Coronacrisis legt leven in Den Haag gedeeltelijk plat

De theaters en de musea gaan of zijn al dicht. Evenementen worden afgelast. De nieuwe corona-maatregelen van het kabinet hakken erin in Den Haag.

Door en

De vele afgelastingen en sluitingen zijn het gevolg van het toenemend aantal Covid-19-besmettingen. Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (medische zorg) en Jaap van Dissel (RIVM) maakten de maatregelen donderdagmiddag bekend op een persconferentie. Evenementen in Nederland met meer dan honderd bezoekers gaan niet door.

Ook worden tot het einde van de maand alle sportwedstrijden afgelast. Verder roept het kabinet iedereen op met verkoudheid of andere luchtwegklachten thuis te blijven en contact met anderen te mijden. Dit alles geldt voorlopig tot en met 31 maart. Basis- en middelbare scholen blijven vooralsnog open. In het hoger onderwijs worden hoorcolleges alleen nog online gegeven. Dat nu wel ingrijpende stappen worden gezet, net als al eerder in de buurlanden, komt doordat er gevallen opduiken waarvan de bron van de besmetting ‘niet te herleiden’ is.

Donderdagmiddag waren vele organisaties en instellingen nog bezig met het trekken van consequenties. Hieronder een selectie van afgelastingen en sluitingen.

Musea

Het Kunstmuseum Den Haag is vanmiddag dicht gegaan; voorlopig tot en met 31 maart. ‘Mauritshuis tijdelijk gesloten’, staat op de site van het museum aan de Hofvijver. Ook het Museon kondigde donderdagmiddag een sluiting tot het einde van de maand aan.

Theaters en muziek

Het Residentie Orkest heeft zijn concerten voor de rest van de maand afgelast. ‘Tot en met 31 maart alle voorstellingen geannuleerd’, meldt Het Nationale Theater. De première van ‘Trojan wars’ van HNT Jong zaterdag gaat dus niet door en het optreden zondag van Harry Jekkers ook niet. Ook het Circustheater is gesloten, waardoor de voorstellingen van onder meer de musical ‘Anastasia’ niet doorgaat. Ook poppodium het Paard heeft deze maand alle optredens gecanceld. Het Movies That Matter Festival (20 t/m 28 maart) is eveneens geannuleerd.

Sport

Er worden in maart geen voetbalwedstrijden in de eredivisie meer gespeeld. Dit betekent dat er een streep door ADO Den Haag – Fortuna Sittard (vrijdag) kan. Ook de uitwedstrijd van ADO tegen FC Twente (21 maart) kan niet doorgaan. ADO-directeur Mohammed Hamdi licht op de site van de voetbalclub toe: “We begrijpen de maatregel van de regering om nu niet te gaan voetballen volledig. Natuurlijk is het vervelend dat de situatie sportieve en maatschappelijke consequenties en ook financiële schade met zich meebrengt, maar uiteraard staat gezondheid en veiligheid voorop.” Ook de wedstrijden van de ADO Vrouwen zijn tot en met het einde van de maand afgelast.

Het coronavirus treft verder het amateurvoetbal: de wedstrijden van SVV Scheveningen (tweede divisie) en Quick (derde divisie) voor komend worden uitgesteld.

Ook de ijshockeyers van Hijs Hokij komen voorlopig niet in actie. Vanwege het coronavirus is de halve finale van de BeNe-League, waarin Hijs tegen Herentals uit Antwerpen zou spelen, morgen afgelast. Deze ijshockeycompetitie is per direct beëindigd.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Verkooppunten van de krant kunt u hier vinden. Kijk hier voor een (proef)abonnement. Inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief kan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van