Horeca in nood: eigenaren vechten zo creatief mogelijk tegen financiële ondergang
Dichte restaurants en cafés door het corona-virus. Hoe loyaal zijn de (vaste) klanten, verhuurders en leveranciers de komende tijd? Eigenaren vechten nu zo creatief mogelijk tegen een financiële ondergang.
‘Wat een partij klote is dit (…) ik heb net even zitten janken. Ik voel me superkut (…).’ Een aangeslagen Patrick van Aller publiceerde afgelopen maandag een filmpje op sociale media. ‘Ik wil vragen of jullie ons willen helpen met het bestellen van een dinerbon om de eerste maand door te komen,’ zei hij tegen zijn volgers. ‘Dat kan voor 25 of 50 euro, maar je eet pas echt lekker voor 100 euro.’
Sinds de opening, in juni 2018, heeft de mede-eigenaar van Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen aan het Prins Hendrikplein 15 naar eigen zeggen bijzonder goed gedraaid. Maar nu zijn zaak – net als alle andere Nederlandse horeca – vanwege het corona-virus tot en met 6 april gesloten is, moest Van Aller snel handelen. De cadeaubonactie blijkt een succes. “Ik heb genoeg geld opgehaald om de helft van de doorlopende kosten te kunnen betalen,” zegt een inmiddels montere Van Aller dinsdagochtend. “Veel mensen hebben onze oproep ondersteund.”
Regie in handen
Ook Dimitri Heinrichs nam de regie in handen na de strenge maatregel van de regering. Naast een cadeaubon bedacht de chef-kok van Cottontree City aan het Lange Voorhout een eigen afhaal- en bezorgservice. “Onze websitebouwer heeft meteen een pagina gemaakt waarop je kunt zien welke gerechten we aanbieden. Mijn team kookt, mijn vrouw levert af. Momenteel moet je out of the box kunnen denken. Wat mensen kunnen bestellen? Nou, bijvoorbeeld een terrine van eendenlever of een halve kreeft.”
In de tijd dat Cottontree Mer, voorheen sterrenrestaurant Seinpost, nog bestond, wilde Heinrichs iets dergelijks proberen. “Dat bleek geen succes, de gerechten moesten thuis nog worden afgemaakt. Vonden mensen te veel gedoe. Nu leveren we simpele ‘comfort food’-gerechten, zoals oesters of gerookte zalm op toast. Andere gerechten, zoals een bisque, kun je makkelijk zelf opwarmen. Of het gaat werken? Tja, de klap is net uitgedeeld; dat er een nieuwe werkelijkheid is, moet bij veel mensen nog landen.”
‘Hartverwarmend’
Bij restaurant Hofstede Meerzigt in Zoetermeer, dat hetzelfde idee had als Heinrichs, ‘loopt het boven verwachting leuk’, aldus Joost de Bruijn, directeur business development bij Activin Wine Group. “We hebben sinds maandag zeker twintig bestellingen gehad. Hartverwarmend. Mensen proberen de ondernemers te helpen. En als je toch het restaurantgevoel thuis wilt beleven, kun je bij ons bij de gegrilde zeebaars of de sparerib fingers een bijpassend flesje bestellen.”
Gisterochtend heb ik met een klein team 25 kilo citroenen geperst en ingevroren, zodat we er later citroentaart van kunnen maken.
Zowel bij Hofstede Meerzigt als bij Cottontree City rijdt het eigen personeel de pakketjes rond, andere restaurants sluiten zich massaal aan bij bezorgplatforms als Deliveroo en Thuisbezorgd, meldde nieuwswebsite Nu.nl dinsdag. Van Aller gelooft daar niet in. “Oh nee, dat ga ik absoluut niet doen, het is de zoveelste internetbubbel. Mensen hebben nu juist de tijd om zelf te koken. Bovendien wordt het aanbod zo veel te groot. Weet je trouwens wat Deliveroo en Thuisbezorgd vragen? Dertig procent van je hele order. Dan hou je heel weinig over als ondernemer.”
Marcel van der Kleijn, eigenaar van restaurants BIT, Tapisco, Oogst en Calla’s, ziet ook niks in thuisbezorgen, dus openblijven. “Dan staan mijn koks alsnog dicht bij elkaar in de keuken en heb je het risico dat je elkaar besmet.”
Citroentaart
Hij stelt momenteel zijn voorraden veilig. “Ik zag de bui vorige week donderdag al hangen. Het regende annuleringen, toen zijn we gestopt met inkopen. Gisterochtend heb ik met een klein team 25 kilo citroenen geperst en ingevroren, zodat we er later citroentaart van kunnen maken. In de middag heb ik met drie accountants gezeten. Nou, zoiets vergeet je je hele leven niet meer. Ik heb tachtig man personeel in dienst, voor wie arbeidstijdverkorting is aangevraagd. Het was behoorlijk lastig door de site van Sociale Zaken heen te komen.”
Dit is een verkorte versie van het artikel dat verschijnt in de krant van donderdag 19 maart 2020. Wilt u het volledige artikel lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.