Pierre Heijnen, ROC Mondriaan: ‘Van straat geplukte mensen besturen soms de stad’
Na een lange bestuurlijke carrière gaat Pierre Heijnen, voorheen wethouder en later Kamerlid voor de PvdA en nu voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan, met pensioen. Een gesprek over, hoe kan het anders, onderwijs. Maar ook over politiek, sport en kunst.
Zijn jeugdige uitstraling doet anders vermoeden, maar toch is hij al 66. Den Haag zonder Pierre Heijnen ergens in een bestuurlijke rol, of het nu bij ADO is of bij Het Nationale Theater, kun je je moeilijk voorstellen. En toch gaat dat gebeuren. Op 1 maart neemt Heijnen afscheid van ROC Mondriaan, de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Den Haag en omgeving.
Hij had er ‘de mooiste baan van zijn leven’, nou ja, op het wethouderschap na dan, misschien. Hij was zo’n twintig jaar geleden wethouder van onderwijs, sociale zaken, werkgelegenheid en integratie. “In zo’n functie kun je concreet bezig zijn en resultaten boeken. Dat lag me beter dan het Kamerlidmaatschap, waar het ook vaak gaat om scoren en in beeld komen. Ik ben meer van de inhoud,” zegt hij.
De huidige politieke perikelen op het Spui volgt hij met interesse. ‘Blij dat ik nu geen wethouder ben,’ zegt hij nog net niet. Maar: “Het is nu wel ingewikkelder dan in onze tijd toen je meer grote partijen had die gezamenlijk de stad bestuurden. Toen ik in de raad kwam, had de PvdA achttien zetels! (nu heeft de PvdA er drie, red.). CDA en VVD waren ook veel groter. Nu is er veel versnippering en dat maakt het moeilijker om tot een stabiel bestuur te komen.”
Wat vindt u van het opstappen van de twee wethouders van Groep de Mos?
“Ik constateer dat je bij nieuwe partijen soms minder politieke vaardigheid ziet. Grof gezegd: er worden mensen van de straat geplukt en die worden dan geacht de derde stad van het land te gaan besturen. Men heeft niet de scholing gehad die het opklimmen in een gevestigde partij biedt. Zo’n nieuwe partij heeft gewoon geen bestuurlijke traditie. En dan kan het lastig zijn om het algemene en particuliere belang uit elkaar te houden. Het lijkt me meer onkunde dan onwil.”
U was dus ooit wethouder van onderwijs en kwam later aan het roer te staan van ROC Mondriaan. Dat lijkt op iets als een roeping.
“Ik ben echt van de school. Onderwijs is een publieke dienst en die voeren we uit in opdracht van de overheid. Het is een voorziening voor de samenleving zoals ook andere diensten dat zijn. Ik ben zoals je misschien wel zult begrijpen nooit zo’n voorstander geweest van privatisering. Wij hebben een maatschappelijke opdracht om iedereen onderwijs te bieden. Iedereen. We mogen niemand weigeren, willen we ook niet. Voor mij kwam bij Mondriaan alles samen.”
Zet dat de kwaliteit niet onder druk?
“Dat gevaar is er. Als je heel veel leerlingen met achterstanden binnenkrijgt, of leerlingen met achterstanden, legt dat een extra druk op het onderwijzend personeel. Bij beoordelingen zoals in de commerciële Keuzegids MBO heeft dat invloed, want alle opleidingen worden daar op dezelfde manier bekeken. Dan staat er opeens dat sommige van onze opleidingen minder sterk zijn. Tja, als je geen rekening houdt met de aard van de schoolpopulatie en de problemen die leerlingen in een grote stad vaak hebben, krijg je een vertekend beeld. De Onderwijsinspectie kijkt wél breder en dan scoren wij goed. Bedenk wel: wij hebben 19.000 leerlingen en zo’n 200 verschillende opleidingen.”
Dus u hoort bij de top?
“Nou, we zitten in de eredivisie, maar wel in het rechterrijtje net als de meeste andere grootstedelijke onderwijsinstellingen. Ik ben heel tevreden, maar we zullen dus nooit dat linkerrijtje bereiken. Net als ADO Den Haag de komende jaren. Heel Den Haag komt bij ons samen. Iedereen kan bij ons een plekje vinden en wij houden ervan om jongeren die het wat minder hebben een zetje te geven. Maar we hebben ook excellente opleidingen, zoals Hotel Management. Er is een aanzienlijk aantal havisten dat naar ons komt, terwijl ze ook naar het hbo zouden kunnen gaan.”
Dit is een fragment uit het interview dat Herman Rosenberg had met Pierre Heijnen. Wilt u het volledige verhaal lezen? Koop dan nu de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem een (proef)abonnement. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram-pagina.