Zorgminister Bruno Bruins informeert Hagenaars over nieuwe donorwet

Vanaf 1 juli volgend jaar gaat de nieuwe donorwet in. Om Hagenaars hierop te wijzen, is minister Bruno Bruins maandag in gesprek gegaan met de bezoekers van het Vadercentrum in Laakkwartier.

Door

De helft van de Nederlanders heeft nog geen donorkeuze laten registreren en daarom start minister Bruno Bruins (VVD, medische zorg) nu al met gesprekken over de nieuwe donorwet in het Vadercentrum in Laakkwartier. Hagenaars met verschillende religieuze achtergronden bezoeken het centrum wekelijks. “Dit zijn groepen die we anders niet voldoende bereiken,” zegt Bruins. Het geloof hoeft volgens oud-imam en Vadercentrum-vrijwilliger Nasser Hegiel echter geen belemmering te zijn. “Het is geven en nemen. Als jij een orgaan ontvangt van iemand anders, waarom zou je dan niet iets terugdoen?”

De nieuwe donorwet houdt in dat als er geen keuze wordt gemaakt over het donorschap, je automatisch wordt geregistreerd als donor. Dat gaat volgens Bruins niet over één nacht ijs. “Er komen twee herinneringen per brief. ‘Nee’ is natuurlijk ook een antwoord: als je maar een keuze maakt.”

Momenteel staan er zo’n duizend mensen op de wachtlijst voor een orgaan. “Ieder jaar overlijden er zo’n honderdvijftig mensen, omdat een orgaan niet op tijd komt. Ruim vier miljoen Nederlanders zijn al donor, maar dat is niet genoeg om de wachtlijst korter te maken,” legt de minister uit.

 

Ieder jaar overlijden er zo’n honderdvijftig mensen, omdat een orgaan niet op tijd komt.
Minister Bruno Bruins (VVD, medische zorg)

 

Zo’n twee miljoen mensen hebben ‘nee’ laten registreren als keuze. “In feite heeft twee derde van deze groep aangegeven wel donor te willen zijn. Ik hoop natuurlijk op zo veel mogelijk nieuwe donoren.” Bruins heeft er wel vertrouwen in dat deze groep groter wordt. “We hebben nog een jaar te gaan en bovendien is bij mij het glas altijd halfvol.”

Misverstanden

,,Het is geen probleem om als moslim donor te zijn, maar er zijn wel veel misverstanden over,” erkent Hegiel in het bomvolle Vadercentrum aan het Jonckbloetplein. “In sommige stromingen binnen de moslimgemeenschap is de overtuiging dat het lichaam iets is wat God speciaal aan hen heeft gegeven. Maar in de Koran staat zeker niet zwart op wit dat het niet mag.”

Hij citeert een spreuk uit de Koran in het Arabisch. Vrij vertaald: “Als iemand zijn ziel geeft om leven te geven, dan is het alsof hij de hele mensheid opnieuw tot leven heeft gebracht.’ In Egypte, Hegiel’s moederland, komt hepatitus C veel voor. “Veel kennissen hebben een levertransplantatie gehad. Zij hebben een nieuw leven gekregen dankzij een orgaandonatie.”

De oude ideeën over donorschap leven in de moslimgemeenschap nog wel, maar ook nieuwe visies krijgen steeds meer voet aan de grond. “Onder meer door theologisch leider Yusuf al-Qaradawi, die zich positief heeft uitgesproken over het donorschap. Nog niet iedere imam is van zijn uitspraken op de hoogte,” zegt Hegiel.

Recht

De oud-imam, inmiddels gepensioneerd, vindt het een goed idee van Bruins om naast spotjes op tv en flyers ook met mensen in gesprek te gaan over de nieuwe donorwet. “Er zijn nog altijd veel mensen ongeletterd. Voorlichting helpt gewoon om beter te begrijpen wat er staat te gebeuren.” Zelf is hij over het donorschap gaan nadenken nadat hij een bloedtransfusie kreeg in het ziekenhuis. “Ik dacht: als ik geen bloed geef, heb ik eigenlijk ook niet het recht om wel bloed te ontvangen. Bovendien, als ik iemand kan helpen, waarom zou ik dat niet doen?”

 

Standaardportret
Bekijk meer van