[Video] Nieuwe bierbrouwerij De Prael aan het Esperantoplein
Een gebouw aan het Esperantoplein pal naast het water bleek de gedroomde locatie voor bierbrouwerij en restaurant De Prael. Het pand van 1100 vierkante meter biedt straks plaats aan tweehonderd gasten.
Biermerk De Prael is vanaf 1 april een vaste waarde aan het Esperantoplein in het Energiekwartier met een restaurant, een proeflokaal en een (sociale) bierbrouwerij. “We hebben grote ambities,” zegt mede-eigenaar Henk Velders. “En natuurlijk komt er op termijn ook een Haags biertje: de Haegsche Prael.”
De Prael komt uit de koker van Fer Kok en Arno Kooy uit Amsterdam. Allebei hebben ze een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. “Het idee achter de brouwerij is om met afstand tot de arbeidsmarkt serieus en zinvol werk te bieden,” vertelt ras-Hagenaar Velders. Het wasknijpergehalte bij veel dagbestedingsactiviteiten was de oprichters een doorn in het oog en daarom wilden zij het anders gaan doen. “Toevallig vonden de oprichters het brouwen van bier leuk.” Het tweetal startte vijftien jaar geleden met een kleine brouwerij in Amsterdam. Inmiddels zijn er twee locaties in de hoofdstad. Hun motto ‘Mens & Bier’ blijft onveranderd. De naam moest wel aangepast worden. “Eerst heette de brouwerij De Parel, maar die naam was al bezet. Toen hebben zij wat met letters gehusseld.”
Focus
Jan Koppen, de kersverse manager Zorg en Horeca, is met zijn achtergrond als kok en in de zorg de gedroomde kandidaat om de Haagse vestiging mede op te starten. “Ik ben in deze buurt opgegroeid en iedereen die hier gaat werken, komt ook uit Den Haag,” vertelt Koppen. “Ook willen we binnenkort nog een vestiging starten in een andere grote stad.”
Maar eerst ligt de focus op Den Haag. Het gebouw aan het Esperantoplein 20, pal naast het water, bleek de gedroomde locatie voor de bierbrouwerij met restaurant, proeflokaal en enorm terras. Daarnaast kunnen groepen er straks terecht voor een rondleiding. “Het pand is 1100 vierkante meter en we hebben plek voor tweehonderd gasten,” zegt hij trots. Hagenaars met een beperking of die om een andere reden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt zijn welkom bij Koppen.
We hebben ook een simpele en goede kaart met hamburgers en spareribs.
Het werk is divers: van het bedienen van klanten of werken in de keuken tot bierflessen vullen. “Bij verveling gaat het mis,” weet de Hagenaar uit ervaring. “Of mensen nou een halve dag willen of kunnen werken of de hele week: de enige eis die wij stellen aan het personeel is dat zij willen werken.” Koppen is in gesprek met onder meer partijen als Zebra, Anton Constandse en MEE.
Bier van regenwater
In totaal heeft De Prael achttien bieren op de tap: van Quadrupel tot Code Blond. Die laatste heeft een bijzonder ingrediënt. “Die brouwen we van regenwater. De bierbrouwerij staat bij De Prael op nummer één, maar we hebben ook een simpele en goede kaart met hamburgers en spareribs. Ook is er genoeg voor vegetariërs.” Niets wordt weggegooid. De bostel, een restproduct van het bier, wordt bijvoorbeeld verwerkt tot brood. “Daarnaast willen wij op den duur ook veel zelf gaan maken, zoals bitterballen. Daarnaast werken wij met lokale leveranciers uit de regio.” De Prael ziet de samenwerking met andere lokale bierbrouwers, zoals Kompaan, wel zitten. “We varen zo met een boot naar de Binckhorst voor een bierproeverij bij de buren.”
De Haagse vestiging van De Prael is straks zeven dagen per week geopend. Koppen kijkt ernaar uit om de deuren open te gooien op 1 april. “Dit is zo’n gave plek. Boven ons wonen een kleine negentig internationale studenten. Die houden vast wel van bier en hamburgers.”
De Prael, vanaf 1 april zeven dagen per week geopend van 09.00 tot 23.00 uur, Esperantoplein 20. Meer informatie: www.deprael.nl