Onderwijs in coronatijd: Hoe houden leraren Haagse scholieren bij de les? (video)
Nu de scholen op slot zijn, moeten onderwijzers vanuit hun huiskamers lesgeven. Hoe houden zij Haagse scholieren bij de les? “Je hebt het wel over pubers.”
“Hallo, test, één-twee-drie.” De muziekles van meester Sem gaat beginnen, maar eerst worden geluid en camera’s afgesteld. Dan volgt het seintje vanuit de montagestudio. “De band loopt.” De les kan beginnen. “Leuk dat je kijkt,” zegt Sem Hoogstraten tegen de eenzame camera. De 21-jarige muziekdocent zit in de Centrale Bibliotheek achter een vleugel. Nu de leerlingen van basisschool Onze Wereld en Muziekcentrum 1001 Nachten vanwege de corona-crisis thuiszitten, heeft hij het klaslokaal verruild voor de opnamestudio alhier. “We gaan even testen hoe goed jouw oren het doen.”
[De tekst gaat verder onder de video.]
Ineens staan duizenden Haagse leraren niet meer voor de klas. Vanuit hun huiskamers geven ze de kinderen ‘onderwijs op afstand’, zo hebben de scholen beloofd. Eenvoudig is anders. Hoe houd je vanachter je laptop de kleintjes en pubers bij de les? Het was ‘even zoeken’, vertelt Emiel van der Hart, geschiedenisleraar op het Segbroek College.
Hij is zijn eigen YouTube-kanaal begonnen waarop hij powerpointpresentaties met lesstof voorziet van commentaar. “Zoiets was ik al langer van plan, maar door de waan van de dag is het er nooit van gekomen.” Via Google Classroom geeft hij leerlingen opdrachten, deelt hij filmpjes of kijkt hij ingeleverd werk na. “En vanochtend heb ik mijn eerste les via Google Meet (een soort Skype, red.) gegeven. Best wat leerlingen waren aanwezig,” stelt hij tevreden vast.
Kwajongens
Niet iedereen gaat het thuisonderwijs zo vlotjes af. Soms hapert de wifi, is de server van schoolsysteem Magister overbelast of doet dat ene handige programma het niet op de privécomputer. En als de techniek meewerkt, wil het nog niet zeggen dat de kinderen dat ook doen. Niets puberaals is de virtuele scholier vreemd: van kwajongens die de Skype-les verstoren, tot leerlingen die zich uit de voeten maken zodra ze zien dat ze de enige aanwezigen in het digitale klaslokaal zijn. “Je hebt het wel over pubers,” zegt Van der Hart. “De ene klas doet het goed, de andere minder.”
We gaan even testen hoe goed jouw oren het doen.
Het persoonlijke contact met leerlingen is een groot gemis voor Marianne van Horssen. Op het Segbroek College doceert zij creatieve vakken, praktisch onderricht bij uitstek. “Ik ben van dialogisch onderwijs en ik houd van veel interactie met leerlingen. Dat is nu lastig.” Haar dialogen zijn verhuisd naar Google Drive, waarop ze chat met haar leerlingen over hun opdracht en waar ze opmerkingen plaatst in de digitale kantlijn. De praktische drempels zijn groot, merkt Van Horssen.
Onderwijs op afstand
“De leerlingen moeten zorgen dat ze thuis spullen zoals verf hebben. Die konden ze vorige week ophalen, maar dat hebben ze niet gedaan.” Ze heeft twee klassen de opdracht gegeven hun eigen quarantaine creatief vast te leggen. Even afwachten, want thuis zijn ze minder makkelijk te motiveren dan in het tekenlokaal. “Ik hoor dat sommigen tot twaalf uur in hun nest liggen en dan gaan gamen,” vertelt Van Horssen.
Om docenten een handje te helpen met thuisonderwijs, stelt de Centrale Bibliotheek haar studio op de eerste etage beschikbaar. Professionele apparatuur registreert hun les, waarna de opname gratis wordt gemonteerd en opgestuurd. “We zijn vandaag van elf tot zes volgeboekt,” vertelt editor Joost. “En morgen ook.” Na een luisterlesje over het verschil tussen majeur (‘blij’) en mineur (‘verdrietig’), vraagt muziekdocent Hoogstraten zijn virtuele publiek mee te zingen.
“Eerst gaan we even de stembanden opwarmen. Doe mij maar na: pannenkoekenbakkenpannenkoekenbakkenpannenkoekenbakkenineenpannenkoekenpan.” Als de keeltjes eenmaal gesmeerd zijn, begeleidt Hoogstraten de thuiskijkers op de vleugel bij het zingen van John Lennon’s ‘Imagine’.
Dubbele klap
Voor muziekleraren als Hoogstraten, die op zzp-basis werken, valt de corona-crisis extra zwaar. “Docenten cultuuronderwijs werken nooit in vaste dienst,” vertelt zijn collega Ahmet Gür van Muziekcentrum 1001 Nachten.
Ik ben van dialogisch onderwijs en ik houd van veel interactie met leerlingen. Dat is nu lastig.
Zijn team verzorgt muziek- en cultuurlessen op basisscholen en aan naschoolse klassen. Al die opdrachten vallen weg. “De klap komt dubbel zo hard aan, omdat veel muziekdocenten het hiernaast moeten hebben van concerten,” legt Gür uit. “Die zijn allemaal afgelast.” Om tóch door te kunnen, zet het Muziekcentrum in allerijl een website op, Cultuuronderwijsonline.nl, waar docenten zelfgemaakte video’s en ander lesmateriaal kunnen plaatsen.
“Zo zorgen we dat kinderen ook thuis onderwijs kunnen blijven volgen én helpen we zzp’ers hun werk te behouden.”
Grote onzekerheid in het onderwijs
Intussen heerst er grote onzekerheid over de afloop van het schooljaar. Dinsdag maakte onderwijsminister Arie Slob bekend dat de centrale examens dit jaar niet doorgaan. De resultaten van de schoolexamens gaan bepalen of leerlingen slagen of zakken. Het lange thuiszitten kan sommige scholieren opbreken, denkt geschiedenisdocent Van der Hart.
“Er zijn ook leerlingen die nu weinig aan schoolwerk doen. Dat wordt de grootste uitdaging: wat te beginnen met de kinderen die straks vijf weken niets hebben gedaan?”
De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 26 maart 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.