Rechter: Gemeente moet jeugdzorg hogere tarieven aanbieden

De gemeente moet jeugdhulp tegen eerlijkere tarieven inkopen. Jeugdzorginstellingen die de nieuwe vergoedingen aanvochten zijn door de Haagse rechtbank in het gelijk gesteld.

Door

De uitspraak is een tegenvaller voor wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, zorg), die met ‘scherpere’ inkooptarieven de kosten van de jeugdzorg wilde drukken. In een kort geding vocht een alliantie van jeugdzorgaanbieders – samen goed voor zo’n 85 procent van het aanbod in de regio – de tarieven voor 2020-2024 aan. Tien gemeenten uit de regio Haaglanden kopen gezamenlijk jeugdhulp in. De vergoedingen die deze ‘H10’ hebben aangeboden aan de zorginstellingen zijn onrealistisch laag, luidt de klacht.

De rechter gaat hierin mee. De lage tarieven zullen jeugdzorgaanbieders in financiële problemen storten, onderschrijft het vonnis. ‘De tien gemeenten moeten daarom opnieuw naar de tarieven kijken voor de inkoop van jeugdhulp en deze in overeenstemming brengen met de Jeugdwet, zodat de tarieven alsnog kostendekkend en reëel worden.’

Tijdens de zitting stelden de gemeenten dat hun prijzen wél deugen. Maar de rechter trekt hun berekeningen in twijfel. Ook moeten de gemeenten meer rekening houden met specifieke kosten die zorgaanbieders maken vanwege hun regio of de aard van hun werk.

Miljoenentekorten op jeugdzorg

Inzet van het pleit was het aantal cliënturen dat jeugdzorgaanbieders redelijkerwijs kunnen draaien. De gemeenten hebben die te hoog ingeschat, waardoor de uurtarieven te laag zijn uitgevallen. Alleen directe cliënturen zijn declarabel, maar zorginstellingen zoals Jeugdformaat uit Rijswijk steken ook veel energie in ‘indirecte’ hulp, zoals bij vechtscheidingen en met overleg met andere hulpinstanties.

Daarvoor hebben de gemeenten te weinig oog, aldus de rechter. De jeugdzorgaanbieders en de H10 zullen weer om de tafel moeten om op korte termijn een oplossing te vinden. De rechter verwacht daarbij een constructieve sfeer, ‘in het belang van de kwetsbare jeugdigen’.

Den Haag kampt met miljoenentekorten op jeugdzorg. Vorig jaar overschreed de gemeente het budget met 22 miljoen euro. Wethouder Parbhudayal wil de kosten drukken door de zorg ‘slimmer’ te organiseren. Het college van B en W had de ‘prijsvoordelen’ van de nieuwe inkoopcontracten al ingecalculeerd in zijn begroting, maar die zijn dus vooralsnog van tafel.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van