Haagse ondernemers rijden met eetbusje de wijk in: ‘Klep open en klaar’

Buurmannen Sander Beekink en Aziz Hajee laten zich door de stille economie niet uit het veld slaan. Nu rijden ze in het weekend met een busje vol zelfgemaakt Indiaas en mediterraan eten langs de wijken aan de kust. Hun bedrijf heet ‘NeighbourFoods’, met als ondertitel ‘in your neighbourhood’.

Door

Hij had in een maand tijd alle klussen gedaan die al tien jaar op zijn lijstje stonden: schilderen, verbouwen, kledingkasten timmeren. Toen dat allemaal gedaan was, kwam het besef: ja, en nu? Sander Beekink, voorheen eigenaar van Brasserie Beekink & Co aan de Thomsonlaan en tot voor kort werkzaam bij Brasserie OCK en restaurant Luden, zag zijn toekomst opeens somber in. “Op mijn balkon dronk ik een kop koffie met mijn buurman Aziz (Hajee, red.), die in Tanzania het safaribedrijf Chele Chele Villa runt. Bij hem ligt het nu ook helemaal stil. “We moeten niet bij de pakken neerzitten, zei ik tegen Aziz. Kunnen we niet iets samen doen?”

Als snel kwamen de heren op hun gezamenlijke liefde: eten. “Aziz maakt fantastische Indiase curry’s, en ik ben thuis in de mediterrane keuken. Maar ja, een restaurant beginnen in deze tijd is geen doen.” Met een busje langs de wijken gaan leek de twee een beter idee. “Klep open en klaar.” Beekink: “Ik mocht in de weekenden het rode busje lenen van Jolanthe van den Berghe, de oud-eigenaresse van Brasserie OCK.

NeighbourFoods in your neighbourhood

Maar wie op straat stilstaat, moet een vergunning aanvragen. Dat zagen ze dan weer niet zitten. Dus brengen Beekink en Hajee sinds afgelopen vrijdag de bestellingen aan huis langs. Hun bedrijf heet ‘NeighbourFoods’, met als ondertitel ‘in your neighbourhood’. De gebieden die de buurmannen aandoen, staan op hun nieuwe site. Het zijn vooral de wijken langs de kust: van Duinoord tot Vroondaal. En wat als je net buiten het aangegeven gebied valt? “Daar zijn we flexibel in. We zijn een startend bedrijf. Van het weekend ben ik zelfs naar Zoetermeer gereden.”

Aziz Hajee (links) en Sander Beekink. | Foto: DHC/Brian Mul

Ook over de bezorgtijden doen ze niet moeilijk. “In principe krijgt iedereen van ons via Whatsapp door hoe laat we overdag de maaltijden brengen, maar wie pas ’s avonds thuis is, kan dat laten weten.”

Tikkie

Betalen gaat via Tikkie. “Dat is goedkoper dan Ideal, dat voor elke afrekening een percentage vraagt. Toen ik de eerste Tikkies eruit deed, vond ik het wel even spannend of iedereen zou betalen, maar de meesten doen het binnen een minuut.”

Beekink en zijn buurman maken alles in eigen keuken klaar. “Toen ik stopte met Brasserie Beekink & Co heb ik zo veel restaurantspullen meegenomen, ik ben volledig voorzien. Overigens had ik in 2000 een cateringbedrijf aan huis. We hanteren dus ook de officiële hygiënecodes.”

 

Je hoeft niet bang te zijn dat je daarna nog honger hebt, alhoewel, het is natuurlijk wel fijn als je plek houdt voor het toetje.
Sander Beekink (kok)

 

Qua eten is er keuze uit drie Indiase en drie Europese gerechten. Het enige dat je thuis hoeft te doen, is de boel opwarmen. De prijzen lopen uiteen van € 14,50 tot € 16,50. “Je hoeft niet bang te zijn dat je daarna nog honger hebt, alhoewel, het is natuurlijk wel fijn als je plek houdt voor het toetje.” En dat toetje is deze week kokos-chocoladetaart met vanillesinaasappelsaus (€ 5,50).

Overigens: bij het eten kun je ook een flesje wijn of een biertje bestellen. Beekink werkt al jaren met Bosman Wijnkopers (‘de witte, biologische Vergel van Airen en sauvignon blanc doet het goed bij de Indiase gerechten’) en heeft net Eiber-bier ontdekt.

Pittig

Het waren vooral vrienden, kennissen en familieleden die afgelopen weekend bestelden bij NeighbourFoods. “Ja, joh, de site is net live, we hadden niet eens een logo op ons busje. Toch hebben we zo’n tachtig gerechten weggebracht.” Met wat publiciteit hopen ze op meer reserveringen. “We geven ons een maand de tijd om dingen uit te vinden. Zo merkte ik dat het wegbrengen met een fiets soms sneller is dan met een bus. Als dit eenmaal loopt, willen we overgaan op elektrische fietsen, dat is ook nog eens milieuvriendelijker.”

De reacties op het eten waren positief. “Eén dame vond de geroosterde aubergine met rode curry wel wat pittig. Tja, Azziz kookt met veel kruiden en specerijen. We overwegen nu om een pepertje bij de gerechten te plaatsen.” Overigens waren de Indiase gerechten wel meer in trek dan de Europese maaltijden. “Ik mocht een beetje meedoen,” grinnikt Beekink. “Misschien komt het ook omdat er niet zoveel Indiase restaurants bezorgen.”

Als straks de horeca weer open mag, denkt hij dat het zomaar zou kunnen dat NeighbourFoods zijn dagen aanpast. “Ik verwacht dat mensen straks in het weekend uit eten willen en door de week voor bezorging kiezen. Maar goed, de tijd zal het leren.”

De culinaire redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 7 mei 2020 gratis aan. Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van