Veilige haven voor cruiseschip, Haagse passagiers opgelucht

Het leek een schitterende cruise te worden die Hagenaar Hans van Bemmelen en zijn partner Joan zouden gaan maken. Het coronavirus gooide roet in het eten. Cambodja biedt hun schip nu een veilige haven, zodat iedereen naar huis kan.

Door

Grote opluchting donderdagavond: het HAL-cruiseschip Westerdam mocht, na door een reeks Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor het coronavirus, aanmeren in Cambodja. De 1455 passagiers kunnen  nu naar huis. Onder hen de Hagenaars Hans van Bemmelen en zijn partner Joan NicConmara. De ontscheping begint vrijdag, Valentijnsdag. ‘Eerste ontscheping te Shihanoukville na medische controle,’ meldt Van Bemmelen op Facebook. ‘Liberation!,’ voegt zijn Engelstalige vouw Joan daar aan toe. De Westerdam werd met een officiële ceremonie ontvangen. Op de kade stond Hun Sen, de premier van Cambodja. 

Welkomstceremonie voor de Westerdam met Cambodjaanse premier (privéfoto).

Aan het afmeren in Cambodja is koortsachtig diplomatiek overleg op het hoogste niveau voorafgegaan, blijkt uit een mededeling van rederij HAL. ‘We also extend our deepest gratitude to President Trump, Cambodia’s Honorable Prime Minister Hun Sen, Canadian Foreign Minister Champagne, elected officials across the country and governments around the world for providing support and being effective allies in bringing our guests home’, aldus de directie. Voordat er toestemming tot ontscheping kwam zijn eerst twintig passagiers onderzocht; monsters zijn gecontroleerd in een laboratorium in de hoofdstad Phnom Penh. Er zij geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.  

Bemanning deed alles voor passagiers

Eerder hielden Van Bemmelen en zijn vrouw kennissen via Facebook op de hoogte. “De officieren en bemanning van de Westerdam doen werkelijk alles om ons, verwende passagiers, te plezieren,” schreven zij onder meer. Dat Japan, de Filipijnen en Thailand hun havens gesloten hielden, begreep oud-diplomaat Van Bemmelen niet. “Het zijn bevriende landen die een Nederlands schip waarop geen besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld de toegang weigeren. Het wordt tijd dat minister Blok (Buitenlandse Zaken, red.) zijn tanden laat zien.”

Hans van Bemmelen en Joan NicConmara aan boord van de Westerdam (privéfoto).  

Het echtpaar vertrok op 1 februari met de Westerdam uit Hongkong. Er zwaren 1455 passagiers aan boord. Onder wie 91 Nederlanders. Daarnaast zijn er 802 bemanningsleden. De bedoeling was dat andere Chinese havens werden aangedaan, wat uiteraard door de corona-crisis niet meer kon, maar ook havens in Japan, op Taiwan en op de Filipijnen.

Thailand stuurde fregat 

Thailand zegde eerder toe hulp te zullen verlenen. Maar binnenlopen in de haven Laem Chabang bij Bangkok, werd dinsdag opeens afgewezen. Woensdag dook een fregat van de Thaise marine op om het schip te ‘begeleiden’ naar een ankerplaat voor de kust.

Eerste ontscheping te Shihanoukville na medische controle
Hans van Bemmelen (oud-diplomaat)

 

Een probleem is nog wel dat veel passagiers, uitgaande van de eerder aangekondigde noodontscheping in Thailand, vliegtickets tegen hoge kosten hebben omgeboekt. Vele ambassades in Cambodja, ook de Nederlandse, zijn nu betrokken bij het regelen van de repatriëring. Eerder maakte de HAL bekend dat de volledige reissom wordt teruggestort en er wordt een nieuwe cruise aangeboden tegen hoge korting. De rederij zorg voor chartervluchten naar Phnom Penh. Daar vandaan kunnen de passagiers naar huis vliegen.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van donderdag 13 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van