Commentaar: Coronacrisis vereist saamhorigheid
Nu iedereen worstelt met de gevolgen van het oprukkende coronavirus, is saamhorigheid belangrijk. Maar ook de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in de zorgsector komen in een ander licht te staan.
NEDERLAND BELEEFT een van de grootste medische crises uit zijn geschiedenis. Wat dat betekent, wordt ook in Den Haag gevoeld. Scholen zijn gesloten evenals musea en theaters. Iedereen moet zo veel mogelijk thuisblijven. Plotseling blijkt onze geordende, welvarende samenleving kwetsbaar. Mensen worden ziek, medische voorzieningen staan onder druk en bedrijven lijden verlies.
ESSENTIEEL IN dit soort situaties is dat de burger zijn bestuurders vertrouwt en ook de instellingen die waken over zijn of haar gezondheid. Dan hebben we het dus over het kabinet en het college van B en W, en over het RIVM en de GGD. Er zijn geen aanwijzingen dat zij ons vertrouwen niet waard zijn. Het is daarom te makkelijk om achteraf te zeggen dat er van alles eerder had moeten worden ondernomen en afgekondigd. Politieke partijen die dat doen, proberen munt te slaan uit de corona-crisis.
Oprechtheid
DAT WIL NIET zeggen dat wij als krant tegen alles wat van hogerhand tot ons komt ja en amen zeggen. Wij volgen het beleid en stellen vragen aan beleidsmakers en experts. Maar we gaan wel uit van de oprechtheid, het gezonde verstand en de deskundigheid van de betrokkenen. Iedereen die dat niet doet en geruchten en complottheorieën verspreidt, gedraagt zich onverantwoordelijk. Hoe vatbaar sommigen zijn voor allerlei alarmistische verhalen blijkt wel uit het volkomen onzinnige en ook asociale hamsteren.
WAARSCHIJNLIJK STAAN we nog maar aan het begin van de corona-crisis. Het debat tussen experts over de indammingsstrategie duurt voort. Te verwachten is dat nog strengere maatregelen worden afgekondigd. Dat alles zal veel vergen van de samenleving en vooral ook van mensen die de beslissingen moeten nemen, en van hen die ze moeten uitvoeren en handhaven. Zij verdienen alle steun en dat geldt uiteraard ook voor iedereen die werkzaam is in de zorg.
Applaus
DINSDAGAVOND KLONK vanaf veel balkons, van Huis ten Bosch tot in Morgenstond, applaus voor de zorgsector. Dat was een mooi signaal. Te hopen is dat passend en blijvend beleid volgt. De corona-crisis maakt immers pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de zorg is geworden door jaren van marktwerking en toegenomen bureaucratie. Alles komt opeens in een ander licht te staan. De samenleving is minder maakbaar dan we dachten. Wat we wél kunnen doen, is zorgen dat we saamhorig zijn en dus een samenleving blijven.
Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.