PvdE en PVV schitteren in afwezigheid: partijen vaker niet dan wel in raadzaal

De Partij van de Eenheid (PvdE) en de PVV zijn vaker niet dan wel aanwezig in de raadzaal. Vorig jaar miste de partij van Arnoud van Doorn driekwart van de commissievergaderingen. De PVV was zeven op de tien keer afwezig.

Door

Dit blijkt uit een inventarisatie van Den Haag Centraal aan de hand van de notulen van alle vergaderingen op het stadhuis in 2019. Bij de 92 gewone commissiedebatten kwam de streng-islamitische PvdE 72 maal niet opdagen en gaf de radicaal-rechtse PVV 64 keer niet thuis. Ook Islam Democraten – 42 keer afwezig – valt op. In commissies wordt over zaken gedebatteerd die later aan de orde komen bij raadsvergaderingen, wanneer de voltallige gemeenteraad bijeen is om politieke besluiten te nemen.

 

De ongeschreven regel is simpel: je bent er. Punt
John Bijl, directeur Periklesinstituut

 

John Bijl, directeur van het Periklesinstituut en gespecialiseerd in lokaal bestuur, vindt de cijfers stuitend. “De ongeschreven regel is simpel: je bent er. Punt.” Deelnemen aan het politieke debat is de belangrijkste taak van een raadslid, stelt Bijl. “We kiezen een volksvertegenwoordiging om politieke afwegingen zo veel mogelijk in het openbaar te maken. Als democraat gaat het dan knagen als gekozen politici vaak afwezig zijn.”

Motie

Ook raadsleden storen zich aan de afwezigheid van collega’s. Deze donderdag dient Hart voor Den Haag/Groep de Mos een motie in om raadsleden die geregeld verstek laten gaan te korten op hun vergoeding. Sinds vorig jaar is het gemeenteraden toegestaan om 20 procent van de beloning te laten afhangen van iemands aanwezigheid. “Dat zou een belangrijk signaal zijn,” zegt raadslid Ralf Sluijs.

Grafiek Raadsleden

Bron: DHC

Zijn voorstel beperkt zich overigens tot raadsvergaderingen. Bij commissiedebatten geldt al een dergelijke voorwaarde. Fractievertegenwoordigers (niet-gekozen partijleden die namens de fractie mogen plaatsnemen in commissies) krijgen alleen een vergoeding wanneer ze acte de présence geven.

 

Dat je het vertrouwen van de kiezer beschaamt, vind ik ongehoord
Ralf Sluijs, Hart voor Den Haag

 

“Ik merk dat het onderwerp erg leeft onder collega’s,” zegt Sluijs. “Het is een doodzonde. Als raadslid ben je gekozen. Dat je dat vertrouwen dan beschaamt, vind ik ongehoord.” Hij formuleert zonder namen of partijen te noemen. Het voorstel is mede bedoeld om ongewenste situaties in de toekomst te vermijden. “Maar laat de partijen die uit jullie onderzoek rollen zich aangesproken voelen.”

“Wat mij betreft dient het uitgangspunt te zijn dat raadsleden bij vergaderingen aanwezig zijn,” zegt burgemeester Johan Remkes via zijn woordvoering. Afwezigheid vindt hij acceptabel in geval van ziekte en ‘dwingende’ werk- of privéverplichtingen.

Keuzes maken

“We moeten keuzes maken,” verklaart fractievoorzitter Sebastian Kruis de geregelde afwezigheid van de PVV. “We zijn wel altijd aanwezig bij de raadsvergaderingen en daar maken we een verschil.” Een commissiedebat is vaak ‘gerommel in de marge’, aldus Kruis. “Alleen als er voor ons wat te halen valt, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, islamisering of zorg, zijn we er.”

 

We zijn een kleine partij, waardoor we het niet altijd voor elkaar krijgen
Tahsin Çetinkaya, Islam Democraten

 

Bij Islam Democraten hebben tegenslagen in de privésfeer vorig jaar een rol gespeeld, legt fractievoorzitter Tahsin Çetinkaya uit. We zijn een kleine partij, waardoor we het niet altijd voor elkaar krijgen.” Zo kan fractievertegenwoordiger Kamal Abrazi niet altijd vrij krijgen van zijn werk. De partij heeft zich inmiddels herpakt, zegt Çetinkaya. “Nu zijn we weer bij veel commissies aanwezig.”

PvdE-leider Van Doorn heeft niet gereageerd op vragen van deze krant.

Meer lezen? In Den Haag Centraal staat deze week een achtergrondverhaal over de afwezigheid van partijen in de gemeenteraad. Verkooppunten van de krant vindt u hier, of kijk hier voor een (proef)abonnement. Inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief kan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van