Online-kooklessen in coronatijd: schort om, pc aan en inloggen maar (foto’s)

Ook in tijden van corona moeten de kooklessen gewoon doorgaan, vond Dini Janssens van de Haagse Kookschool. Cameraatjes aan, pc’s aan en inloggen maar.

Door

Via Facetime toont Dini Janssens (43) de keuken in het achterste gedeelte van kookwinkel La Mesa in de Reinkenstraat 30. Tegen het raam heeft ze een groot vel papier geplakt. “Anders schijnt er zo’n lichtstraal naar binnen en ben ik bang dat de kinderen thuis niet goed kunnen zien wat we precies doen.”

In de Haagse Kookschool, waar normaal gesproken volwassenen en kinderen hun beste culinaire beentje voorzetten, is het sinds de uitbraak van het coronavirus behoorlijk stil. Het voordeel is dat ze nu de bende achteraf niet meer hoeft op te ruimen, maar verder is het toch een behoorlijke tegenslag voor Janssens, die maandelijks alleen al zo’n zeshonderd kinderen over de vloer krijgt. “We hadden ons voorbereid op een hele drukke meivakantie. Maar voordat Rutte zijn plannen bekendmaakte, zag ik de bui al hangen.”

[Tekst gaat verder onder de foto’s]

Foto’s: DHC/Brian Mul

 

Na een week sprak ze de ‘kookjuffies’ – vier dames die haar normaal gesproken ondersteunen met de lessen voor kinderen. “We missen ze zo,” vertelde ze haar sip. “Zullen we dan online gaan koken?”, reageerde Janssens. Eerst was er enige scepsis. Hoe moet dat dan? Nou, via Zoom dus. Heel makkelijk eigenlijk, ervaarde Janssens. “Nadat je hebt ingelogd, communiceer je via de camera op je laptop. Volwassenen zie je nog weleens hannesen, maar kinderen zijn heel handig met computers.”

Om te zorgen dat iedereen van bovenaf kan meekijken tijdens de les, bijvoorbeeld als er een taart versierd wordt, plaatste Janssens een tweede camera via de iPad boven op de afzuigkap. “Daar hangt nu de Nintendo-oplader van mijn zoon aan, anders gaat ie te snel op.”

Kooklessen volgen kan overal

Om haar nieuwe project wereldkundig te maken, stuurde Janssens zo’n tweehonderd appjes naar bestaande relaties en naar de kinderen uit de klassen- en hockey-app van zoonlief. Inmiddels heeft ze fans die soms wekelijks inloggen. En niet alleen Haags grut. “Je hebt nu natuurlijk een veel groter bereik online. Er hebben zich al kinderen gemeld uit Friesland, Noord-Brabant en Limburg.”

 

Volwassenen zie je nog weleens hannesen, maar kinderen zijn heel handig met computers.
Dini Janssens (Haagse Kookschool)

 

Zelf boodschappen doen en vervolgens alle ingrediënten langsbrengen was daardoor een te hoog gegrepen doel. “Nu stuur ik minimaal een dag van tevoren een basic ingrediëntenlijstje. Na de les kunnen ze met Tikkie zakelijk afrekenen. Ideaal.” Dat vinden ook veel ouders, weet Janssens. “Je moet natuurlijk wel een oogje in het zeil houden als er iets gebakken of gekookt wordt, maar bij de mise-en-place kun je als ouder vaak toch nog wat werk verzetten of ontspannen.”

Inmiddels staat er wekelijks een kookrooster voor vier personen online. Dinsdag is vegadag. Vorige week dinsdag werden er hamburgers van courgette gemaakt met tzatzikisaus en salade. Vorige week donderdag was het thema Thais met gehaktballen, aardappels uit de oven en groene groenten. De lessen duren van 16.15 tot 18.00 uur. “Het is de bedoeling dat daarna iedereen kan aanschuiven.”

Moederdagtaart

De leeftijd voor de avondmaaltijden is vanaf 10 jaar, maar 7+’ers kunnen op zaterdag aan de slag. Vorig weekend werden er van 11.00 tot 12.00 uur pizza’s gebakken. “Ze maken zelf het deeg en daarna mogen ze het beleggen.” Zoetekauwen kunnen beter vanaf 13.00 uur inschakelen. Dan wordt er altijd iets met suiker bedacht. Op zaterdag 9 mei staat moederdagtaart op het programma. “In de tijd dat de taart in de oven zit, werken we aan de decoraties. Ondertussen communiceer ik over de gaarheid en de smaak van de taart.”

De Haagse Kookschool, Reinkenstraat 30. Prijs per kookles: € 10,- tot € 12,50. Meer informatie: www.the-m.nl

Verder lezen? Het volledige interview met Dini Janssens van de Haagse Kookschool staat in de krant van donderdag 7 mei. Ook leest u in deze editie van DHC een verhaal over Mirella Simoncini van balletstudio Simoncini. Ook zij geeft tijdens de coronacrisis online lessen. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant.

Bekijk meer van