voor het bedienend personeel is er een servicescript waarmee je in acht stappen leert wat goede hospitality behelst. Ook zijn er wijn- en koffietrainingen. “Tools om het werk leuk te maken,” aldus Van Straelen. “Als ons personeel het leuk heeft, dan hebben de gasten het ook naar hun zin.”
Coronacrisis
Maar ja, die gasten zitten nu thuis, het personeel ook grotendeels. L’Osteria doet dus noodgedwongen naast de afhaalservice ook aan thuisbezorgen. En hier, waar normaal 59 mensen werken, zijn het er door de coronacrisis nog maar een handjevol. Behalve het management staan er dagelijks drie mensen in de keuken: twee pizzaiolo’s en een kok voor de pasta.
“De keukens zijn behoorlijk groot, dus die anderhalve meter afstand halen we wel. Ook de hygiënevoorschriften zijn opgeschroefd: om de vijftien minuten desinfecteren en van handschoenen wisselen. Ja, dat zijn heel wat handschoenen, maar dat is niet anders.”
Om te zorgen dat de binding met het overige personeel blijft, houden ze steeds een ‘daily challenge’ in de gezamenlijke WhatsApp-groep. Uitdagingen die de afgelopen dagen voorbijkwamen, waren ‘beeld je favoriete kunstwerk uit’ en ‘wat kook jij vandaag?’. Uiteraard met de bedoeling dat mensen dan ook een foto van zichzelf sturen.
Maar L’Osteria Den Haag doet meer. “Medewerkers kunnen elke dag een gratis pizza afhalen. We hebben veel studenten in dienst, van wie sommigen het niet al te breed hebben. Daarom hebben we ook iedereen voor de maand maart uitbetaald, ongeacht of diegene aan zijn aantal uren kwam.”
L’Osteria Den Haag, Grote Markt 16. Meer informatie: www.losteria.net/nl
De culinaire redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 16 april 2020 gratis aan. Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.