Leidse criminologiemaster mogelijk naar Den Haag

De kans is groot dat er in 2021 meer studenten van de Universiteit Leiden in Den Haag actief zijn. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid wil de criminologiemaster verplaatsen naar de campus in het Wijnhavenkwartier.

Door

De afstudeerrichting, die voluit ‘criminologie en veiligheidsbeleid’ heet, past volgens het bestuur van de rechtenfaculteit goed in de hofstad. De reden is omdat er ‘veel expertise van beleidsonderzoek’ is. Dit meldt het Leids universitair weekblad Mare.

Ook past de master ‘bij uitstek in Den Haag omdat er vele beleidsorganisaties op het terrein van criminaliteit en veiligheid zitten’. Criminologie trekt ongeveer dertig studenten per jaar. Of de verhuizing daadwerkelijk doorgaat, hangt voor een groot deel af van de universiteitsraad (een medezeggenschapsorgaan dat het universiteitsbestuur van advies voorziet). In mei overleggen raad en bestuur over de kwestie. Als de partijen akkoord zijn, moet ‘criminologie en veiligheidsbeleid’ per september 2021 naar Den Haag gaan.

Argusogen

Er zijn momenteel ruim vijfduizend ‘Leidse studenten’ actief in Den Haag. De expansie van de Haagse dependance (waar nu zeventien opleidingen worden gegeven) wordt in de Leidse politiek met argusogen bekeken. Zo zeiden meerdere gemeenteraadsleden in 2017 (toen de campus aan de Wijnhaven werd geopend) tegen DHC te vrezen voor te veel concurrentie tussen Leiden en Den Haag.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro. 

 

Standaardportret
Bekijk meer van